7 άγνωστα οφέλη που προσφέρει η βιταμίνη D στον οργανισμό μας για καλύτερη υγεία

Πέρα από τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η βιταμίνη D προστατεύει σφαιρικά τον οργανισμό μας και μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

βιταμίνη D iStock

Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί επιμένουν σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία στους περισσότερους από εμάς παραμένει σε χαμηλές τιμές. Θεωρητικά, η μεγαλύτερη πηγή της D αποτελεί ο ήλιος, ωστόσο πόσοι από εμάς καθόμαστε έξω χωρίς αντηλιακό; Είναι γνωστό πως ο υψηλός δείκτης προστασίας καταφέρνει να προστατεύσει αποτελεσματικά το δέρμα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες, ωστόσο συμβαίνει να εμποδίζεται ταυτόχρονα η απορρόφηση της βιταμίνης D. Γι' αυτό το λόγο, οι επιστήμονες συνιστούν να καθόμαστε για περίπου 15 λεπτά στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική;

Είναι γνωστό πως η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας σε ό,τι αφορά την προστασία του από ιώσεις και ασθένειες, καθώς θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας, χαρίζοντάς μας την καλύτερη άμυνα. Ωστόσο, για ποιους άλλους λόγους θεωρείται χρήσιμη;

Πονοκέφαλοι

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα προέκυψε μία σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και στους πονοκεφάλους. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα απέδειξαν πως άνδρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα πονοκεφάλων σε σχέση με εκείνους που οι εξετάσεις τους έδειχναν πως είχαν υψηλότερη τιμή της D. 

Εγκυμοσύνη

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε πως η βιταμίνη D δίνει ένα boost στον οργανισμό μας, είναι σχεδόν επόμενο τα επίπεδα αυτής να πρέπει να είναι υψηλά σε περίπτωση κύησης. Ειδικότερα, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τις έγκυες γυναίκες με χαμηλή βιταμίνη D, καθώς ενδέχεται να πάθουν προεκλαμψία, να χρειαστεί να υποβληθούν σε καισαρική και να είναι πιο ευάλωτες στις μολύνσεις.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση, γυναίκες που λάμβαναν υψηλές δόσεις βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν μικρότερο ρίσκο επιπλοκών.

Υγιής καρδιά

Πολλοί επιστήμονες μέσω ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η βιταμίνη D μπορεί να σταματήσει τη χοληστερόλη από το να φράζει τις αρτηρίες. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η βιταμίνη D μπορεί να αποκαταστήσει ζημιά που έχει συμβεί στο καρδιαγγειακό σύστημα από υψηλή πίεση ή διαβήτη. Παράλληλα, όπως αποδείχθηκε, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης με την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η έλλειψη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο καρδιακό, αλλά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να συμβεί. 

Πνεύμονες

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Michael Holick, τα παιδιά που γεννηθήκαν από μήτερες που είχαν χαμηλή βιταμίνη D, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Πιο αναλυτικά, όπως υπογράμμισε: "Ξέρουμε πως τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να χτίσουν ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα και πως η ανοσία της μητέρας μεταφέρεται στο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αργότερα".

Γνωστική λειτουργία

Όσο κι αν αποτελεί απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα, μία νέα μελέτη απέδειξε πως άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και άνοια από εκείνους που είχαν υψηλότερες τιμές. 

Ισορροπία

Δεδομένου ότι οι πτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες ειδικότερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Geriatrics Society έδειξε πως άνθρωποι που λάμβαναν γεύματα που ήταν πλούσια σε βιταμίνη D, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν. 

Παχυσαρκία

Η τάση προς την παχυσαρκία έχει συνδεθεί επιστημονικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, με μία έρευνα να εξηγεί γιατί οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μεγάλες δόσεις αυτής. Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των ερευνητών της ιατρικής σχολής Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξαν πως έγκυες γυναίκες που είχαν έλλειψη ίσως "προγραμμάτιζαν" τα παιδιά τους να εμφανίσουν παχυσαρκία ως παιδιά ή ενήλικες. Ειδικότερα, 6 ετών παιδιά μαμάδων με χαμηλή βιταμίνη D κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, είχαν μεγαλύτερη μέση από τα παιδιά που προήλθαν από μητέρες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και 2% περισσότερο λίπος.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i