Λαρυγγίτιδα: Τι είναι, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Τι πρέπει να κάνεις στην περίπτωση αυτή και με ποιον τρόπο θα προστατεύσεις τη φωνή σου.

πονολαιμος iStock

Όσο κι αν τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως την αμέριστη προσοχή μας έχουν κερδίσει η γρίπη και ο κορονοϊός, είναι καλό να θυμόμαστε πως υπάρχουν κι άλλες χειμερινές ιώσεις και οι επιπλοκές τους  από τις οποίες οφείλουμε να προστατευτούμε. Μία από αυτές είναι η λαρυγγίτιδα, μια φλεγμονή στην περιοχή του λάρυγγα που επηρεάζει και τις φωνητικές χορδές προκαλώντας τη χαρακτηριστική βραχνάδα. Η λαρυγγίτιδα είναι συνήθως επιπλοκή κάποιας ιογενούς λοίμωξης, μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη καταπόνηση των φωνητικών χορδών ή σε βακτηριακή λοίμωξη. 

Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι οξεία, όταν οφείλεται σε λοίμωξη, ή χρόνια που συνήθως σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Norman D. Hogikyan και διευθυντή Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε από τη λαρυγγίτιδα και να προστατέψουμε τη φωνή μας.  

Διαβάστε Επίσης

Πρόληψη

Η προστασία μας από  τις ιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λαρυγγίτιδα είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που είναι κρυωμένος ή περνάει κάποια αναπνευστική λοίμωξη. Η μάσκα επίσης θεωρείται σωτήρια, καθώς θα μας γλιτώσει από εκείνες που μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων.

Επιπλέον αυτών, καλές συνήθειες όπως η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή της κόπωσης των φωνητικών χορδών (δυνατές φωνές, τραγούδι) συμβάλουν στην πρόληψη της λαρυγγίτιδας.

Συμπτώματα

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται η βραχνάδα, οι πρησμένοι αδένες στον λαιμό και σπάνια ο πυρετός.

Αντιμετώπιση

Το κλειδί για την αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας είναι η ενυδάτωση. Προσπάθησε να πίνεις πολύ νερό, σε θερμοκρασία δωματίου και άλλα ζεστά ροφήματα χωρίς καφεΐνη για να ανακουφίσεις το λαιμό και τις φωνητικές σου χορδές, προτείνει ο Hogikyan. Οι γαργάρες με αλατόνερο, αν και θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα, δεν θα προσφέρουν κάτι παραπάνω στην αντιμετώπισή τους.

Το σημαντικότερο απ' όλα είναι να προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε εκτεταμένα τη φωνή μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς των φωνητικών χορδών. "Δεν μπορούμε απαραίτητα να επηρεάσουμε τη λοίμωξη, όμως μπορούμε να περιορίσουμε την ενόχληση που θα προκαλέσει στη φωνή ή καλύτερα μπορούμε να περιορίσουμε περαιτέρω τραυματισμό από το να πιέζουμε τη φωνή μας όσο είναι βραχνή", εξηγεί ο γιατρός, υπογραμμίζοντας πως το καλύτερο είναι να ξεκουράσουμε τη φωνή μας. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i