Άνοια: 7 συμβουλές υγείας που μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψή της

Γνωρίζατε πως τα 2/3 ατόμων με άνοια είναι γυναίκες; Αυτές οι 7 απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την προλάβουμε.

Δραστήρια νέα γυναίκα στη φύση - συνήθειες για πρόληψη της άνοιας istock

Η διάγνωση του Bruce Willis με μετωποκροταφική άνοια πριν από λίγο καιρό μάς ξάφνιασε όλους, δεδομένης της σχετικά μικρής ηλικίας του γνωστού ηθοποιού ταινιών δράσης. Στη δική του περίπτωση φημολογείται πως η επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας του οφειλόταν σε κάποιο παλαιότερο ατύχημα. Ωστόσο, η άνοια δεν εμφανίζεται μόνο από ένα ατύχημα, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν. Άραγε, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι σήμερα για να προλάβουμε καταστάσεις στο μέλλον; Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στην 75η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές υγείας που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. 

Τι είναι η άνοια;

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, ως άνοια ορίζεται μία σειρά από συμπτώματα που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τις κοινωνικές ικανότητες σε βαθμό που δυσκολεύει την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς αρκετές μπορούν να προκαλέσουν άνοια. Το Αλτσχάιμερ είναι μία αίτια προϊούσας άνοιας σε μεγαλύτερους ηλικιακά ενήλικες, όμως δεν πρόκειται για τη μοναδική. Ανάλογα την αιτία, τα συμπτώματα ποικίλλουν και κάποια από αυτά μπορεί να είναι αναστρέψιμα. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι: απώλεια μνήμης, δυσκολία στην επικοινωνία, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και στην οργάνωση, σύγχυση και αποπροσανατολισμός.

Σχετικά με την έρευνα για την άνοια

Με τα στοιχεία να κάνουν λόγο πως 2/3 του πληθυσμού που εμφανίζει άνοια είναι γυναίκες, μία νέα μελέτη ακολούθησε στο διάστημα των 20 ετών 13.720 γυναίκες με μέση ηλικία 54 ετών για να διαπιστωθεί αν ορισμένες συμβουλές υγείας και καλές συνήθειες είχαν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες της άνοιας. 

Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες βαθμολογούνταν από το 0 έως 7 σχετικά με 7 βασικούς παράγοντες υγείας, με τον μέσο όρο να φτάνει στο 4.3. Δέκα χρόνια αργότερα, ο μέσος όρος ήταν στο 4.2. Εν τέλει μετά το πέρας των 20 ετών, 1.771 γυναίκες διαγνώστηκαν με άνοια. Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες συγκρίνοντας τα στοιχεία ήταν ότι έστω και ένας πόντος να αυξανόταν στο συνολικό σκορ, ο κίνδυνος εμφάνισης της άνοιας μειωνόταν κατά 6%.

Συμβουλές υγείας και καλές συνήθειες

Οι επιστήμονες της έρευνας χρησιμοποίησαν τους 7 παράγοντες της ζωής σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας που συνδέονται με συγκεκριμένες υγιεινές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της άνοιας. Αυτές είναι:

  • Το να είσαι δραστήριος
  • Το να τρως καλά
  • Το να διατηρείς ένα υγιές βάρος
  • Το να μην καπνίζεις
  • Το να διατηρείς σε υγιή επίπεδα την πίεσή σου
  • Το να ελέγχεις τη χοληστερόλη 
  • Το να έχεις χαμηλά επίπεδα σακχάρου

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για να έχεις και τους 7 παράγοντες σε τέλεια κατάσταση. Σύμφωνα με τον επιστήμονα και συμπεριφορικό νευρολόγο, Joel Salinas, "δεν απαιτεί το να είσαι ο πιο υγιής άνθρωπος που υπάρχει. Ακόμα και άτομα που έχουν καλό σκορ σε ένα ή δύο κατηγορίες, λαμβάνουν κάποια οφέλη. Οποιαδήποτε τελειοποίηση βελτιώνει σταδιακά την μακροπρόθεσμη υγεία σου". 

Γι' αυτό έχε στο μυαλό σου πως όσο πιο νωρίς εντάξεις στην καθημερινότητά σου τις νέες συνήθειες, τόσο πιο άμεσα θα λάβεις τα εν λόγω οφέλη. Και όσο πιο πολύ τις κρατήσεις, τα οφέλη αυτά θα σε συνοδεύουν στη ζωή σου, μειώνοντας τον κίνδυνο της εμφάνισης της άνοιας.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i