Σιδηροπενική αναιμία: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Η σιδηροπενία, δηλαδή η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, είναι μία από τις πιο κοινές καταστάσεις διατροφικής ανεπάρκειας και είναι συχνότερη σε εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

κόπωση αναιμία νύστα αϋπνία istock

Η Αλεξάνδρα Σιάννη, MD, MSc, παθολόγος-διαβητολόγος και διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Ιατρείου Γ.Ν.Α. "Η Ελπίς", μας ενημερώνει για τη σιδηροπενική αναιμία μια κατάσταση που επηρεάζει πολύ συχνά τις  γυναίκες. 

Διαβάστε Επίσης

Τι είναι η σιδηροπενία

Η σιδηροπενία, δηλαδή η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, είναι μία από τις πιο κοινές καταστάσεις διατροφικής ανεπάρκειας. Επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους, είναι συχνή ακόμα και σε χώρες με φυσιολογική διατροφή και παραμένει η κύρια αιτία αναιμίας παγκοσμίως με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Η αναιμία είναι πιο συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται συχνά στους ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια νεφρική νόσος και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Έλλειψη σιδήρου: Κύριες αιτίες και συμπτώματα

Κύριες αιτίες της σιδηροπενίας/σιδηροπενικής αναιμίας είναι η απώλεια αίματος (αιμορραγίες πεπτικού, έμμηνος ρύση στις γυναίκες), η μειωμένη διατροφική πρόσληψη ή/και απορρόφηση σιδήρου και οι αυξημένες ανάγκες (παιδιά, έφηβοι, αθλητές και γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία και στηθάγχη, που μπορεί να προκληθούν από μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου (κόπωση, πονοκέφαλος, τριχόπτωση, αδυναμία συγκέντρωσης, παγοφαγία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μειωμένη σωματική απόδοση) αποτελούν γενικές ενδείξεις για θεραπευτική παρέμβαση. Η διάγνωση της σιδηροπενίας γίνεται με απλές εξετάσεις αίματος τις οποίες αξιολογεί ο γιατρός μας.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση

Η σιδηροπενική αναιμία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής, με πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν ότι η θεραπεία της μπορεί να τη βελτιώσει. Οι επιλογές αναπλήρωσης του σιδήρου περιλαμβάνουν τα σκευάσματα του από του στόματος χορηγούμενου σιδήρου και τον ενδοφλέβιο σίδηρο. Ο από του στόματος χορηγούμενος σίδηρος παραμένει η κύρια θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με σταθεροποιημένη σιδηροπενία. Ο ενδοφλέβιος σίδηρος ενδείκνυται για τους ασθενείς για τους οποίους ο από του στόματος σίδηρος είναι αναποτελεσματικός, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω φτωχής συμμόρφωσης, καθώς και όταν είναι αναγκαία η ταχεία αναπλήρωση των αποθηκών σιδήρου. Σκευάσματα ενδοφλέβιου σιδήρου υψηλής δόσης επιτρέπουν τη χορήγηση έως και 1g σιδήρου σε σύντομο χρονικό διάστημα, διευκολύνοντας και απλοποιώντας τη φροντίδα των ασθενών με ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας. Οι ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία με στόχο την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου και την επαναφορά της αιμοσφαιρίνης στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής και οδηγεί σε βελτιωμένη έκβαση για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς και σε καλύτερα αποτελέσματα για τις γυναίκες στην περίοδο της κύησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i