Ένα εκπληκτικό κλειδί για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου έως και 32%!

Μια απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

καθημερινή δραστηριότητα iStock

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για τη συνολική ευημερία και η έρευνα συνεχίζει να ρίχνει φως στα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Μια πρωτοποριακή διεθνής μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Oncology, αποκαλύπτει ότι μόλις τεσσεράμισι λεπτά έντονης καθημερινής δραστηριότητας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η έρευνα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από έξυπνες φορητές συσκευές για να παρακολουθήσουν την καθημερινή δραστηριότητα περισσότερων από 22.000 συμμετεχόντων, που είχαν μέση ηλικία 62 ετών. Στη συνέχεια, τα κλινικά αρχεία υγείας των υποκειμένων παρακολουθήθηκαν για σχεδόν επτά χρόνια για να αναλυθεί η εμφάνιση καρκίνου σε αυτή η κοόρτη.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που επιδίδονταν σε μόλις τέσσερα έως πέντε λεπτά έντονης διαλειμματικής σωματικής δραστηριότητας παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνα που παρέμειναν καθιστική ζωή. Αυτή η σύντομη διάρκεια δραστηριότητας περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως έντονες δουλειές του σπιτιού, βαριά ψώνια στο σούπερ μάρκετ, γρήγορο περπάτημα ή συμμετοχή σε παιχνίδι υψηλής ενέργειας με τα παιδιά.

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξέφρασε την έκπληξή του για τα αποτελέσματα. Τόνισε ότι αυξάνοντας την ένταση των καθημερινών εργασιών μόνο για τέσσερα έως πέντε λεπτά την ημέρα, που αναλύονται σε σύντομες εκρήξεις περίπου ενός λεπτού το καθένα, τα άτομα μπορούν να παρατηρήσουν συνολική μείωση του κινδύνου καρκίνου έως και 18%. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τύπους καρκίνου που έχουν συνδεθεί με τη σωματική δραστηριότητα, η μείωση του κινδύνου θα μπορούσε να φτάσει το 32%.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του ενδομητρίου ή του παχέος εντέρου. Αυτή η μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της άσκησης σε 13 τομείς ανάπτυξης καρκίνου, που περιλαμβάνουν καρκίνους του ήπατος, του πνεύμονα, των νεφρών, του ενδομητρίου, του μυελώματος, του παχέος εντέρου, της κεφαλής, της ουροδόχου κύστης και του μαστού.

Αυτά τα ευρήματα πρέπει να χρησιμεύσουν ως ισχυρό κίνητρο για άτομα όλων των ηλικιών να ενσωματώσουν ακόμη και σύντομες εκρήξεις έντονης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους. Η ευκολία και η ευκολία της ενασχόλησης με δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα ή οι δουλειές του σπιτιού καθιστούν εφικτό για άτομα με πολυάσχολα προγράμματα ή όσους δεν πηγαίνουν τακτικά στο γυμναστήριο να επωφεληθούν από τα οφέλη για την υγεία.

Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου παραμένουν θέμα για περαιτέρω έρευνα, πιστεύεται ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά τα επίπεδα ορμονών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη φλεγμονή - όλα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η άσκηση είναι μόνο μια πτυχή μιας ολιστικής προσέγγισης για την πρόληψη του καρκίνου. Μια ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή επιβλαβών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και οι τακτικοί έλεγχοι υγείας είναι επίσης κρίσιμα συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Συμπερασματικά, αυτή η πρωτοποριακή έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ υπογραμμίζει τη σημασία ακόμη και ελάχιστων ποσοτήτων έντονης δραστηριότητας για τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Η ενσωμάτωση μόλις τεσσεράμισι λεπτών σωματικής δραστηριότητας υψηλής ενέργειας στην καθημερινή ζωή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου. Καθώς συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του ενεργού τρόπου ζωής, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για να προστατεύσουμε την υγεία και την ευημερία μας μακροπρόθεσμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i