Είναι κακό για την υγεία μου να κόψω απότομα τη ζάχαρη;

Τα οφέλη μιας σταδιακής μετάβασης και πώς θα την κάνεις.

ζάχαρη iStock

Η απόφαση να αποκλείσεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου είναι μια υποθετικά καλή επιλογή για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σου. Ωστόσο, η διαδικασία εξάλειψης της ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ δύσκολη λόγω των συμπτωμάτων στέρησης και της λαχτάρας που συχνά τη συνοδεύουν. Ο απότομος αποκλεισμός της ζάχαρης μερικές φορές είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, παρόμοια με την εκείνη του αποκλεισμού της καφεΐνης, για παράδειγμα. Γι' αυτό πολλοί ειδικοί προτείνουν μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και όχι τον απότομο αποκλεισμό της. 

Κατανόηση του αποκλεισμού ζάχαρης:

Ο αποκλεισμός της ζάχαρης είναι μία περίπλοκη διαδικασία και τα συμπτώματά του μπορεί να είναι αρκετά δύσκολα. Ακριβώς όπως οι λάτρεις της καφεΐνης μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, άγχος και εναλλαγές της διάθεσης όταν προσπαθούν να κόψουν τον καθημερινό τους καφέ, ο αποκλεισμός της ζάχαρης μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Το σώμα μας εξοικειώνεται με τη γλυκιά γεύση και τη γρήγορη ενεργειακή ώθηση που παρέχει η ζάχαρη, καθιστώντας δύσκολη την απότομη εξάλειψή της.

Τι μπορεί να μου συμβεί αν κόψω τη ζάχαρη ξαφνικά;

Εάν κόψεις ξαφνικά τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, μπορεί να αντιμετωπίσεις μια σειρά από σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις αυτές τις πιθανές συνέπειες, ώστε να μπορείς να πάρεις μια απόφαση και να είσαι προετοιμασμένη για τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να συμβούν αν κόψεις απότομα τη ζάχαρη:

► Συμπτώματα στέρησης: Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι προκαλεί εθισμό και η ξαφνική διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους: Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι έντονοι και επίμονοι.
  • Αλλαγές διάθεσης: Ο εκνευρισμός, το άγχος και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι κοινά συμπτώματα.
  • Κόπωση: Μπορεί να νιώθεις ασυνήθιστα κουρασμένη καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στην έλλειψη εναλλαγών ενέργειας που προκαλούνται από τη ζάχαρη.
  • Λιγούρες: Η έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα είναι συχνή τις πρώτες μέρες.
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας: Η ζάχαρη παρέχει μια γρήγορη πηγή ενέργειας και όταν την αποβάλλεις, μπορεί να αισθανθείς αρχικά κουρασμένη και νωθρή. Το σώμα  θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

► Αλλαγές πείνας και όρεξης: Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Το να την κόψεις ξαφνικά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα πείνας, ειδικά για γλυκά τρόφιμα.

► Πεπτικά προβλήματα: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προσωρινή πεπτική δυσφορία, όπως φούσκωμα ή αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου, όταν μειώνουν δραστικά την πρόσληψη ζάχαρης.

► Ψυχικές προκλήσεις: Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ψυχολογία σου. Η ξαφνική διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε έντονη επιθυμία για κατανάλωσή της και μια αίσθηση στέρησης, κάτι που μπορεί να είναι διανοητικά δύσκολο.

► Επίδραση στη διάθεση: Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και η ξαφνική αφαίρεσή της μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στη διάθεση.

► Δυσκολία συγκέντρωσης: Μερικά άτομα αναφέρουν δυσκολία συγκέντρωσης ή "brain fog" κατά τα αρχικά στάδια του αποκλεισμού της ζάχαρης.

► Αλλαγές στον ύπνο: Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.

► Απώλεια ή αύξηση βάρους: Ανάλογα με τη συνολική σου διατροφή και την πρόσληψη θερμίδων, η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ή, αντίθετα, αύξηση βάρους, εάν την αντισταθμίσεις με άλλα τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

Τα οφέλη της σταδιακής μετάβασης:

Η επιλογή της σταδιακής μείωσης της πρόσληψης ζάχαρης προσφέρει πολλά οφέλη:

► Λιγότερο έντονα συμπτώματα στέρησης: Η σταδιακή μείωση επιτρέπει στο σώμα σου να προσαρμοστεί πιο άνετα στην απουσία ζάχαρης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηπιότερα συμπτώματα στέρησης, καθιστώντας τη διαδικασία λιγότερο αποθαρρυντική.

► Βιώσιμη αλλαγή: Οι αργές και σταθερές αλλαγές τείνουν να παραμένουν καλύτερες μακροπρόθεσμα. Μειώνοντας σταδιακά τη ζάχαρη, είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις έναν τρόπο ζωής χωρίς ζάχαρη με την πάροδο του χρόνου.

► Βελτιωμένες προτιμήσεις γεύσης: Οι σταδιακές αλλαγές δίνουν στους γευστικούς κάλυκες σου την ευκαιρία να προσαρμοστούν σε λιγότερη γλυκύτητα, διευκολύνοντας την εκτίμηση των φυσικών γεύσεων των τροφίμων.

Κάνοντας μικρά βήματα προς μια ζωή χωρίς ζάχαρη:

► Μείωσε τα γλυκαντικά: Εάν έχεις συνηθίσει να προσθέτεις γλυκαντικά στα τρόφιμα και τα ποτά σου, ξεκίνα μειώνοντας την ποσότητα σταδιακά. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείς συνήθως δύο κουταλιές ζάχαρη ή μέλι στο τσάι ή τον καφέ σου, περιορίσου σε μία κουταλιά για μια εβδομάδα και, στη συνέχεια, αφαίρεσέ την εντελώς μια εβδομάδα αργότερα.

► Βρες τις φυσικές εναλλακτικές: Αντικατάστησε τα επεξεργασμένα σάκχαρα με φυσικές εναλλακτικές, όπως μια φέτα πορτοκάλι ή λίγο γάλα στο τσάι ή τον καφέ σου. Αυτές οι αντικαταστάσεις θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις ένα ρόφημα με λιγότερη ζάχαρη χωρίς να αισθάνεσαι στέρηση.

► Τροποποίησε το πρωινό: Εάν προτιμάς γλυκά πρωινά όπως τα δημητριακά ή οι τηγανίτες με ζάχαρη ή σιρόπι, μείωσε την ποσότητα που χρησιμοποιείς με την πάροδο του χρόνου. Τελικά, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δε χρειάζεσαι πλέον αυτά τα γλυκαντικά για να απολαύσεις το πρωινό σου.

► Μείνε ενυδατωμένη: Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων στέρησης και να περιορίσει την επιθυμία.

► Επικεντρώσου σε ολόκληρα τρόφιμα: Ενσωμάτωσε περισσότερα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή σου. Αυτά τα τρόφιμα είναι φυσικά χαμηλότερα σε πρόσθετα σάκχαρα και μπορούν να βοηθήσουν στην επανεκπαίδευση του ουρανίσκου σου.

► Αναζήτησε βοήθεια: Σκέψου το ενδεχόμενο να ζητήσεις την υποστήριξη ενός επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου που θα σε καθοδηγήσει σωστά με βάση τους στόχους σου.

Ζητάς συνέχεια γλυκό; 10 τροφές για να αντιμετωπίσεις την επιθυμία για ζάχαρη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i