Άσθμα: 2 αναπάντεχοι κίνδυνοι που κρύβονται στο σπίτι

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τον αέρα που αναπνέουμε στους εσωτερικούς χώρους.

Άσθμα iStock

Φαντάσου μια τέλεια βραδιά στο σπίτι: ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι, το νόστιμο άρωμα ενός σπιτικού γεύματος και την απαλή λάμψη του κεριού. Είναι μια σκηνή που αποπνέει άνεση και ζεστασιά. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Aarhus αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο σε αυτή τη ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους της εισπνοής αναθυμιάσεων από το μαγείρεμα και το κάψιμο των κεριών, ιδιαίτερα για άτομα με ήπιο άσθμα, συμπεριλαμβανομένου ερεθισμού, φλεγμονής, ακόμη και βλάβης του DNA.

Η μελέτη

Με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Karin Rosenkilde Laursen, αυτή η μελέτη εστιάζει στο πόσο συχνά παραβλέπεται το ζήτημα της ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που προκύπτει από καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα και η χρήση κεριών. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τους ρύπους του αέρα εσωτερικών χώρων, αυτή η μελέτη είναι μοναδική ως προς τη συγκέντρωσή της σε νεαρά άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών με ήπιο άσθμα.

Η Karin Rosenkilde Laursen εξηγεί, "Η μελέτη μας δείχνει ότι η ρύπανση του εσωτερικού αέρα που δημιουργείται από το μαγείρεμα και το κάψιμο κεριών μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία όπως ερεθισμό και φλεγμονή σε νεαρά άτομα με ήπιο άσθμα. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ενδείξεις βλάβης στο DNA και σημεία φλεγμονής στο την κυκλοφορία του αίματος".

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ακόμη και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η έκθεση σε ρύπους εσωτερικού χώρου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Συνέπειες για όλους

Ενώ η μελέτη στοχεύει κυρίως νεαρά άτομα με ήπιο άσθμα, τα ευρήματά της έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για όλους μας. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν κεριά πιο συχνά, ενώ παράλληλα, αερίζουν τα σπίτια τους ενώ μαγειρεύουν λιγότερο. Αυτές οι συνήθειες θα μπορούσαν να μας εκθέσουν σε ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συμβάλει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και ο καρκίνος.

H λύση

Η Karin Rosenkilde Laursen τονίζει τη σημασία της προτεραιότητας ενός πιο υγιεινού εσωτερικού κλίματος. Ο σωστός αερισμός κατά το μαγείρεμα και η χρήση των κεριών μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που σχετίζονται με τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Είναι ένα απλό βήμα που μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία μας.

Μελλοντική έρευνα

Αυτή η μελέτη σηματοδοτεί μόνο την αρχή. Η Karin Rosenkilde Laursen σκοπεύει να επεκτείνει την έρευνά της για να εξετάσει πώς οι εκπομπές από το μαγείρεμα και τα κεριά επηρεάζουν τους υγιείς ενήλικες. Με την απόκτηση βαθύτερης κατανόησης του αντίκτυπου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων σε διάφορες δημογραφικές ομάδες, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν πιο ακριβείς συστάσεις για τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με τις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i