Ποιους υδατάνθρακες να προτιμάς εάν θέλεις να μην πάρεις βάρος;

Νέα έρευνα ρίχνει φως στη σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων που καταναλώνεις.

Υδατάνθρακες pexels

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal υπογραμμίζει τη σημαντική επίδραση των διατροφικών επιλογών στη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους. Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 136.432 άτομα μέσης ηλικίας (μέση ηλικία 51,6 ετών) από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ρίχνει φως στη σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων που καταναλώνονται, ιδιαίτερα στο ρόλο των φυτικών ινών (υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης) στην πρόληψη της αύξησης βάρους. Αυτή η μελέτη όχι μόνο υπογραμμίζει την αξία των φυτικών ινών, αλλά προσφέρει επίσης πρακτικές γνώσεις για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, ακόμη και για όσους έχουν πολυάσχολο τρόπο ζωής.

Πρέπει να κόψω εντελώς τους υδατάνθρακες για να ξεφουσκώσω;

Σημασία έχει η ποιότητα των υδατανθράκων

Η Amanda Sauceda, διαιτολόγος, τονίζει τη δύναμη των φυτικών ινών στη διατροφή μας. Αν και οι φυτικές ίνες μπορεί να μην είναι το πιο δελεαστικό τρόφιμο στη διατροφή, ο αντίκτυπός τους στη διαχείριση βάρους είναι σημαντικός. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, κατά μέσο όρο, παρουσίασαν αύξηση βάρους 1,5 κιλών κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε μια σημαντική διαφορά μεταξύ εκείνων που αύξησαν την πρόσληψη αμύλου κατά 100 γραμμάρια την ημέρα, με αποτέλεσμα 1,5 κιλό μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε διάστημα τεσσάρων ετών, και εκείνων που πρόσθεταν μόλις 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, γεγονός που οδήγησε σε 0,8 κιλά μείωση της αύξησης βάρους.

Τα αμυλούχα λαχανικά όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι και οι πατάτες σημειώθηκε συγκεκριμένα ότι συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Αυτή η διάκριση είναι σημαντική, καθώς τονίζει ότι μικρές διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους.

Η Kimberly Gomer, διαιτολόγος, τονίζει τη σημασία της εξέτασης του ρυθμού αύξησης ή απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Ουσιαστικά, οι μέτριες βελτιώσεις στη διατροφή κάποιου μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Η πρόσληψη λίγων κιλών σε αρκετά χρόνια είναι πολύ προτιμότερη από τη γρήγορη και ουσιαστική αύξηση βάρους. Αυτή η προοπτική ενθαρρύνει τα άτομα να κάνουν σταδιακές, βιώσιμες διατροφικές αλλαγές.

Η εστίαση της μελέτης έγινε σε άτομα μέσης ηλικίας. Αυτή η ομάδα αντιμετωπίζει συγκεκριμένες δυσκολίες που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο μεταβολισμό, τη σύσταση του σώματος και την εμφάνιση καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις δουλειάς και οικογένειας συχνά δημιουργούν χρονικούς περιορισμούς, καθιστώντας πιο δύσκολη την ιεράρχηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Αν και η μελέτη δεν περιελάμβανε άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η αξιολόγηση της πρόσληψης υδατανθράκων παραμένει πολύτιμη για όλους. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να προάγει τη συνολική υγεία.

Πρακτικοί τρόποι για να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι ειδικοί προσφέρουν πρακτικές στρατηγικές για την ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή και τη μείωση της κατανάλωσης αμυλούχων τροφών.

  • Η Sauceda προτείνει να αναζητήσεις βολικές επιλογές όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, που δεν απαιτούν προετοιμασία και μπορούν να διατηρηθούν για σνακ.
  • Επιπλέον, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξετάσουν τις επιλογές ποτών τους, καθώς πολλά δημοφιλή ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα.
  • Ο Kesley Costa, διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής, συνιστά τον εντοπισμό εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται συνήθως και την αντικατάστασή τους με ολόκληρα τρόφιμα. Τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να χρησιμεύσουν ως πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Αυτή η απλή εναλλαγή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των φυτικών ινών και στη μείωση της πρόσληψης αμύλου και πρόσθετης ζάχαρης, συμβάλλοντας στην καλύτερη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους.

Τα 5 καλύτερα φρούτα με χαμηλούς υδατάνθρακες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i