Breast cancer survivors: "Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς"

Η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Επίτιμη πρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", είναι μια breast cancer survivor.

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου

Η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Επίτιμη πρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", είναι μια breast cancer survivor. Νόσησε και επιβίωσε από τον καρκίνο του μαστού, ξεδιπλώνοντας τη δική της ροζ κορδέλα, σαν ένα αόρατο νήμα που έκοψε σε ένα σημείο τερματισμού μαζί και έναρξης μιας νέας ζωής. Η δική της ιστορία: 

"Ψηλάφισα τυχαία τον όγκο όταν ήμουν 49 ετών. Δυστυχώς, είχα παραλείψει για 4 χρόνια να κάνω την ετήσια μαστογραφία ύστερα από συμβουλή του γυναικολόγου μου, ο οποίος εσφαλμένα ισχυριζόταν ότι με κάλυπτε η ετήσια ψηλάφηση που μου έκανε. Η μαστογραφία επιβεβαίωσε τους φόβους μου. Τρομοκρατήθηκα, γιατί τότε δεν ήμουν ενημερωμένη και νόμιζα ότι ο καρκίνος ισούται με θάνατο. Μάθαμε μαζί με τον σύζυγό μου το αποτέλεσμα.

Εκείνος, πιο ψύχραιμος, προσπαθούσε να με ενθαρρύνει αναφέροντας το παράδειγμα άλλων γυναικών που είχαν καρκίνο του μαστού και επέζησαν. Ήξερα όμως, μολονότι προσπαθούσε να το κρύψει, ότι ήταν κι εκείνος τρομοκρατημένος. Η πιο ευάλωτη στιγμή της διαδρομής μου ήταν όταν μου ανακοίνωσε τα νέα ο γιατρός. Αυτό που έχουμε ανάγκη από τον γιατρό μας είναι να ξέρουμε ότι μας λέει όλη την αλήθεια, χωρίς να έχουμε την παραμικρή υπόνοια ότι κάτι μας κρύβει. Με βοήθησε πολύ να αντιμετωπίσω την κατάσταση η διαρκής στήριξη που έλαβα τόσο από την οικογένειά μου όσο και από το "Άλμα Ζωής".

Το ζωντανό παράδειγμα του πλήθους των γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού που γνώρισα στο "Άλμα Ζωής", στο οποίο έγινα μέλος και αργότερα μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος, έδρασε για εμένα ευεργετικά. Η ψυχολογική στήριξη που έλαβα από τις επαγγελματίες ψυχικής υγείας του συλλόγου ήταν καθοριστική για την αντιμετώπιση της ασθένειάς μου. Γι’ αυτό και θα παρότρυνα μια κοπέλα που μαθαίνει τώρα ότι έχει καρκίνο του μαστού να ακολουθήσει τις υποδειχθείσες θεραπείες έχοντας εμπιστοσύνη στον γιατρό της και να γνωρίσει τα υποστηρικτικά προγράμματα του "Άλμα Ζωής".

Η περιπέτεια της υγείας μου επαλήθευσε το "Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό". Ανακάλυψα μέσα μου δυνάμεις που στο παρελθόν ούτε κατά διάνοια θα μπορούσα να είχα φανταστεί. Αυτό αύξησε την αυτοπεποίθησή μου και με έκανε να αντιμετωπίζω πλέον τη ζωή με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυναμικότητα. Η σχέση μου με τον σύζυγό μου ισχυροποιήθηκε μέσα από αυτή την περιπέτεια. Ήταν στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή και παραμένει, 25 χρόνια μετά.

Δυστυχώς όμως, έχω ακούσει και διαφορετικές ιστορίες, με συζύγους που δε διστάζουν να εγκαταλείψουν τη νοσούσα σύζυγο, ακόμα κι όταν υπάρχουν παιδιά! Εγώ έζησα το όνειρό μου, που ήταν να δω το παιδί μου να μεγαλώνει – και εξακολουθώ να το βλέπω και να το καμαρώνω. Γιατί "Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς"". 

Γενετική Συμβουλευτική: Το κλειδί στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i