Γιατί το ροχαλητό είναι πιο επικίνδυνο στις γυναίκες;

Υπάρχουν έξι λόγοι που εξηγούν γιατί οι γυναίκες ροχαλίζουν και ένας λόγος που το ροχαλητό είναι πιο επικίνδυνο στις γυναίκες.

γυναίκα και ροχαλητό istock

Το ροχαλητό προκαλείται από τους ιστούς στον αεραγωγό που δονούνται καθώς αναπνέει ο ύπνος. Αν και το ροχαλητό επηρεάζει και τα δύο φύλα, αρκετοί μοναδικοί παράγοντες συμβάλλουν στο ροχαλητό στις γυναίκες.

Οι γυναίκες ιστορικά υποεκπροσωπούνται στην ιατρική έρευνα, έτσι συμβαίνει και στην έρευνα που σχετίζεται με το ροχαλητό. Ωστόσο, μελέτες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν πώς οι γυναικείες ορμόνες του φύλου μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ροχαλητό, καθώς και πώς το φύλο μπορεί να παίζει ρόλο στο πόσο πιθανό είναι ένα άτομο να αναφέρει αυτό το νυχτερινό σύμπτωμα. 

Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

Γιατί ροχαλίζουν οι γυναίκες; 

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για το ροχαλητό, είναι η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Άλλες κοινές αιτίες του ροχαλητού, όπως η ρινική συμφόρηση, ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία και ορισμένα ανατομικά χαρακτηριστικά μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιουδήποτε φύλου

1. Εγκυμοσύνη

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου οι μισές εγκυμονούσες ροχαλίζουν. Το ροχαλητό συνήθως χειροτερεύει καθώς αναπτύσσεται η εγκυμοσύνη, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Μετά τον τοκετό, οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ταχεία μείωση του ροχαλητού. Η αλλαγή των ορμονών, η αύξηση βάρους και οι πρησμένες ρινικές οδοί όλα συμβάλλουν στο ροχαλητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

2. Εμμηνόπαυση

Το ροχαλητό αυξάνεται κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ορμόνες που δρουν προστατευτικά στο ροχαλητό. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες συνήθως παίρνουν βάρος, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και η αναπνοή αλλάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

3. Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες είναι πιο πιθανό να ροχαλίσουν, καθώς ο υπερβολικός ιστός στο λαιμό, τον φάρυγγα και τη γλώσσα μπορεί να κάνει τον αεραγωγό πιο πιθανό να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να μειώσει τον όγκο των πνευμόνων ενός ατόμου και να επηρεάσει τη λειτουργία των μυών που εμπλέκονται στην αναπνοή.

4. Ρινική συμφόρηση 

Το ροχαλητό μπορεί επίσης να προκληθεί όταν οι ρινικές οδοί είναι φραγμένες ή στενεύουν πολύ. Καταστάσεις που επηρεάζουν τις ρινικές οδούς και συμβάλλουν στο ροχαλητό περιλαμβάνουν η ρινική συμφόρηση λόγω κρυολογήματος, οι αλλεργίες ή ιγμορίτιδα, χειρουργική επέμβαση στα ιγμόρεια, προβλήματα με το ρινικό διάφραγμα και μη φυσιολογικές αναπτύξεις μέσα στη ρινική κοιλότητα.

5. Κάπνισμα, αλκοόλ και ηρεμιστικά

Αρκετά φάρμακα και ουσίες αυξάνουν την πιθανότητα του ροχαλητού. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το ροχαλητό, το οποίο οφείλεται στην επίδραση του αλκοόλ στους μυς του ανώτερου αεραγωγού. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το ροχαλητό, πιθανώς λόγω αυξημένης ρινικής συμφόρησης ή της διακοπής της νικοτίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο ροχαλητού είναι:

  • Βενζοδιαζεπίνες
  • Αντιισταμινικά
  • Αντιεπιληπτικά φάρμακα
  • Ορισμένα αντικαταθλιπτικά
  • Οπιοειδή

6. Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να περιορίσει τις αναπνευστικές οδούς και να οδηγήσει σε ροχαλητό. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκείς θυρεοειδικές ορμόνες, που επηρεάζουν τη λειτουργία των οργάνων σε όλο το σώμα. Είναι πιο συχνός σε γυναίκες και σε εκείνες που είναι ή ήταν πρόσφατα έγκυες.

Γιατί το ροχαλητό είναι πιο επικίνδυνο στις γυναίκες;

Το ροχαλητό, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την υπνική άπνοια, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες. Η διακοπτόμενη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, στρες στην καρδιά και φλεγμονή, θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Επίσης, το ροχαλητό έχει συσχετιστεί με μεταβολικές διαταραχές στις γυναίκες, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η διακοπτόμενη αναπνοή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει την ινσουλίνη, οδηγώντας σε ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Η απλή άσκηση που σταματάει το ροχαλητό | Θέλει μόνο μισό λεπτό

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i