Βελτίωσε την υγεία της καρδιάς σου, ενώ είσαι στο γραφείο

Ερευνητές δίνουν τη λύση για μία "δυνατή" καρδιά χωρίς να χρειαστεί να αφήσεις το γραφείο σου.

υγεια_καρδιας Istock

Στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι ερευνητές του UCL εξέτασαν δεδομένα από έξι μελέτες με συνολικά 15.246 συμμετέχοντες από πέντε διαφορετικά έθνη για να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ των σωματικών κινήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της υγείας της καρδιάς.

Σε κάθε συμμετέχοντα αξιολογήθηκε η υγεία της καρδιάς του και παρακολουθήθηκαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για ένα 24ωρο χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή στον μηρό τους. 

Η ομάδα εξέτασε τι θα συνέβαινε, εάν ένα άτομο άλλαζε μια καθιστική συνήθεια με μία κίνηση κάθε μέρα για μια εβδομάδα, προκειμένου να εκτιμήσει την επίδραση στην υγεία της καρδιάς για κάθε σενάριο. Κατά την αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς, μόλις πέντε λεπτά μέτριας-έντονης δραστηριότητας είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία της καρδιάς τους.

Διάβασε επίσης: Οι κορυφαίες συμβουλές για τη φροντίδα της καρδιάς σου από τον ειδικό

υγεια_καρδιας
Istock

  • Μόλις πέντε λεπτά μιας μέτριας έως έντονης άσκησης αντικατέστησαν την καθιστική συμπεριφορά και είχαν αισθητή επίδραση στην υγεία της καρδιάς.
  • Για μια γυναίκα 54 ετών με μέσο ΔΜΣ 26,5, για παράδειγμα, μια αλλαγή 30 λεπτών μεταφράστηκε σε μείωση του ΔΜΣ κατά 0,64, που είναι μια διαφορά 2,4%.
  • Η αντικατάσταση 30 λεπτών σε στάση καθίσματος ή ξαπλωμένη με μέτρια ή έντονη άσκηση θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί σε μείωση της περιφέρειας μέσης κατά 2,5 cm (2,7%) ή σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 1,33 mmol/mol (3,6%)4.

Οι επιστήμονες σημείωσαν, επίσης, ότι ενώ η ενασχόληση με έντονη σωματική δραστηριότητα ήταν ο ταχύτερος δρόμος για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, όλα τα άτομα που κινούνταν λίγο περισσότερο μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, η μετάβαση από ένα καθιστικό σε ένα όρθιο γραφείο για μερικές ώρες κάθε μέρα είναι μια αλλαγή που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα εργασίας, επειδή δεν απαιτεί πολλά. Κι όμως, μπορεί να φέρει βελτίωση στην υγεία της καρδιάς.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι τα άτομα που είναι ελάχιστα δραστήρια κερδίζουν περισσότερα με τη μετάβαση από την καθιστική ζωή σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Η μακροχρόνια έρευνα είναι απαραίτητη για να υπάρξει βαθύτερη γνώση των σχέσεων μεταξύ των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων και της κινητικότητας. Αν και δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι καλή για την υγεία της καρδιάς.

Ο Δρ. Jo Blodgett, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το UCL Surgery & Interventional Science, είπε: "Το μεγάλο πλεονέκτημα από την έρευνά μας είναι η απόδειξη ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο που κινείσαι μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην καρδιακή υγεία, αλλά και ότι η ένταση της κίνησης έχει σημασία. Η πιο ευεργετική αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν η αντικατάσταση της καθιστικής στάσης με μία μέτρια έως έντονη δραστηριότητα – που θα μπορούσε να είναι τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκαλοπατιών – βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα, ακόμη και για ένα ή δύο λεπτά".

Διάβασε επίσης: Οι συμβουλές για να κρατάς την αρτηριακή σου πίεση σε χαμηλά επίπεδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i