Οι κορυφαίες συμβουλές για τη φροντίδα της καρδιάς σου από τον ειδικό

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Με γνώμονα την πρόληψη, θα τη γιορτάζεις κάθε μέρα.

Καρδιά unsplash

Ο Απόστολος Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, διευθυντής Γ' ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉΣ Κλινικής στο ΙΑΤΡΙΚΌ Κέντρο Αθηνών, σου δίνει συμβουλές "από καρδιάς".

"Ακολούθησε την καρδιά σου, εκείνη ξέρει να σου δείξει τον δρόμο" απάντησα σε μια φίλη που ζήτησε τη βοήθειά μου όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα επαγγελματικό δίλημμα. Μια στιγμή μετά σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει ίσως πιο χρησιμοποιημένο στην ελληνική γλώσσα ανθρώπινο όργανο από την καρδιά.

Από παροιμιώδεις φράσεις της καθημερινότητας μέχρι inspiring quotes του Pinterest και με μια εξτρά δόση σημειολογίας των καιρών (σ.σ. πατώντας μια καρδιά, δηλώνω αυτοστιγμεί ότι κάτι "μου αρέσει"), όλοι μιλάμε για την καρδιά, αλλά, τι ειρωνεία αλήθεια, δε γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε γι’ αυτήν.

Με αφορμή αυτές τις σκέψεις αλλά και την 29η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ζήτησα από τον δρα Απόστολο Ρουμπελάκη (roubelakis.gr) να μας δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του για το πώς μπορούμε να διατηρούμε την καρδιά μας σε άριστη κατάσταση.

Το λιπίδιο που "δείχνει" αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά

Καρδιά:

Έχει μέγεθος όσο περίπου η γροθιά σου, βρίσκεται στον θώρακα λίγο προς τα αριστερά και είναι ένα από τα δύο-τρία σημαντικότερα όργανα του σώματός σου. Δουλεύει ακατάπαυστα από πριν τη γέννηση, κατά τη διάρκεια της κύησης και μέχρι τα βαθιά γεράματα χτυπώντας πάνω από 3 δισεκατομμύρια φορές! Τηρώντας τους 6 απλούς κανόνες που ακολουθούν, θα καταφέρεις να διατηρείς την καρδιά σου σε άψογη κατάσταση:

1. Ασκήσου καθημερινά. Δεν εννοούμε απαραίτητα συνδρομή σε γυμναστήριο ή εξουθενωτικές προπονήσεις. Αρκεί το περπάτημα! Αρκούν 4.000 βήματα την ημέρα για να μειώσεις τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ με 10.000 βήματα, 2-3 φορές την εβδομάδα, τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα.

2. Κάνε σωστή διατροφή. Δε χρειάζονται ούτε οι απαγορευμένες τροφές ούτε και οι εξαντλητικές δίαιτες, αφού η στέρηση φέρνει συχνά αντίθετα αποτελέσματα. Για τη διατροφή σου χρειάζεσαι ισορροπία, μέτρο και εξατομίκευση. Πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψη το σώμα σου και τις ανάγκες του καθώς και το ιστορικό σου. Μια επίσκεψη σε διαιτολόγο θα σε βοηθήσει!

3. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί περιέχει ευεργετικές ουσίες για την καρδιά. Όμως, η λήψη αλκοόλ σε αυξημένες ποσότητες προδιαθέτει για καρδιακές αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Ειδικά τις περιόδους διακοπών και εορτών χρειάζεται προσοχή γι’ αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν "Holiday Heart Syndrome", δηλαδή την επιβλαβή κατάχρηση φαγητού και ποτού τις ημέρες αυτές. Παν μέτρον άριστον, λοιπόν, και στην κατανάλωση αλκοόλ.

4. Διάκοψε το κάπνισμα. Το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά, τους πνεύμονες και τα αγγεία. Αυτό, δυστυχώς, αφορά κάθε μορφή καπνίσματος. Δεν έχει τόσο σημασία αν είναι ηλεκτρονικό, προϊόν θέρμανσης καπνού ή πούρο. Είναι όλα εξίσου επικίνδυνα για την υγεία σου. Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορούν να σε βοηθήσουν προς αυτή τη σημαντική και απαραίτητη για την υγεία σου απόφαση.

5. Κάνε έλεγχο τακτικά. Η καρδιά είναι ο "κινητήρας" του σώματός σου. Χρειάζεται, λοιπόν, έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ένα αυτοκίνητο. Αυτό γίνεται με τρεις απλές καρδιολογικές εξετάσεις: το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα καρδιάς (γνωστό και ως τρίπλεξ) καθώς και το κλασικό τεστ κόπωσης ή το πιο σύγχρονο δυναμικό υπερηχογράφημα (stress echo). Αυτά θα σου δώσουν μια πολύ καλή συνολική εικόνα της καρδιακής σου υγείας. Δεν πρέπει να παραλείπεις, όμως, να μετράς ανά τακτά διαστήματα την αρτηριακή πίεση, καθώς και να συμπληρώνεις τον έλεγχο με αιματολογικές εξετάσεις. Τα επίπεδα των κλασμάτων της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου θα σου δώσουν μια εικόνα των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με καρδιακά νοσήματα. Αν έχεις φτάσει την ηλικία των 30 και δεν έχεις κάνει ποτέ τον παραπάνω έλεγχο, καλό είναι να τον προγραμματίσεις

6. Αξιοποίησε την τεχνολογία. Είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα και προσιτά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που φοριούνται στον καρπό σε μορφή smartwatch ή activity tracker και μετρούν για εσένα πλήθος παραμέτρων: πόσα βήματα κάνεις, πόσες σκάλες ανεβαίνεις, πόσες θερμίδες καις, τους παλμούς σου κ.ά. Οι πιο εξελιγμένες συσκευές μετρούν την ποιότητα του ύπνου, τα ποσοστά ενυδάτωσης, τα επίπεδα οξυγόνου, ενώ μπορούν να καταγράψουν καρδιογράφημα και να σε προειδοποιήσουν για επικίνδυνες αρρυθμίες. Πολλές μάλιστα από τις συσκευές αυτές είναι τόσο αξιόπιστες, που έχουν πάρει έγκριση από το αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σίγουρα αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε ένα τέτοιο gadget, αφού θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς την καθημερινότητά σου καθώς και παραμέτρους βασικές για την υγεία σου!

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της καρδιάς. Με τα παραπάνω απλά tips θα μπορέσεις να προλάβεις ή να ανιχνεύσεις εγκαίρως επικίνδυνα καρδιακά νοσήματα και να επιτρέψεις στην καρδιά σου να χτυπάει χαρούμενα για δισεκατομμύρια φορές ακόμα!

Καρδιακή προσβολή: Ποιο άλλο όργανο μπορεί να επηρεάσει - Νέα έρευνα απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i