10 σημάδια που μαρτυρούν καρκίνο στο στόμα

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και η στοματική σου υγιεινή είναι σημαντικές για τον εντοπισμό του πρώιμου σταδίου του καρκίνου του στόματος.

cancer istock

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις το στόμα σου για πρώιμα σημάδια καρκίνου. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του στόματος έχει εξαιρετικό ποσοστό ίασης: πάνω από 90% με σχετικά απλή θεραπεία. Δυστυχώς, περίπου οι μισές από τις διαγνώσεις νέου καρκίνου του στόματος εντοπίζονται καθυστερημένα.

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις 

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:

  1. έλκη και άφθες στο στόμα που δεν επουλώνονται μέσα σε τρεις εβδομάδες
  2. ογκίδιο ή οίδημα οπουδήποτε στο στόμα, τη γνάθο ή το λαιμό που επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες
  3. μούδιασμα της γλώσσας ή άλλης περιοχής του στόματος
  4. αλλαγή στην οδοντοστοιχία (διόγκωση που επηρεάζει τη στοίχιση των δοντιών)
  5. λευκοπλακία (λευκά σημάδια στα ούλα, στην παρειά ή στο βλεννογόνο του στόματος)
  6. χρόνιος πονόλαιμος ή βραχνάδα που επιμένει για περισσότερο από έξι εβδομάδες
  7. ερυθροπλακία (κόκκινα σημάδια στο στόμα)
  8. πόνος στη γλώσσα
  9. δυσκολία στη μάσηση
  10. 10. δυσκινησία στη γλώσσα ή στην κάτω γνάθο

Εάν παρατηρήσεις οτιδήποτε από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γιατρό ή έναν στοματολόγο το συντομότερο δυνατό.
 

Εξαιρετικό το ποσοστό ίασης στον καρκίνο του στόματος

Τα τελευταία χρόνια, το εύρος των θεραπειών για καρκίνο του στόματος έχουν αυξηθεί και βελτιωθεί, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνικών, όπως η ρομποτική χειρουργική και η ανοσοθεραπεία. Και η βελτιωμένη κατανόηση της νόσου βοήθησε τους γιατρούς να εξατομικεύσουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και να βελτιώσουν την εμπειρία του ασθενούς.
Η συμμετοχή ασθενών σε κλινικές δοκιμές έχει βελτιώσει περαιτέρω τις γνώσεις μας και έχει παράσχει στοιχεία υψηλής ποιότητας για την υποστήριξη της επιλογής θεραπείας. Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ολοκληρώνει τη θεραπεία με επιτυχία και αναρρώνει καλά.

Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, το προχωρημένο στάδιο του καρκίνου και η πολύπλοκη θεραπεία μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση του προσώπου, την ομιλία, την κατάποση και την κίνηση. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να κοινωνικοποιηθεί καθώς η ομιλία και η ικανότητά του να φάει ή να πιει επηρεάζεται από τη θεραπεία.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Αυτά περιλαμβάνουν το κάπνισμα και άλλες μορφές χρήσης καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ, την κακή διατροφή. Σε ορισμένους ασθενείς, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να σχετίζεται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ. Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως οι λήπτες μοσχευμάτων οργάνων, μπορεί επίσης να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους καρκίνους του στόματος μπορούν να προληφθούν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i