Στόμα και υγεία: Τα συμπτώματα που «μιλάνε» για την υγεία σου

Στόμα και υγεία: Άνοιξε το στόμα μπροστά στον καθρέφτη και κάνε ένα γρήγορο τσεκ απ.

υγεία και στόμα χαρά αυτοπεποίθηση γυναίκα PeopleImages

Συνεργάστηκαν η Χριστίνα Ζαχαροπούλου, οδοντίατρος  και ο Ιωάννης Γ. Σιδερής, ειδικός παθολόγος

Το ήξερες ότι στόμα και υγεία συνδέονται με... μονοπάτια που ίσως δεν έχεις αντιληφθεί; Άνοιξε το στόμα σου μπροστά στον καθρέφτη και κάνε ένα γρήγορο «τσεκ απ». Σε κάθε περίπτωση, συμβουλέψου το γιατρό σου καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να σου δώσει έγκυρες απαντήσεις.

Στόμα και υγεία: Έχεις κόκκινα, πρησμένα ή ματωμένα ούλα

«Πιθανότατα έχεις ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, μια φλεγμονή και/ή μόλυνση των ούλων, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού» λέει η οδοντίατρος Χριστίνα Ζαχαροπούλου, DDS. Η οδοντίατρός σου μπορεί να σου προτείνει ένα αντιμικροβιακό διάλυμα, να σου γράψει αντιβιοτικά ή να σε παραπέμψει σε περιοδοντολόγο.

Στόμα και υγεία: Σε ταλαιπωρεί κακοσμία στόματος

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις κάποια γαστρεντερική πάθηση, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έλκος, σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, ειδικά αν το σχολαστικό βούρτσισμα, η χρήση διαλύματος και το καθάρισμα της γλώσσας δε βοηθούν. Κλείσε ραντεβού με γαστρεντερολόγο.

Στόμα και υγεία: Βγάζεις συχνά άφθες

Αν βγάζεις συχνά στοματικά έλκη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είσαι υπό πίεση. «Το στρες μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σου» εξηγεί ο Joseph Banker, DMD. Το έλκος θα φύγει σε 2 εβδομάδες, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τοπικό αναισθητικό.

Στόμα και υγεία: Η γλώσσα σου είναι πρησμένη και κόκκινη αντί για ροζ

«Μπορεί να σημαίνει ότι έχεις αναιμία (έλλειψη σιδήρου) ή έλλειψη βιταμίνης Β12» επισημαίνει ο Ιωάννης Γ. Σιδερής, ειδικός παθολόγος. Κάνε εξετάσεις αίματος και μίλησε με τον παθολόγο σου για το αν χρειάζεσαι συμπληρώματα.

Στόμα και υγεία: Φθαρμένα δόντια

Μπορεί να σημαίνει ότι τρίζεις τα δόντια σου (μια πάθηση που ονομάζεται βρουξισμός), πιθανόν στον ύπνο σου. «Αυτό μπορεί να προκαλεί συχνούς πρωινούς πονοκεφάλους», λέει η οδοντίατρος, «και με τον καιρό να οδηγήσει σε πόνο στο σαγόνι, απώλεια ακοής και δυσκολία στο μάσημα. Ο οδοντίατρος θα σου συστήσει ένα προστατευτικό ειδικά για τα μέτρα σου».

Διάβασε επίσης: Νύχια και υγεία: Τι προβλήματα υγείας φανερώνουν τα σημάδια στα νύχια σου;

Διάβασε επίσης: Άσπρη γλώσσα; Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σου

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i