Αφαίρεση χολής: Τι να φας πριν και μετά το χειρουργείο

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες θα εμφανίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους πέτρες στη χολή, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται με την ηλικία.

food istock

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που αποθηκεύει και συγκεντρώνει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ. Η χολή είναι μια ουσία που βοηθά στη διάσπαση των μορίων του λίπους, ώστε να είναι πιο εύκολη η πέψη και η απορρόφησή της. Άλλες λειτουργίες περιλαμβάνουν την παροχή υποστήριξης για τα βακτήρια στο έντερο και την απέκκριση χαλκού, μαγγανίου και χολερυθρίνης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χοληκυστίτιδα) ή πέτρες στη χολή (χοληθίαση).

Διάβασε: Αφαίρεση της χολής: Πότε είναι απαραίτητη;

Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις της χολής;

  • Χολολιθίαση: ή αλλιώς πέτρες στη χολή. Η πάθηση αυτή δημιουργείται κυρίως εξαιτίας του υπερκορεσμού της χολής σε χοληστερόλη. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της χολολιθίασης είναι η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η προχωρημένη ηλικία και η απότομη απώλεια βάρους..
  • Κολικός χοληφόρων: Ο έντονος, οξύς πόνος στην κοιλιά, που εντοπίζεται στο δεξιό και άνω μέρος της κοιλίας και προκαλείται εξαιτίας κάποιας πέτρας που έχει φράξει την έξοδο της χοληδόχου κύστης.
  • Χολοκυστίτιδα: Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, η οποία συνήθως προκαλείται από τις πέτρες στη χολή και της απόφραξης του οργάνου. 
  • Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Σχηματίζονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης και είναι συνήθως καλοήθεις.
  • Καρκίνος χοληδόχου κύστης: Πρόκειται για έναν σπάνιο αλλά εξαιρετικά σοβαρό τύπο καρκίνου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο βαθμό και η θεραπεία του καθίσταται δύσκολη.

Τι πρέπει να τρως πριν την αφαίρεση της χολής

Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πριν και μετά την αφαίρεση της χολής, θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσαπορρόφησης του λίπους και την παρουσία μεγάλης ποσότητας στα κόπρανα, τη λεγόμενη στεατόρροια. Η στεατόρροια ορίζεται ως η αποβολή >7 γραμμαρίων λίπους την ημέρα στα κόπρανα, και αυτά έχουν λιπώδη εμφάνιση, ανοιχτό χρώμα και πολύ έντονη και δυσάρεστη οσμή.

Εάν έχεις στεατόρροια για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να κινδυνεύεις από ανεπάρκεια λιποδιαλυτών βιταμινών, ακούσια απώλεια βάρους και υποσιτισμό. Γενικά, συνιστάται να ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μόνο τις πρώτες εβδομάδες μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείς να καταναλώνεις λίπος στη διατροφή σου (κυρίως ακόρεστα λίπη, όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο, αλείμματα φυτικής προέλευσης) και να προσέχεις για τυχόν σημάδια στεατόρροιας.

Σε γενικές γραμμές, αν υιοθετήσεις μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά θα μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του πόνου αλλά δεν θα εξαφανίσει τις πέτρες στη χολή. Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

  • Τρώγε λιγότερο
  • Τρώγε μόνο όταν πεινάς, σταμάτα να τρως όταν είσαι χορτάτη
  • Τρώγε κυρίως λαχανικά και φρούτα 
  • Τρώγε ψάρι ή πουλερικά, καθώς το κόκκινο κρέας περιέχει περισσότερα λιπαρά
  • Απόφευγε τα πλήρη γαλακτοκομικά 
  • Πίνε άφθονα υγρά τουλάχιστον δύο λίτρα ημερησίως, όπως νερό, τσάι και άλλα ροφήματα από βότανα
  • Τρώγε σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά και όχι επεξεργασμένα
  • Κόψε όλο το λίπος και την πέτσα του κρέατος κατά το μαγείρεμα
  • Όταν μαγειρεύεις λαχανικά ή κρέας, προτίμησε το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό ή το ψήσιμο στον φούρνο.
  • Όταν ψήνεις κέικ, μπορείς να αντικαταστήσεις το μισό βούτυρο με γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • Όταν αγοράζεις τρόφιμα, να κοιτάς την περιεκτικότητα σε λιπαρά και να επιλέγεις την έκδοση με χαμηλά λιπαρά
  • Επιτρέπονται οι αμυλούχες τροφές υδατανθράκων, όπως ψωμί, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτες.

Πιο συγκεκριμένα επιτρέπονται: φρούτα, λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα ελαφρά, πουλερικά, άπαχα κρέατα και ψάρια, ψητά ή βραστά, αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά, μέχρι 3 αυγά την εβδομάδα μαγειρεμένα χωρίς λίπη (τα ασπράδια ελεύθερα), καφέ, τσάι, βότανα, πατάτες, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, δημητριακά (ολικής αλέσεως), ζελέ φρούτων, μέλι, μαρμελάδες, αλάτι, μουστάρδα, μπαχαρικά εφόσον δεν σου δημιουργούν ενοχλήσεις.

Απαγορεύονται: Πλήρες και σοκολατούχο γάλα, αλκοόλ, χοιρινό, λουκάνικα, σολομός, μπέικον, σαλάμι, παστουρμάς, χάμπουργκερ, κονσέρβες με λίπος, λιπαρά σνακς όπως πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ., λιπαρές σάλτσες, τηγανιτά, μπισκότα, ψωμί, κέικ, ντόνατς, βάφλες, σοκολάτα, τούρτες, πάστες, τάρτες, παγωτά, γλυκά που περιέχουν σοκολάτα ή λίπη.

Τι τροφές να επιλέξεις μετά την αφαίρεση της χολής

Μετά την αφαίρεση χολή δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή. Οι πιο κάτω τροφές όμως μπορεί να βοηθήσουν με την ταχύτερη ανάρρωση: 

  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.  
  • Θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνες Β και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: όσπρια, βρώμη, δημητριακά ολική άλεσης, 
  • Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες
  • Πηγές αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α και βιταμίνης C που τονώνουν το ανοσοποιητικό 
  • Άπαχα κρέατα ή φυτικές πρωτεΐνες: στήθος κοτόπουλου, όσπρια, λευκά ψάρια

Πέτρες στη χολή: Tα συμπτώματα για να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και η νέα λαπαροσκοπική τεχνική θεραπείας

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i