Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν κόψεις τα γαλοκτοκομικά

Τα συν και τα πλην μιας Dairy-Free διατροφής.

γαλοκτοκομικά iStock

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που αξίζει κάποιος να διακόψει ορισμένες τροφές από το καθημερινό του διαιτολόγιο. 

Αν είσαι σε μία περίοδο που επιθυμείς να απομακρύνεις συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά από την διατροφή σου, τότε αναρωτιέσαι ποια είναι η αλήθεια για το γάλα. Θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος; Eίναι ακόμη το γάλα ωφέλιμο για τα οστά σου; Προκαλεί το γάλα προβλήματα στο πεπτικό μου ή στην επιδερμίδα μου;

Διάβασε επίσης: Επτά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (που δεν είναι γαλακτομικά)

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν κόψεις τα γαλοκτοκομικά 

Γιατί είναι καλό να κόψεις το γάλα από τη διατροφή σου

Yπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που κάποιος θα σκεφτεί να απομακρύνει τα γαλοκτοκομικά από την καθημερινή διατροφή του και είναι καλό να γνωρίζεις τα συν και τα πλην αυτής της επιλογής. Οι 4 κύριοι λόγοι, λοιπόν, που κάποιος οδηγείται στην αποφυγή τους είναι: η δυσανεξία ή αλλεργία, ηθικοί λόγοι, απώλεια βάρους και άλλοι λόγοι υγείας. 

Τι πρέπει να προσέξεις με την diary- free διατροφή σου

Αν διακόψεις για λίγο τα γαλακτοκομικά από το μενού σου και μετά τα βάλεις ξανά στην διατροφή σου, τότε είναι πιθανόν τα ενοχλητικά συμπτώματα που είχες προηγουμένως να επανέλθουν πιο έντονα.

Βέβαια, το πιο σημαντικό βήμα πριν κόψεις οποιαδήποτε τροφή είναι να είσαι έτοιμη να αντικαταστήσεις τα θρεπτικά συστατικά της με άλλες ομάδες που τα προσφέρουν. Τα γευστικά ελληνικά γιαούρτια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και προβιοτικά, τα οποία μπορείς να βρεις στον αρακά (προβιοτικά), τις ελιές (προβιοτικά), το κοτόπουλο(πρωτεΐνη) και τα αμύγδαλα (πρωτεΐνη).

Νομίζεις ότι έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά

Παρατήρησες, λοιπόν, ότι μετά από την πίτσα και το κομμάτι τυρί που τρως με το μεσημεριανό σου, νιώθεις φούσκωμα ή ξεσπάσματα στην επιδερμίδα σου. Μη βιαστείς να βγάλεις αυθαίρετα συμπεράσματα, αφού υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε αυτά τα συμπτώματα. Επισκέψου, λοιπόν, έναν ειδικό πριν κόψεις τα γαλοκτοκομικά από την διατροφή σου.

Όσο αφορά την σχέση μεταξύ του γάλα και της ακμής, τότε αξίζει να γνωρίζεις ότι το αγελαδινό έχει συνδεθεί κυρίως με δερματικές παθήσεις, ενώ το γιαούρτι ή το τυρί φαίνεται να μην συσχετίζονται με αυξημένα ξεσπάσματα.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα γαλακτοκομικά είναι μια διατροφική δύναμη γεμάτα με πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D και βιταμίνες Β6 και Β12. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι έχεις σοβαρά κίνητρα που απομακρύνεις αυτή την διατροφική ομάδα από το διαιτολόγιο σου.

Διάβασε επίσης:  Έχεις πρόβλημα στην πέψη; Να πώς θα βρεις ισορροπία στα πεπτικά ένζυμα (και ξέχνα τα αντιόξινα)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i