Αυτά είναι τα καλύτερα wellbeing hacks που δοκιμάσαμε το 2023

...και θα συνεχίσουμε να τα δοκιμάζουμε και το 2024!

wellness istock

Τη φετινή χρονιά αναδείχθηκαν πολλά και διαφορετικά tips, που μας βοήθησαν να δείχνουμε και να νιώθουμε καλύτερα, πιο ευτυχισμένες και υγιείς. Ας ανατρέξουμε, λοιπόν, πίσω στον χρόνο για να θυμηθούμε τα πιο πρακτικά μαθήματα ευεξίας που πήραμε το 2023.

1. Βρήκαμε τρόπους να μειώσουμε το σάκχαρο

Το 2023 ήταν η χρονιά που αντιληφθήκαμε τη σημασία του σακχάρου στο αίμα μας και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη, το ανοσοποιητικό, τη συγκέντρωση, ακόμη και την υγεία του δέρματός μας. Η κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής -χωρίς πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα- είναι το κλειδί για τη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ένα σπουδαίο hack για να αποφύγεις εξ αρχής τη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου είναι να τρως λαχανικά ως ορεκτικό πριν από κάθε γεύμα. Οι φυτικές ίνες προστατεύουν το έντερο το οποίο εμποδίζει την είσοδο των μορίων γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας έτσι την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

2. Ακολουθήσαμε τη five finger breathing τεχνική ύπνου

 

Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από αϋπνία. Το 2023, ένα από τα σπουδαία hacks, που προέκυψαν στην πλατφόρμα του TikTok, ήταν η τεχνική five finger breathing. Χρησιμοποιείς τα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλά σου, ώστε να ενεργοποιείς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που καθορίζει τη λειτουργία της ανάπαυσης και της πέψης. Εισπνέεις και εκπνέεις, ενώ παρακολουθείς και διαγράφεις μια διαδρομή γύρω από κάθε σου δάχτυλο. Αυτή η μέθοδος θέτει τον εγκέφαλο σου σε χαλάρωση και οδηγεί σε έναν ήρεμο ύπνο.

3. Κινούμασταν για 20 λεπτά κάθε μέρα

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες, που εμφανίστηκαν φέτος, απέδειξαν ότι τα 20 λεπτά είναι ένας καλός χρόνος για να γυμνάζεσαι. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η πραγματοποίηση 20λεπτης καρδιαγγειακής άσκησης μέτριας έντασης μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική απόδοση ακόμη και μετά από έναν κακό ύπνο. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη του Οκτωβρίου διαπίστωσε ότι 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, που έχει η καθιστική ζωή στην υγεία. Οποιοδήποτε είδος κίνησης κάθε μέρα έχει θετική επίδραση στο μυαλό και το σώμα σου.

4. Περάσαμε χρόνο με τους φίλους μας!

Η μεσογειακή διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν από καιρό ανακηρυχθεί ως το απόλυτο wellness trend. Ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής ζωής είναι η συμμετοχή σε μια κοινότητα και η εμπλοκή σε αυτήν. Είτε πρόκειται για γνωριμίες μέσα από κάποιο σύλλογο είτε για τους φίλους σου, το να αφιερώνεις χρόνο στους ανθρώπους γύρω σου, σου κάνει καλό. Και αυτό το έχει αποδείξει η επιστήμη.

5. Τρώγαμε 30 χορτοφαγικές τροφές την εβδομάδα

Οι τροφές που εισέρχονται στον οργανισμό μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Για τον λόγο αυτό, η συνετή επιλογή τους είναι απαραίτητη. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσεις γρήγορα και εύκολα τη διατροφή σου είναι να γεμίζετε το ένα τρίτο του πιάτου σου με λαχανικά. Προσπάθησε να καταναλώνεις 30 διαφορετικά λαχανικά την εβδομάδα για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου και, κατ' επέκταση, τη συνολική σου ευεξία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i