Εμμηνόπαυση: Κάνε αυτό για να μειώσεις τα συμπτώματα | Νέα έρευνα

Η κολύμβηση σε κρύο νερό βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με έρευνα

swimming istock

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κολυμπούν τακτικά σε κρύο νερό αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά και ψυχικά τους συμπτώματα, διαπίστωσε μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του UCL.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Post Reproductive Health, συμμετείχαν 1.114 γυναίκες, 785 από τις οποίες ήταν σε εμμηνόπαυση, για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κολύμβησης σε κρύο νερό στην υγεία και την ευημερία τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση:

  • 46,9% στο στρες
  • 34,5% στις εναλλαγές της διάθεσης,
  • 31,1% στην πεσμένη διάθεση 
  • 30,3% στις εξάψεις.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των γυναικών (63,3%) ανακάλυψε ότι το κολύμπι ανακουφίζει τα συμπτώματά τους.

Μερικές από τις γυναίκες στη μελέτη ανάφεραν ότι το κρύο νερό ήταν "άμεσα ανακουφιστικό από το στρες/άγχος" και περιέγραψαν τη δραστηριότητα ως "θεραπευτική".

Ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής Joyce Harper (Ινστιτούτο UCL EGA για την Υγεία των Γυναικών), δήλωσε: "Το κρύο νερό έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος στους κολυμβητές σε εξωτερικούς χώρους και τα λουτρά πάγου έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για να βοηθήσουν την αποκατάσταση και τη μυική αποκατάσταση των αθλητών. Η μελέτη υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς· εν τω μεταξύ, τα ανέκδοτα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης πώς η δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες για να ανακουφίσει τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και πόνους.

Η κολύμβηση κάνει καλό και στα συμπτώματα της περιόδου;

Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να διερευνήσουν εάν η κολύμβηση σε κρύο νερό θα βελτίωνε τα εμμηνορροϊκά συμπτώματα των γυναικών.

Από τις 711 γυναίκες που είχαν περίοδο, σχεδόν οι μισές ανάφεραν ότι η κολύμβηση σε κρύο νερό βελτίωσε το άγχος τους (46,7%) και πάνω από το ένα τρίτο είπε ότι βοήθησε τις εναλλαγές της διάθεσής τους (37,7%) και την ευερεθιστότητά τους (37,6%).

Οι κίνδυνοι που ενέχει η κολύμβηση σε κρύο νερό

Ωστόσο, παρά τα οφέλη της κολύμβησης στο κρύο νερό, οι ερευνητές θέλουν να τονίσουν ότι το άθλημα ενέχει ορισμένους κινδύνους.

Ο καθηγητής Χάρπερ εξήγησε, "Πρέπει να δίνεται προσοχή όταν κολυμπούν σε κρύο νερό, καθώς οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο υποθερμίας, σοκ στο κρύο νερό, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή ακόμα και πνιγμό. Ανάλογα με το πού κολυμπούν, τα πρότυπα ποιότητας του νερού μπορεί επίσης να διαφέρουν. Η ρύπανση των λυμάτων είναι μια ολοένα και πιο κοινή ανησυχία στις θάλασσες. Και, δυστυχώς, αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα γαστρεντερίτιδας και άλλων λοιμώξεων".

"Πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερη έρευνα σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια, τη θερμοκρασία και την έκθεση που απαιτούνται για να προκληθεί μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας μπορεί να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για τις γυναίκες που παλεύουν με την εμμηνόπαυση και να ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να αθλούνται." ανάφεραν οι ερευνητές.

Γιατί το κρύο ντους είναι σωτήριο για την ευεξία σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i