Είναι η κολύμβηση το ιδανικό άθλημα για όλους; Ο Δημήτρης Κουλούρης απαντά

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κολύμπι; Ναι, μπορείς να κάνεις και το χειμώνα και θα έχεις πολλά οφέλη. Να τι λέει ο πρωταθλητής μας

freestyle-swimming-picture-id487264358 Credit:microgen
Είναι η κολύμβηση το ιδανικό άθλημα για όλους; Ο Δημήτρης Κουλούρης απαντά - εικόνα 1

Απαντά o Δημήτρης Κουλούρης, πρωταθλητής κολύμβησης, OLY, γυμναστής φυσικής κατάστασης, αθλητικός διαιτολόγος, MSc

Instagram: @koulourisdim και @_training_room_

Kάθε είδος άσκησης έχει τα δυνατά του σημεία, η κολύμβηση όμως δε μοιάζει με κανένα άλλο άθλημα ή άλλον αερόβιο τύπο άσκησης.

  • Το γεγονός πως είσαι μέσα στο νερό αποδεσμεύει τους μυς και τα οστά σου από τους περιορισμούς της βαρύτητας, με αποτέλεσμα να είναι μια μορφή άσκησης χωρίς κραδασμούς και επιβαρύνσεις. Καθίσταται, επομένως, η πιο ασφαλής επιλογή, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, την ηλικία ή το σωματικό βάρος, γιατί το νερό δεν κάνει διακρίσεις!
  • Παρ’ όλ’ αυτά, το σώμα θα πρέπει να εργαστεί σκληρά. Στην κολύμβηση αξιοποιούνται όλοι οι μύες του σώματός σου. Σε αντίθεση με το τρέξιμο, την ποδηλασία ή άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, κολυμπώντας ενεργοποιείς όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, με έμφαση στον κορμό και στο άνω μέρος.
  • Το νερό έχει σαφώς μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα, επομένως τα μέλη του σώματος δέχονται μεγαλύτερη πίεση απ’ ό,τι σε μια προπόνηση έξω από το νερό. Και πάλι, αυτό είναι μόνο θετικό, γιατί αποδεδειγμένα η πίεση μοιράζεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα και δε συσσωρεύεται σε αρθρώσεις, όπως τα γόνατα ή τα ισχία.
  • Πλεονέκτημα επίσης είναι ο τρόπος που γυμνάζονται η μέση και η πλάτη, βελτιώνοντας τη στάση σώματος και αντισταθμίζοντας τα προβλήματα που φέρνουν η καθιστική ζωή και η εργασία.
  • Είναι και το σπορ που ανεβάζει τα επίπεδα ενδορφινών υψηλότερα από κάθε άλλο, ενώ το νερό βοηθά στην ενίσχυση των αισθημάτων ηρεμίας στο σώμα.
  • Σε μελέτες έχει αποδειχθεί η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης, της μυϊκής μάζας και γενικότερα του νευρικού συστήματος.
  • Ξεκίνα με δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, με 45 λεπτά για κάθε προπόνηση και σταδιακά αύξησε την ένταση, τα μέτρα ή μείωσε τα διαλείμματα.

Διάβασε επίσης: Τι να φάω πριν το κολυμβητήριο; Τι φαγητό να φάνε τα παιδιά πριν την κολύμβηση; 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i