Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Ποιοι ιοί το προκαλούν

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι, πραγματικά, μία πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα μέχρι και σήμερα.

συνδρομο_κοπωσης Istock

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής η πάθηση που τώρα ονομάζεται μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS) "είναι μια σοβαρή, χρόνια, πολύπλοκη συστηματική ασθένεια που συχνά μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη ζωή των ασθενών".

Το ME/CFS είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, της οποίας τα αίτια δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Για μερικούς ανθρώπους, η παραπάνω κατάσταση μπορεί να προκληθεί ξαφνικά από ιογενή λοίμωξη, τοξική έκθεση, αναισθητικό ή φάρμακα, ανοσοποίηση, γαστρεντερίτιδα ή τραύμα. Σε άλλα άτομα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να αναπτυχθεί αργά και σταδιακά για μήνες ή χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να μπορεί να επιβεβαιώνει τη διάγνωση του. Μπορεί να χρειαστείς μια ποικιλία ιατρικών εξετάσεων για να αποκλείσεις άλλα προβλήματα υγείας που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η θεραπεία για την πάθηση επικεντρώνεται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Νιώθω πολύ κουρασμένη συνέχεια: Πώς η αποτοξίνωση μπορεί να ανακουφίσει την κόπωση;

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τα συμπτώματα

συνδρομο_κοπωσης
Istock

Τα συμπτώματα του ME/CFS μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από μέρα σε μέρα. Εκτός από την κόπωση, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξαιρετική εξάντληση μετά από σωματική ή πνευματική άσκηση
  • Προβλήματα με τη μνήμη ή τις δεξιότητες της σκέψης
  • Ζάλη που επιδεινώνεται με τη μετακίνηση από την ξαπλωμένη ή την καθιστή θέση στην όρθια θέση
  • Πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις

Ποιοι ιοί προκαλούν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Οι επιστήμονες εντόπισαν το DNA ενός ρετροϊού στο αίμα ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη προκάλεσε την αναζήτηση σύνδεσης μεταξύ του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης με την πιθανότητα ότι ο ιός μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνισή του.

Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μεταξύ άλλων οι  HHV-6, HTLV, Epstein-Barr, ιλαράς, coxsackie B, παρβοϊός και cytomegalovirus (CMV).

  1. ΗΗV-6: Υπάρχουν αρκετές αναφορές που επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης από τον ανθρώπινο ιό έρπητα 6 (HHV-6) και της νόσου CFS. 
  2. Epstein- Barr: Ο ιός Epstein-Barr (EBV) είναι μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών και ένας από τους πιο κοινούς ανθρώπινους ιούς. Έχει συνδεθεί από καιρό με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ενώ άλλοι λένε ότι δεν εμπλέκεται καθόλου με αυτήν την ασθένεια.Όσοι πιστεύουν ότι είναι συνδεδεμένος συχνά μιλούν για επανενεργοποίηση. Όλοι οι ιοί του έρπητα παραμένουν στο σύστημα για πάντα, αλλά γενικά παραμένουν αδρανείς τις περισσότερες φορές. 
  3.  Ιλαράς: Είναι ελάχιστα τα ευρήματα όσον αφορά την σύνδεση της ιλαράς με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.  Υπάρχουν ορισμένες αναφορές για CFS που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό, αλλά λίγες προοπτικές και αναδρομικές μελέτες απέτυχαν να βρουν μια τέτοια συσχέτιση.
  4. Παρβοϊός Β19:  Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) παραμένει μια πρόκλησ για την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με διάφορες παθογενετικές υποθέσεις, σε ασθενείς με ευαίσθητο γενετικό υπόβαθρο, μια επίμονη αντιγονική/μολυσματική διέγερση μπορεί να πυροδοτήσει μια χρόνια ανοσολογική ενεργοποίηση και ανοδική ρύθμιση των προφλεγμονωδών κυτοκινών που οδηγεί στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια λοίμωξη από παρβοϊό B19 (B19V) μπορεί να εμπλέκεται στην παθογένεσή του.

Διάβασε επίσης: Διατροφή ενάντια στην κόπωση: Το πλάνο για να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i