Ποιο χρώμα κάνει καλό στην υγεία σου; Ποια χρώματα επιδρούν στην ψυχική σου υγεία;

Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων: Γιατί οι ειδικοί συμφωνούν σχετικά με τις ισχυρές θεραπευτικές δυνατότητες αυτού του χρώματος;

pantone istock

Το χρώμα διαπερνά όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μπορεί να μας κάνει λιγότερο βίαιους, να μας παρηγορήσει, να μας φέρει ευτυχία, να μας κάνει πιο υγιείς, να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο ή να μας κάνει πιο δυνατούς. Το να ζεις μια πολύχρωμη ζωή έχει τα οφέλη της. Αφιέρωσε χρόνο για να αναλογιστείς ποια χρώματα σε κάνουν χαρούμενη, ηρεμούν τα νεύρα σου και σου δίνουν ενέργεια. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων καθιερώθηκε το 2009 από την Διεθνή Ένωση Χρωμάτων (ICA) και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Το χρώμα, χάρη στην οπτική αντίληψη, είναι ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα στη ζωή του ανθρώπου, που συμβάλλει στην αντίληψη της πραγματικότητας.

Χρώματα στις τροφές: Τι βιταμίνες "δείχνει" κάθε χρώμα στα λαχανικά

Ποιο χρώμα κάνει καλό στην υγεία σου

Εάν έχεις στρες και ψυχικό άγχος τότε αξίζει να σκεφτείς το χρώμα που είναι καλό για την υγεία σου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους χρωμάτων, το καλύτερο χρώμα για καλή υγεία είναι το πράσινο. Συμβολίζει τη φύση, την ανάπτυξη και την υγεία. Μάλιστα η χρήση του πράσινου στο σπίτι είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για τη μείωση του άγχους, την ηρεμία και τη θεραπεία του νου και του σώματος. Ωστόσο, οι έντονοι τόνοι του μπορεί να είναι πολύ σκληροί και ενδέχεται να επιδεινώσουν την υγεία, είτε ψυχική είτε σωματική.

Οι άνθρωποι είναι τρίχρωμοι, που σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε τρία βασικά χρώματα: μπλε, πράσινο και κόκκινο. Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να ανιχνεύσει φως μεταξύ μήκους κύματος 400 και 700 νανόμετρων, ένα εύρος γνωστό ως ορατό φάσμα. Στη μέση του φάσματος βρίσκεται το πράσινο. Αυτό το μήκος κύματος είναι όπου η αντίληψή μας είναι στα καλύτερά της και μας κρατά υγιείς.

Το πράσινο χρώμα είναι ο λόγος που, παρόλο που δεν μένουμε στα δάση πια, είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε τα τρόφιμα που πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε. Τα μάτια μας μπορούν να αντιληφθούν ένα μαραμένο καφέ κομμάτι μαρούλι στη σαλάτα μας ή μια μπανάνα που δεν είναι ακόμα ώριμη.

Το πράσινο χρώμα μας κρατά επίσης ήρεμους. Μερικοί επιστήμονες και ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή τα μάτια μας βρίσκονται στο απόγειο της αντίληψής τους όταν εντοπίζουν το πράσινο χρώμα, η απόχρωση αυτή μας ηρεμεί επειδή υποτίθεται ότι χαλαρώνει τον αμφιβληστροειδή και το νευρικό σύστημα κάτι που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά νοσοκομεία είναι βαμμένα με πράσινο χρώμα.

Ποια άλλα χρώματα ασκούν θεραπευτική επίδραση

Το ροζ: Μπορεί να μας κάνει λιγότερο βίαιους και να μειώσει την επιθετικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φυλακές στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαμμένες ροζ.

Αλλά υπάρχει το στερεότυπο ότι το ροζ συνδέεται έντονα με τη θηλυκότητα και τη λεπτότητα, γι' αυτό είναι εύκολο να φανταστεί κανείς μια εικόνα ενός κοριτσιού με ροζ τουτού που παίζει με μια ροζ πριγκίπισσα Barbie της Disney, αλλά είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την ιδέα ενός αγοριού ντυμένου από την κορυφή μέχρι τα νύχια με ροζ χρώμα.

Το πορτοκαλί: Όταν χρειάζεσαι κάποια ανακούφιση, το πορτοκαλί χρώμα είναι ιδανικό. Συνδυάζει την ενέργεια του κόκκινου και την ευτυχία του κίτρινου. Ο τραγουδιστής Frank Sinatra αποκάλεσε το πορτοκαλί το πιο χαρούμενο χρώμα και ο Ρώσος καλλιτέχνης Wassily Kandinsky το περιέγραψε ως "το κόκκινο έφερε πιο κοντά στην ανθρωπότητα με το κίτρινο".

Φαντάσου να έχεις περάσει μια αγχωτική μέρα στη δουλειά και την ανακούφιση που νιώθεις όταν βλέπεις την ομορφιά ενός ηλιοβασιλέματος. Αυτή είναι η δύναμη του πορτοκαλί. Μάλιστα εάν θέλεις να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου, το πορτοκαλί είναι το χρώμα σου.

Το κίτρινο: Μερικοί πιστεύουν ότι το κίτρινο είναι το χρώμα της ηλιοφάνειας, της ζεστασιάς και της ευτυχίας. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι πτέρυγες των νοσοκομείων ήταν βαμμένες με κίτρινο χρώμα με την ελπίδα να θεραπεύσουν τους σοκαρισμένους στρατιώτες.

Το κίτρινο βοηθά στην εποχική συναισθηματική διαταραχή, έναν τύπο κατάθλιψης που εμφανίζεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, που πιστεύεται ότι επηρεάζεται από την έλλειψη ηλιακού φωτός ή την έλλειψη κίτρινου χρώματος. Μερικοί άνθρωποι με εποχική συναισθηματική διαταραχή επιλέγουν να φορούν γυαλιά με κίτρινο χρώμα για να αισθάνονται καλύτερα και άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει φωτοθεραπεία που τους δίνει την αίσθηση ότι βρίσκονται έξω μια ευχάριστη ηλιόλουστη μέρα.

Το χρυσό: Οι Κινέζοι αλχημιστές πίστευαν ότι η κατανάλωση πόσιμου χρυσού με τη μορφή ελιξιρίων, οι βρώσιμες πλάκες χρυσού και η χρήση χρυσών σκευών βοηθούσε στην επίτευξη μακροζωίας. Πριν από τον 20ο αιώνα, ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία παθήσεων όπως η σύφιλη, οι καρδιακές παθήσεις, η ευλογιά και η μελαγχολία. Σήμερα, οι ενώσεις χρυσού εξακολουθούν να πιστεύεται ότι έχουν κάποια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. 

Το κόκκινο: Το σώμα μας παράγει 2 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια κάθε δευτερόλεπτο. Πολλοί μύθοι για τη δημιουργία υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από κόκκινη γη. Το όνομα Αδάμ προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για το κόκκινο. Οι άνθρωποι είναι μερικά από τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα.

Χρειαζόμαστε το κόκκινο χρώμα γιατί έχει ισχυρή επίδραση στον εγκέφαλό μας. Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι το κόκκινο μας κάνει πιο δυνατούς, πιο προσεκτικούς, πιο ανταγωνιστικούς. Το κόκκινο μπορεί επίσης να μας κάνει να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί ο ένας στον άλλον, γι' αυτό το κόκκινο κραγιόν βρίσκεται σε δισεκατομμύρια χείλη.

Πόσα χρώματα έχει ο θόρυβος; Και τι σημαίνουν;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i