Οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα | Eξέταση αίματος την εντοπίζει έως και 8 χρόνια πριν εμφανιστεί

Εξέταση αίματος προέβλεψε με επιτυχία την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα οκτώ χρόνια πριν εμφανιστεί στις ακτινογραφίες, αναφέρουν ερευνητές του Duke Health.

γυναίκα που τρέχει με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα istock

Αγαπά τις γυναίκες και είναι συχνότερη όσο μεγαλώνουμε. Η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα είναι η πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων αλλά και μια από τις συχνότερες παθήσεις στον άνθρωπο. 

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές επικύρωσαν την ακρίβεια της εξέτασης αίματος που εντοπίζει βασικούς βιοδείκτες της οστεοαρθρίτιδας. Έδειξαν ότι προέβλεπε την εξέλιξη της νόσου, καθώς και την εξέλιξή της, κάτι που αποδείχθηκε στην προηγούμενη εργασία τους.

"Η οστεοαρθρίτιδα σε πρώιμο στάδιο θα μπορούσε να προσφέρει ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για να σταματήσει η διαδικασία της νόσου και να αποκατασταθεί η υγεία των αρθρώσεων".

Τι λένε οι ερευνητές

"Προς το παρόν, πρέπει να κάνεις μια ακτινογραφία για να φανούν σαφείς ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα και μέχρι να εμφανιστεί στην ακτινογραφία, η ασθένεια έχει προχωρήσει για αρκετό καιρό", δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Virginia Byers Kraus., M.D., Ph.D., καθηγήτρια στα τμήματα Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Duke University School of Medicine.

"Αυτό που δείχνει αυτή η αιματολογική εξέταση είναι ότι μπορεί να εντοπιστεί αυτή η νόσος πολύ νωρίτερα από ό,τι το επιτρέπουν οι τρέχουσες διαγνωστικές μας εξετάσεις".

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν αρχίσει να "δουλεύει" στο σώμα σου καταστρέφει προοδευτικά το χόνδρο της προσβεβλημένης άρθρωσης και δημιουργεί νέα οστά, τα οστεόφυτα. Ανήκει στις ρευματικές παθήσεις και συνήθως αφορά μία άρθρωση.

Αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος θεραπείες, η επιτυχία των πιθανών νέων θεραπειών θα μπορούσε να εξαρτάται από τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου και την επιβράδυνση της εξέλιξής της πριν γίνει εξουθενωτική.

Οι βιοδείκτες αίματος είναι το κλειδί

Η Kraus και οι συνεργάτες της έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μοριακών βιοδεικτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κλινικούς διαγνωστικούς σκοπούς όσο και ως ερευνητικό εργαλείο για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων. Σε προηγούμενες μελέτες, η εξέταση βιοδείκτη αίματος έδειξε ακρίβεια 74% στην πρόβλεψη της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και 85% ακρίβεια στη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Η τρέχουσα μελέτη βελτίωσε περαιτέρω τις προγνωστικές δυνατότητες του τεστ. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές ανέλυσαν ορό 200 λευκών γυναικών, οι μισές είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα και οι άλλες μισές χωρίς τη νόσο, σε συνδυασμό με δείκτη μάζας σώματος και ηλικία.

Βρήκαν ότι ένας μικρός αριθμός βιοδεικτών στο τεστ αίματος διέκρινε επιτυχώς τις γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο από εκείνες που δεν την είχαν, πιάνοντας μοριακά σήματα της οστεοαρθρίτιδας οκτώ χρόνια πριν πολλές από τις γυναίκες διαγνωστούν με την ασθένεια με ακτινογραφίες.

Οστεοαρθρίτιδα: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η θεραπεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i