Οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα: Τι επιτρέπεται στην άσκηση και τι όχι

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την άθληση εάν υποφέρουμε από οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.

τρέξιμο Istock images

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος μεταξύ των οστών φθείρεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται συνήθως στους γοφούς και τα γόνατα, αρθρώσεις που απορροφούν σημαντική καταπόνηση από το τρέξιμο. Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα με την άσκηση; Στην ερώτηση αυτή δίνει τη δική του οπτική ο Kenton Fibel, MD, ειδικός αθλητιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ινστιτούτο Kerlan-Jobe του Cedars-Sinai, στο Healthline. 

Μπορούν να τρέχουν όσοι έχουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα;

"Ένας από τους παράγοντες της οστεοαρθρίτιδας είναι η κληρονομικότητα, ενώ ενίοτε η οστεοαρθρίτιδα σχετίζεται και με την αύξηση του σωματικού βάρους - η παχυσαρκία σίγουρα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις", εξηγεί. Σύμφωνα με τον Fibel το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία, και όπως κάθε σωματική δραστηριότητα, χρειάζεται ένα σωστό πρόγραμμα προπόνησης.

"Η κάθε αθλητική δραστηριότητα κινητοποιεί διαφορετικά τους μύες και ασκεί διαφορετικό φορτίο σε διαφορετικές αρθρώσεις", σχολίασε. "Έτσι, για κάποιον που περνάει, για παράδειγμα, από την ποδηλασία στο τρέξιμο, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εστιάσει στην ενδυνάμωση των προσαγωγών του ισχίου και στην ενδυνάμωση των τετρακέφαλων που θα τον/την βοηθήσουν να αντέξει ένα υψηλότερο φορτίο".

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα να ακούν το σώμα τους, να μην το καταπονούν και να τρέχουν με λίγο πιο αργό ρυθμό. Μία σημαντική συμβουλή που δίνει ο Fibel στους ασθενείς του είναι να επικεντρωθούν  αρχικά σε ασκήσεις ενδυνάμωσης κι έπειτα να αυξήσουν σταδιακά τις αποστάσεις που διανύουν.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i