Λίπος στο συκώτι: Υποχωρεί ποτέ ή μένει για πάντα;

Αν και το λίπος στο συκώτι ή η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αυξάνεται, μπορεί επίσης να προληφθεί με δύο πράγματα.

λίπος στο συκώτι istock

Για το λίπος στο συκώτι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μας.

Όπως εξηγεί η Σταυρούλα Μαγγανά, Ιατρός – Ειδική Παθολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνης Affidea Αθηνών και Περιστερίου "εκτιμάται ότι 1 στους 4 ενηλίκους έχουν λίπος στο συκώτι ή όπως επιστημονικά τηνα αναφέρουν, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD). Ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται όσο αυξάνεται και η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας. Στη χώρα μας ο επιπολασμός της νόσου εκτιμάται στο 30%. Η νόσος συνυπάρχει στο 60% των διαβητικών και στο 70-90% των παχυσάρκων."

Τι είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD);

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι. Καθώς το λίπος αντικαθιστά τον υγιή ηπατικό ιστό, το ήπαρ σταματά να λειτουργεί καλά. Η NAFLD σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί βλάβη ή συμπτώματα, αλλά σε κάποιους ασθενείς με την εξέλιξή της μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος ή και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Τι προκαλεί τη μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος;

Η νόσος τείνει να αναπτύσσεται σε άτομα που έχουν τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υπέρταση
  • Υψηλά τριγλυκερίδια
  • Διαβήτης

Σε μικρότερο βαθμό η νόσος έχει συσχετισθεί (με ή χωρίς παχυσαρκία) και με άλλες καταστάσεις όπως:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Χολοκυστεκτομή
  • Υπνική άπνοια
  • Οστεοπόρωση 

Λάβε υπόψη, λόγω γενετικής, είναι δυνατό να αναπτύξεις λίπος στο συκώτι, ακόμη και αν δεν έχετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

λίπος στο συκώτι
istock

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αν και το λιπώδες ήπαρ είναι η κύρια μορφή ηπατικής νόσου στους ενήλικες, δεν γνωρίζουν όλοι το έχουν. Γιατί; Επειδή οι άνθρωποι συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα για πολλά χρόνια. Δεν υπάρχουν οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για το λιπώδες ήπαρ, γεγονός που καθιστά απίθανο τον εντοπισμό του.

Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική μια ετήσια εξέταση αίματος. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι το κλειδί για τη θεραπεία και τη διαχείριση της νόσου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο καλύτερος τρόπος είναι με τη συνήθη εξέταση αίματος σε ετήσια βάση. Εάν οι εξετάσεις αποκαλύψουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα (AST, ALT ή/και γGT) ή εάν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ο γιατρός σου θα ζητήσει υπερηχογράφημα ήπατος. Τα αποτελέσματα θα δείξουν ηπατική βλάβη εάν υπάρχει.

Υποχωρεί ποτέ το λιπώδες ήπαρ; Είναι αναστρέψιμη η νόσος;

Επειδή συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τη NAFLD δεν υπάρχει, το λίπος στο συκώτι αντιμετωπίζεται με συνδυασμό διατροφής και άσκησης. Με αυτό το σχήμα, το συκώτι μπορεί να αυτοθεραπευθεί και να αναστρέψει πραγματικά τη βλάβη που έχει συμβεί με τα χρόνια. Γι΄αυτό:

Τρώγε μικρότερες μερίδες: Το πρώτο βήμα είναι να μειώσεις το μέγεθος των μερίδων κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ: Η NAFLD δεν προκαλείται από το αλκοόλ, αλλά η κατανάλωσή του μπορεί να την επιδεινώσει, επειδή προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στα ηπατικά κύτταρα.

Μείωσε τις συνολικές θερμίδες: Μειώνοντας περίπου 150 θερμίδες την ημέρα, μπορείς να περιμένεις περίπου 1 κιλό απώλεια βάρους το μήνα, αλλά έχε κατά νου ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό ως προς την καύση θερμίδων.

Κάνε σωστή διατροφή: Η σωστή διατροφή είναι αυτή που εξασφαλίζει:

  • Φυσιολογικό βάρος
  • Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων
  • Χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου αίματος
  • Χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέως και ουρία 

Γυμνάσου: Η άσκηση θα ενισχύσει την απώλεια βάρους. Στην ιδανική περίπτωση, ο στόχος θα πρέπει να είναι η απώλεια περίπου του 10% του σωματικού σου βάρους, αλλά θα δεις βελτίωση ακόμη και αν χάσεις το 3-5% του αρχικού σου βάρους.

Προς το παρόν, η διατροφή και η άσκηση είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αναστρέψεις και να αποτρέψεις περαιτέρω βλάβη στο συκώτι σου. Αν ανησυχείς για τον κίνδυνο για λιπώδες ήπαρ απευθύνσου σε έναν ηπατολόγο.

Ποια άσκηση μειώνει το λίπος στο συκώτι; Νέα μελέτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i