Πόσα λεπτά άσκησης κάνουν καλό στην καρδιά;

Νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και λίγα λεπτά μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

γυναίκα σε λίμνη γυμνάζεται για την καρδιά της istock

Ο αριθμός των λεπτών μέτριας έως έντονης δραστηριότητας που έχει επίδραση στην υγεία της καρδιάς είναι πέντε λεπτά. Ερευνητές του UCL διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση 30 λεπτών καθίσματος με άσκηση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης - όταν η γλυκόζη κολλάει στα ερυθρά αιμοσφαίρια (τα υψηλά επίπεδα είναι δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου).

Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, τα οποία αναφέρονται σε όλες τις παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού, είναι το νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Το 2021, ήταν υπεύθυνη για έναν στους τρεις θανάτους (20,5 εκατ.), με τη στεφανιαία νόσο μόνο τον μεγαλύτερο δολοφόνο. Από το 1997, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με καρδιαγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο έχει διπλασιαστεί και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα συμπτώματα που "προδίδουν" παθήσεις της καρδιάς

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η μελέτη, που υποστηρίζεται από το British Heart Foundation (BHF) και δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, είναι η πρώτη που αξιολογεί πώς συνδέονται τα διαφορετικά μοτίβα κίνησης κατά τη διάρκεια του 24ώρου με την υγεία της καρδιάς. Είναι τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από τη διεθνή κοινοπραξία Prospective Physical Activity, Sitting and Sleep (ProPASS).

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές στο UCL ανέλυσαν δεδομένα από έξι μελέτες, που περιλάμβαναν 15.246 άτομα από πέντε χώρες, για να δουν πώς η συμπεριφορά κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς, όπως μετράται με έξι κοινούς δείκτες. Κάθε συμμετέχων χρησιμοποίησε μια φορητή συσκευή στον μηρό του για να μετρήσει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια του 24ώρου και μέτρησε την υγεία της καρδιάς του.

Οι ερευνητές εντόπισαν σε ένα 24ωρο, το χρόνο που αφιερώνεται σε μέτρια-έντονη δραστηριότητα να παρέχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, ακολουθούμενη από ελαφριά δραστηριότητα, ορθοστασία και ύπνο σε σύγκριση με τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

Η έρευνα συμπέρανε ότι αντί για κάθισμα αλλά μόλις πέντε λεπτά μέτριας-έντονης δραστηριότητας είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Ο Δρ Jo Blodgett, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το UCL Surgery & Interventional Science και το Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης & Υγείας, ανάφερε: "Το μεγάλο πλεονέκτημα από την έρευνά μας είναι ότι ενώ μικρές αλλαγές στον τρόπο κίνησης μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην καρδιά η υγεία, η ένταση της κίνησης έχει σημασία.

Η πιο ευεργετική αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν η αντικατάσταση του καθίσματος με μέτρια έως έντονη δραστηριότητα – που θα μπορούσε να είναι τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκάλας – βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και σε κάνει να αναπνέεις πιο γρήγορα, ακόμη και για ένα ή δύο λεπτά.”

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Κέντρο Charles Perkins και τη Σχολή Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε: "Η χρήση φορητών συσκευών μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις στην υγεία".

Ο James Leiper, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: "Γνωρίζουμε ήδη ότι η άσκηση μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και αυτή η ενθαρρυντική έρευνα δείχνει ότι μικρές προσαρμογές στην καθημερινή ρουτίνα θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή ή Εγκεφαλικό. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αντικατάσταση έστω και λίγων λεπτών καθίσματος με λίγα λεπτά μέτριας δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει τον ΔΜΣ, τη χοληστερόλη και την περιφέρεια της μέσης."

Καρδιαγγειακά νοσήματα: 6 βήματα για την προστασία μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i