Ρύθμιση σακχάρου με φυσικό τρόπο: Το λαχανικό που είναι σύμμαχός σου

Η ειδικός εξηγεί γιατί να βάλεις το συγκεκριμένο λαχανικό στο πιάτο σου.

vegetables istock

Ορισμένα λαχανικά έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν ουσιαστικά την υγεία σου, όχι μόνο προληπτικά αλλά και υποστηρικτικά σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού σου, όπως η ρύθμιση του σακχάρου. Το συγκεκριμένο λαχανικό ίσως το άκουγες από παιδί ως μια από τις "υγιεινές υποχρεώσεις" στο τραπέζι, όμως οι λόγοι για να το ξαναβάλεις στη διατροφή σου είναι πλέον ακόμη περισσότεροι.

Πρόκειται για το μπρόκολο, το οποίο δεν βοηθά μόνο στο σάκχαρο, αλλά είναι γνωστό εδώ και χρόνια για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Παράλληλα, ενισχύει την καρδιά και τον εγκέφαλό σου.

Περιέχει βιταμίνες Α, C και K, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο – όλα όσα χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργεί σωστά.

Πώς σε βοηθά το μπρόκολο να ρυθμίσεις το σάκχαρό σου

Ας σταθούμε στο πιο σημαντικό: πώς το μπρόκολο συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου σου. Με ποιον τρόπο επιδρά και γιατί το προτείνουν έντονα οι διατροφολόγοι;

Το μπρόκολο, ως μη αμυλούχο λαχανικό, περιέχει λιγότερα από 6 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο συνδυασμός χαμηλών υδατανθράκων και ινών, που επιβραδύνουν την πέψη, σημαίνει ότι όταν το τρως, επηρεάζει ελάχιστα το σάκχαρό σου.

Παράλληλα, σου προσφέρει κορεσμό και υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του εντέρου σου. Ο Αμερικανικός Σύλλογος για τον Διαβήτη προτείνει τα μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο να καλύπτουν το μισό πιάτο σε κάθε γεύμα σου.

Ένας ακόμη λόγος που το μπρόκολο έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου είναι η σουλφοραφάνη. Είναι μια ένωση που υπάρχει στα σταυρανθή λαχανικά και τους δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά και πικράδα τους.

Η σουλφοραφάνη φαίνεται να βοηθά στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντοχής και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, που επιβαρύνει τα αγγεία σου και συνδέεται με καρδιακές επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση του 2023 στο περιοδικό Phytomedicine Plus.

Το να βάλεις μπρόκολο στο πιάτο σου είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να ενυδατώνεσαι σωστά. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Novella Lui στo eatingwell.com, η αφυδάτωση αυξάνει τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα σου, κάτι που προκαλεί άνοδο της γλυκόζης.

Αντίστοιχα, όταν έχεις αυξημένη γλυκόζη, οδηγείσαι σε συχνότερη ούρηση και έτσι αφυδατώνεσαι πιο εύκολα. Εφόσον το μπρόκολο αποτελείται κατά 90% από νερό, σε βοηθά να μείνεις ενυδατωμένη – χωρίς βέβαια να αντικαθιστά το νερό.

Είναι επίσης μια οικονομική επιλογή με μεγάλη διατροφική αξία. Αν και το φρέσκο μπρόκολο είναι πιο βολικό για το μαγείρεμα, το κατεψυγμένο διατηρεί όλα τα θρεπτικά του στοιχεία, χάρη στην άμεση κατάψυξη. Έχει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οπότε μπορείς να το έχεις πάντα πρόχειρο για κάθε γεύμα.

Μπορείς να το φας ωμό, στον ατμό, σοταρισμένο ή ψητό. Μπαίνει σε σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά και σνακ. 

Διάβασε επίσης:

Σάκχαρο στο αίμα: Πώς μπορεί να μειωθεί χωρίς φάρμακα;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο tip για να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

4 τροφές που κρατούν σταθερό το σάκχαρό σου | Και σε αδυνατίζουν!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i