Σάκχαρο στο αίμα: Πώς μπορεί να μειωθεί χωρίς φάρμακα;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύ συχνή ασθένεια, πολλοί μάλιστα την αναφέρουν ως "πανδημία". Και ναι, ο έλεγχός της με αλλαγές στον τρόπο ζωή είναι κάτι εφικτό.

Γυναίκα που μετράει το σάκχαρο στο αίμα - διαβήτης istock

Εάν πάσχεις από διαβήτη, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή σου υγεία καθώς ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες και προβλήματα. Μπορούν να βοηθήσουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής; Ναι, απαντά η Jill Weisenberger, RDN, μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στις ΗΠΑ και συγγραφέας του 21 Things You Need to Know About Diabetes and Your Heart.

Στόχος: Μείωση του σακχάρου στο αίμα

Εάν έχεις διαγνωστεί με διαβήτη ή με προδιαβήτη, η μείωση του σακχάρου στο αίμα δεν είναι απλώς ένας βραχυπρόθεσμος στόχος. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα υγείας Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο έλεγχος του σακχάρου συμβάλλει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των πιθανών επιπλοκών του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών και των νεύρων. Μάλιστα, ένας καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να αλλάξει εντελώς την πορεία της νόσου, ενώ για ανθρώπους που έχουν κληρονομικότητα διαβήτη ή προδιαβήτη θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στο να μην εκδηλωθεί η νόσος ή έστω να καθυστερήσει πολύ.

Διαβάστε Επίσης

"Μπορώ να μειώσω το σάκχαρο χωρίς φάρμακα;"

Ο διαβήτης είναι μια προοδευτική ασθένεια, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις μας επιτρέπει να πάρουμε τον έλεγχο, πάντα με τη συνεργασία του γιατρού ή/και του διαιτολόγου μας. Τι θα μπορούσε να συμβάλει στον έλεγχο των τιμών του σακχάρου;

Τακτική άσκηση: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι τα κύτταρά σου μπορούν να χρησιμοποιούν καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα, μειώνοντας τα επίπεδά του. Το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, ο χορός, η πεζοπορία και το κολύμπι είναι από τις μορφές άσκησης που θεωρούνται ευεργετικές για ανθρώπους με διαβήτη – και όχι μόνο.

Κατανάλωνε με μέτρο υδατάνθρακες: Το σώμα μας μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε σάκχαρο, και στη συνέχεια η ινσουλίνη το βοηθά να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει τα σάκχαρα για ενέργεια. Μπορείς να βοηθήσεις ώστε να γίνεται πιο απρόσκοπτα αυτή η διαδικασία ελέγχοντας την πρόσληψη υδατανθράκων και προγραμματίζοντας τα γεύματά σου. Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων βοηθά στην πρόληψη των κορυφώσεων του σακχάρου - και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη. Συμβουλέψου το διαιτολόγο σου για να φτιάξεις ένα υγιές και ισορροπημένο πλάνο, χωρίς να στερείσαι.

Αύξησε τις φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων από το σώμα και την απορρόφηση των σακχάρων, επιτρέποντας πιο ισορροπημένες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όλα τα είδη φυτικών ινών είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, αλλά οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι καλύτερες για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλουν επίσης στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1, βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Να πίνεις άφθονο νερό: Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τα νεφρά να αποβάλουν την περίσσεια σακχάρου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο νερό μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Και να θυμάσαι, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή ενυδάτωσης καθώς τα πολύ γλυκά φρούτα και οι χυμοί ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα. 

Βάλε στόχο τη διαχείριση του άγχους: Ναι, το άγχος επηρεάζει κι αυτό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Μην κάνεις εκπτώσεις στον ύπνο: Ο ελλιπής ύπνος και τα ακατάστατα ωράρια μπορεί να αυξήσουν την όρεξη και να προωθήσουν την αύξηση του βάρους, επηρεάζοντας το σάκχαρο στο αίμα μέσω των διακυμάνσεων της κορτιζόλης. 

Επίλεξε τροφές πλούσιες σε χρώμιο και μαγνήσιο: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με ελλείψεις σε μέταλλα όπως το χρώμιο και το μαγνήσιο, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε χρώμιο περιλαμβάνουν κρέατα, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν σκούρα, φυλλώδη λαχανικά, κολοκύθες και κολοκυθόσπορους, τόνο, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες και φασόλια.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i