11 επιστημονικά δεδομένα: Το τσιγάρο και οι συνέπειες του καπνίσματος

Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι σοβαρές και τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή.

τσιγάρο κόψιμο τσιγάρου διακοπή τσιγάρου κάπνισμα MicroStockHub

Διάβασε προσεκτικά τα παρακάτω 11, επιστημονικά δεδομένα για τις συνέπειες του καπνίσματος. Και λάβε σοβαρά όσα λένε οι ειδικοί γιατί τα πράγματα είναι συγκεκριμένα - και ανησυχητικά.

11 σοβαρές συνέπειες του καπνίσματος

50%

Αυτό είναι το ποσοστό των καπνιστών που θα νοσήσουν από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Ανάλογα με το γενετικό μας κώδικα και τις επιπρόσθετες αλληλεπιδράσεις με τη συνεχή χρήση, θα εμφανιστούν νοσήματα, με πρώτα σε συχνότητα αυτά του αναπνευστικού (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνος του πνεύμονα, λοιμώξεις, επιδείνωση άσθματος) και στη συνέχεια του καρδιαγγειακού συστήματος.

35%

Κι όμως, περίπου μία στις τρεις εγκύους συνεχίζει να καπνίζει στην αρχή της εγκυμοσύνης! Στην πορεία μόνο το 19% διακόπτουν το κάπνισμα, με μεγάλο ποσοστό να επιστρέφουν στη συνήθεια αυτή μετά τον τοκετό και τη γαλουχία. Αποκόλληση του πλακούντα, αυτόματη αποβολή, πρόωρος τοκετός και γέννηση ελλιποβαρούς μωρού είναι μόνο μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

93%

Αυτό το ποσοστό των εμφραγμάτων μυοκαρδίου στους άνδρες κάτω των 50 στην Ελλάδα οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ η χρήση καπνού είναι υπεύθυνη για το 85% όλων των καρκίνων του πνεύμονα.

69

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, 69 από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

5 ώρες

Τόσες παραμένει στον αέρα ο καπνός του τσιγάρου! Ακόμα και αν δεν τον βλέπουμε ή δεν τον μυρίζουμε, ο καπνός υπάρχει, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων μορφών καρκίνου, καθώς και χρόνιων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε όσους εκτίθενται σε αυτόν.

7.000

Κάθε χρόνο πεθαίνουν στη χώρα μας περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, 90% των οποίων είναι καπνιστές.

10 χρόνια

Τόσα χάνουν από το προσδόκιμο επιβίωσης οι καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

«Ισότητα» στα νοσήματα

Μέχρι από πριν λίγα χρόνια οι άνδρες ήταν εκείνοι που νοσούσαν συχνότερα από ασθένειες που σχετίζονται με το τσιγάρο. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει: Τα ποσοστά των γυναικών που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα και στεφανιαία νόσο «συναγωνίζονται» εκείνα των ανδρών.

Περισσότερες ρυτίδες

Εκτός από σοβαρά προβλήματα υγείας, το κάπνισμα προκαλεί μείωση του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Αυτό σημαίνει ότι, αν καπνίζεις, θα δεις μικρές γραμμές στο πρόσωπό σου νωρίτερα απ’ ό,τι «γράφει» το DNA σου.

Αρνητικό προβάδισμα

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών από όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτό από τους ειδικούς αποδίδεται στο γεγονός της έναρξης του καπνίσματος πριν από τα 18 έτη.

Παιδιά και παθητικό κάπνισμα

Όταν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης αναπνευστικού καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ή παροξυσμού άσθματος, πνευμονίας και βρογχίτιδας.

Διάβασε επίσης: Πώς θα κόψεις το κάπνισμα; Παγκόσμια έρευνα επισημαίνει σημαντικά δεδομένα

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Οι σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις

Τα στοιχεία προέρχονται από ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποίησε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος. Η εκδήλωση είχε θέμα «Η υγεία των πνευμόνων για τη μακροζωία και την ευεξία. Τρίκαλα, η πρώτη πόλη ελεύθερη καπνού» και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i