Πώς τα προβιοτικά καταπολεμούν το άγχος, την κατάθλιψη ακόμα και τον αυτισμό

Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα σου.

στομάχι έντερο βακτήρια προβιοτικά 306cca

Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα σου, από την ενίσχυση του πεπτικού συστήματος μέχρι την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν από επιστήμονες σχετικά με τη λειτουργία των βακτηρίων του εντέρου, αποκαλύφθηκε ότι, όταν υπάρχει κάποια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να αντιμετωπίζεις προβλήματα με την πέψη, όπως αέρια, φούσκωμα, κράμπες, ακόμα και ευαισθησία σε πολλές ασθένειες.

Τα βακτήρια του εντέρου και ο εγκέφαλος 

Τα βακτήρια αυτά πλησιάζουν τα τρισεκατομμύρια σε αριθμό και ενώ κατοικούν στο έντερο, μπορούν να κάνουν περισσότερα από αυτά που θα περίμενες. Και ενώ αναπτύσσονται στη ζέστη και τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν εκεί, μην πιστέψεις ούτε λεπτό ότι δεν πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση. Για την ακρίβεια, τα προβιοτικά είναι και για εμάς ωφέλιμα.

Η σύνδεση ανάμεσα στην κοιλιά και τον εγκέφαλο

Με ποιον τρόπο επικοινωνούν αυτά τα δύο; Το μυαλό χρειάζεται να ενημερώνεται πότε το έντερο ξεμένει από αέρια, πότε υπάρχουν προβλήματα με την πέψη ή πότε δέχεται επίθεση από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι σύνδεσμοι ανάμεσα σε αυτά τα δύο όργανα είναι ορμονικοί, νευρικοί, ανοσολογικοί και προέρχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και το εντερικό νευρικό σύστημα. Θα έχεις σίγουρα καταλάβει τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο, που αναφέρεται συχνά και ως άξονας εντέρου και εγκεφάλου, όταν θα νιώθεις άγχος και ξαφνικά θα καταλαβαίνεις μία αναστάτωση και στην κοιλιά σου.

Πιθανές επιδράσεις των βακτηρίων του εντέρου στον εγκέφαλο

Όταν τα βακτήρια αυτά στο πεπτικό σου σύστημα δεν λειτουργούν σωστά ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο έντερο χωρίς να το λαμβάνεις είδηση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προβλήματα στην υγεία, όπως αυτά που ακολουθούν.

Κατάθλιψη

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας αριθμός ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη είχαν «τρύπιο» έντερο. Αυτό σημαίνει ότι η διαπερατότητα της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου επιτρέπει στα βακτήρια να εισχωρήσουν στη ροή του αίματος, επηρεάζοντας έτσι και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Εάν φτιάξεις το πρόβλημα στο έντερο μπορείς να εμποδίσεις και την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Άγχος

Είναι πιθανό κάποια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου να προκαλεί άγχος και αγχώδεις σκέψεις καθώς ο εγκέφαλος και το έντερο συνδέονται, αλλά και το αντίστροφο. Όταν νιώθεις άγχος, το σώμα παράγει ορμόνες του στρες που μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων, που με τη σειρά τους προκαλούν πολλαπλά άλλα προβλήματα υγείας. Αν καταφέρεις και ρυθμίσεις με προβιοτικά τα βακτήρια αυτά, θα μπορέσεις να προστατέψεις το έντερό σου και το μυαλό σου από αγχώδεις σκέψεις.

Αυτισμός

Υπάρχουν κάποιες έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με άλλα προβλήματα του εγκεφάλου, όπως ο αυτισμός. Υπάρχει μία πιθανότητα να εμφανιστεί ο αυτισμός την ίδια στιγμή που εμφανίζονται και τα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το διαρρέον έντερο. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για να γίνει πλήρως κατανοητή η σύνδεση ανάμεσα στα δύο.

Σχιζοφρένεια

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει σε ποντίκια ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στον περιορισμένο αριθμών βακτηρίων στο έντερο και στις αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, η γενετική της σχιζοφρένειας είναι περίπλοκη και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τη σύνδεση μεταξύ των δύο.

Νόσος του Πάρκινσον

Σε σύγκριση με αυτούς που είναι υγιείς, οι ασθενείς που έχουν Πάρκινσον έχουν διαφορετικά βακτήρια στο έντερο, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Μπορεί αυτό να έχει σχέση με το γεγονός ότι, εάν φροντίζεις τα βακτήρια του εντέρου, μπορείς να αποτρέψεις την εμφάνιση προβλημάτων του εγκεφάλου.

Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλές έρευνες προκειμένου να αποφασιστεί η αντιστοιχία ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να την καταλάβουν με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου.

Διάβασε επίσης: Μικροβίωμα εντέρου: Πώς «μεγαλώνει» μαζί σου

Διάβασε επίσης: Τι «λένε» τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i