Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο; Αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις

Σε πολλές γυναίκες υπάρχει ο φόβος πως τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο. Διάβασε εδώ τα στοιχεία από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

αντισυλληπτικά χάπια υγεία αντισύλληψη areeya_ann

Σχεδόν οι μισές γυναίκες στο Δυτικό κόσμο χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά χάπια ωστόσο υπάρχει ακόμη έντονος ο φόβος ότι τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο. "Στην Ελλάδα", διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, "δυστυχώς το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούν για αντισύλληψη το "χάπι" περιορίζεται σε μονοψήφιο νούμερο. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε φοβίες που έχουν καλλιεργηθεί από χρόνια στις γυναίκες και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα δημιουργώντας μια προκατάληψη στο γυναικείο πληθυσμό σχετικά με τα αντισυλληπτικά. Αυτό που δεν είναι γνωστό στις περισσότερες γυναίκες είναι το γεγονός ότι τα αντισυλληπτικά ίσως είναι η καλύτερα μελετημένη ουσία στην ιστορία της Ιατρικής, αφ'ενός λόγω των ετών που έχουν χρησιμοποιηθεί, αφ'ετέρου δε λόγω του τεράστιου αριθμού των γυναικών που τα χρησιμοποιούν ή τα έχουν χρησιμοποιήσει".

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο: Αλήθειες και μύθοι

Καρκίνος του ενδομητρίου

Ένας χρόνος χρήσης αντισυλληπτικών μειώνει στο 50% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου. Εάν, μάλιστα, παίρνεις το "χάπι" για περισσότερα από 3 χρόνια, ο κίνδυνος μειώνεται ακόμη περισσότερο, ενώ η προστασία διαρκεί περίπου 15 χρόνια αφού τα διακόψεις. Διάβασε επίσης: Διατροφή και καρκίνος: Ποιες τροφές συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου Διάβασε επίσης: Όλη η αλήθεια για τα αντισυλληπτικά χάπια

Καρκίνος των ωοθηκών

Όσο μεγαλύτερο διάστημα έχεις πάρει αντισυλληπτικά χάπια, τόσο αυξάνεται η προστασία, ώστε μετά χρήση 10 ετών η μείωση του κινδύνου γι αυτόν τον καρκίνο να φθάνει το 80%. Και εδώ η προστασία υφίσταται τουλάχιστον 10-15 χρόνια μετά την διακοπή.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι εμφανίζουν πράγματι σε μεγαλύτερο κάπως αυτόν τον καρκίνο. Αυτό, ωστόσο, δεν σχετίζεται με το χάπι αλλά με την πιθανή μη χρήση του προφυλακτικού. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, σχετίζεται με τον ιό ΗPV. Είναι επόμενο λοιπόν γυναίκες οι οποίες παίρνουν αντισυλληπτικά να είναι αυτές που έχουν σεξουαλικές σχέσεις, άρα έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν τον ιό. Επίσης λόγω του ότι είναι συχνότερα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου έχουν τακτικότερα έλεγχο με Pap-test, ώστε να ανιχνεύεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Καρκίνος του μαστού

Η σύνδεση του καρκίνου του μαστού με τα αντισυλληπτικά χάπια έχει συζητηθεί πολύ. Ο καρκίνος αυτός είναι από τους συχνότερους στις γυναίκες και 1 στις 9 θα τον εμφανίσει κατά την διάρκεια της ζωής της. Λόγω της συχνής εμφάνισης του σαφή συμπεράσματα για την σχέση καρκίνου του μαστού και αντισυλληπτικών, παρά το πλήθος των μελετών που έχουν γίνει, δεν υπάρχουν. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η χρήση αντισυλληπτικών δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού μετά την ηλικία των 45. Υπάρχουν μελέτες που διαπιστώνουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών σε μικρή ηλικία για διάστημα άνω των 5 ετών μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Άλλες όμως μελέτες καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα. Υπολογίζεται ότι σαφέστερα συμπεράσματα για την σχέση καρκίνου του μαστού και αντισυλληπτικών θα έχουμε στα επόμενα χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next