Πότε χρειάζεται να κάνεις καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς;

Το καρδιογράφημα και ο υπέρηχος καρδιάς είναι δύο βασικές προληπτικές εξετάσεις. Τα καλά νέα: Θα δώσουν πολλές πληροφορίες στο γιατρό χωρίς πόνο και ενόχληση για σένα!

καρδιά υγεία πρόληψη Leylaynr

Συνεργάστηκε ο Απόστολος Γ. Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου

Το καρδιογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα όπως είναι σωστότερα ο ιατρικός όρος, και ο υπέρηχος καρδιάς είναι δύο βασικές προληπτικές εξετάσεις που δίνουν στο γιατρό πολλές και σημαντικές πληροφορίες. Μπορεί να γίνουν σε κάθε ηλικία, ακόμη και στα παιδιά που αθλούνται, και αποτελούν έναν πολύ απλό τρόπο παρακολούθησης της υγείας της καρδιάς.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς

Είναι και οι δύο μη παρεμβατικές εξετάσεις που συχνά συνδυάζονται. Θα τις κάνεις στο ιατρείο του καρδιολόγου ή σε διαγνωστικό κέντρο. Το καρδιογράφημα μπορεί να δείξει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς, π.χ. αρρυθμία ή ταχυκαρδία, η αξιοπιστία τους όμως εξαρτάται από το πώς λειτουργεί η καρδιά τη στιγμή που γίνεται η εξέταση. Ο υπέρηχος καρδιάς εξετάζει την ανατομία και την αιμάτωση της καρδιάς και μπορεί να αναδείξει κάποιο πρόβλημα στις βαλβίδες ή τις κοιλίες.

Διάβασε επίσης: Τα νοσήματα στην Ελλάδα: Πόσοι Έλληνες πάσχουν από καρδιαγγειακά, διαβήτη, πίεση, έχουν χοληστερόλη και πίεση

Διάβασε επίσης: Υγιής καρδιά σε φόρμα με αυτές τις δύο καλές συνήθειες

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα γίνεται με τη βοήθεια αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων που θα κολλήσει ο γιατρός σε συγκεκριμένα σημεία στο στέρνο, τα χέρια και τα πόδια (στους άνδρες ίσως χρειαστεί να έχουν ξυρίσει νωρίτερα τα σημεία αυτά εάν η έντονη τριχοφυΐα εμποδίζει την πρόσφυση των ηλεκτροδίων). Με τη χρήση ειδικής συσκευής καταγράφεται στο χαρτί του καρδιογραφήματος το ηλεκτρικό σήμα που παράγει η καρδιά. Όσο για τον υπέρηχο καρδιάς ή triplex, είναι ένα υπερηχογράφημα που δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Και οι δύο εξετάσεις είναι απολύτως ανώδυνες.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται

Εάν δεν υπάρχει γνωστό πρόβλημα υγείας, ο έλεγχος αυτός είναι καλό να γίνει κάποια στιγμή στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων ώστε να υπάρχει ένα υπόδειγμα που θα χρησιμεύσει για αναφορές στο μέλλον. Συνιστάται, επίσης, να γίνεται καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά και στους ανθρώπους που γυμνάζονται συστηματικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i