Αντικαταθλιπτικά χάπια: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι πλέον ταμπού.

φάρμακα χάπια TanyaJoy

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Καπονικολός, ψυχίατρος

Νιώθεις πως τα παίρνουν «όλοι» γύρω σου; Το να παίρνεις αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι ταμπού. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζεις κάποια βασικά δεδομένα γι' αυτά.

Πώς επιδρούν στον οργανισμό;

Τα αντικαταθλιπτικά επιδρούν στο νευρικό σύστημα με χημικό τρόπο αυξάνοντας τη συγκέντρωση νευροδιαβιβαστών. Πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων. Έτσι, διευκολύνεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος. Άλλα δρουν στο σύστημα της σεροτονίνης, άλλα της νοραδρεναλίνης, άλλα της ντοπαμίνης, άλλα στα δύο και άλλα στα τρία αυτά συστήματα. Είναι υποχρεωτικό να χορηγούνται από ειδικό γιατρό, καθώς χρειάζεται εκτίμηση του κάθε περιστατικού και γνώση για το ποια κατηγορία είναι κατάλληλη για το κάθε άτομο σε κάθε στιγμή.

Έχουν τα αντικαταθλιπτικά παρενέργειες;

Τα νεότερα αντικαταθλιπτικά είναι φάρμακα ασφαλή με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες. Οι κυριότερες παρενέργειες είναι προσωρινές (τις πρώτες ημέρες λήψης του φαρμάκου) και αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω του ότι εκεί βρίσκεται η σεροτονίνη στην οποία «στοχεύουν».

Προκαλεί εθισμό η χρήση τους;

Οργανικά, τα νέας γενιάς αντικαταθλιπτικά σκευάσματα δεν είναι εθιστικά. Μπορεί όμως να προκαλέσουν συναισθηματική εξάρτηση, να εθιστεί δηλαδή ο ασθενής στη «σιγουριά» που του παρέχουν. Η διακοπή τους θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, καθώς η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση άγχους.

Πότε συνιστώνται;

Ο σημερινός άνθρωπος κινδυνεύει να γλιστρήσει στην κατάθλιψη ακόμα και χωρίς να του συμβούν αυτά που ονομάζουμε τραγικά γεγονότα. Όταν κανείς νιώθει πως οι δυνάμεις του μειώνονται, το κέφι του καταρρέει, ότι δεν είναι «αρκετός» για να τα βγάλει πέρα, αρχίζει να μέμφεται τον εαυτό του και έτσι εγκαθίσταται μια καταθλιπτική κατάσταση. Σήμερα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη χρήσης αντικαταθλιπτικών σε κάποιες περιόδους της ζωής τους, για «υποστήριξη» της ζωής και της επιβίωσής τους. Με άλλα λόγια, όταν περιορίζεται ή σταματά η λειτουργικότητα ενός ανθρώπου, κρίνεται αναγκαία η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Χρειάζεται όποιος παίρνει αντικαταθλιπτικά να παρακολουθείται από ειδικό;

Είναι απαραίτητο όχι μόνο για τον καθορισμό της δοσολογίας, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η συναισθηματική εξάρτηση. Όταν ο ασθενής παρακολουθείται από ειδικό και βοηθιέται ψυχοθεραπευτικά, εξαφανίζεται ο κίνδυνος του συναισθηματικού εθισμού. Επίσης, είναι σημαντικό να αξιολογούνται από τον ψυχίατρο και άλλοι παράγοντες, όπως η λήψη άλλων φαρμάκων για άλλες ασθένειες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα αντικαταθλιπτικά, αλλά και η χρήση αλκοόλ.

Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά χωρίς ιατρική επίβλεψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικό «ανέβασμα» της διάθεσης, που είναι εξίσου παθολογικό με την κατάθλιψη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην έναρξη της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, αν στον αστερισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης υπάρχουν και ιδέες αυτοκαταστροφής, καθώς μπορεί να τις επιτείνουν.

Να τα πάρεις για να νιώσεις καλύτερα;

Τα αντικαταθλιπτικά είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται από ψυχίατρο και δε δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, έχουν, όπως κάθε φάρμακο άλλωστε, παρενέργειες τις οποίες μόνο ο ειδικός μπορεί να αξιολογήσει.

Είναι μόνο για την κατάθλιψη;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι η θεραπεία εκλογής (μαζί με την ψυχοθεραπεία για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα) όχι μόνο για την κατάθλιψη, αλλά και για τις αγχώδεις διαταραχές, τις ειδικές φοβίες και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Ξεκινά αμέσως η επίδρασή τους;

Όχι, χρειάζονται χρόνο. Περιμένουμε τη δράση τους μετά από 20-30 ημέρες, όταν και σταδιακά ξεκινά να βελτιώνεται η διάθεση, να μειώνεται το άγχος και να επανέρχεται σταδιακά η λειτουργικότητα στην καθημερινότητα του ατόμου.

Τι να θυμάσαι

Μόνο ο ψυχίατρος επιτρέπεται να δίνει συνταγή για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς τις οδηγίες του, τόσο για το διάστημα που παίρνεις τη φαρμακευτική αγωγή όσο για όταν αποφασίσετε από κοινού ότι ήρθε η ώρα να τη διακόψεις.

Διάβασε επίσης: «Μήπως έχω κατάθλιψη;» Ξέρεις πόσοι νέοι αναρωτιούνται το ίδιο κάθε μέρα;

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα είδη ψυχοθεραπείας; Τι είναι η ψυχανάλυση; Ψυχολόγος ή ψυχίατρος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i