Νέα μετά τα 50; Η Δρ Νανά Τσουμάκη εξηγεί ότι η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός

Οι παραπάνω 5 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μείνεις νέα μετά τα 50 - και σε κάθε ηλικία!

γυναίκα εμμηνόπαυση istock

Από τη Δρ. Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας 50ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ (www.athinaedu.com & www.50plus.gr )

Τι μπορείς να κάνεις, όταν η σκέψη "μεγαλώνω" σε φοβίζει; Οι παρακάτω σκέψεις και συμβουλές θα σε βοηθήσουν να δεις την κατάσταση διαφορετικά. Και ναι, μπορείς να μείνεις νέα μετά τα 50 -και σε κάθε ηλικία αφού ο χρόνος είναι ένας αριθμός και τίποτε παραπάνω.

Έτσι θα (παρα)μείνεις νέα μετά τα 50

#1

Μην αποφεύγεις το θέμα! Η πρόληψη σε θέματα σωματικής υγείας είναι πολύ σημαντική. Το ίδιο ισχύει και σε θέματα ψυχικής υγείας. Δέξου ότι η "πρόκληση” θα έρθει πρέπει να είσαι προετοιμασμένη, να έχεις πλάνο.

#2

Διερεύνησε το τι σημαίνει για εσένα το "ότι μεγαλώνω”. Ποιος είναι ο φόβος σου σε κάτι τόσο φυσιολογικό; Ζήτα βοήθεια, πήγαινε σε σεμινάρια, μπες σε εθελοντικές ομάδες της ηλικίας σου και αποφάσισε ότι δεν θα φοβάσαι κάτι αναπόφευκτο.

#3

Ανακάλυψε ότι δεν είσαι μόνη. Όλα τα μωρά που γεννήθηκαν την ίδια μέρα με εσένα πιθανότατα να αντιμετωπίζουν τις ίδιες "προκλήσεις". Όλοι σου οι συμμαθητές είναι στην ίδια ηλικία με εσένα. Οργάνωσε μια συνάντηση με τους συμμαθητές σου, ώστε να δεις σε τι κατάσταση είναι οι συνομήλικοι σου. Τοποθέτησε τον εαυτό σου σε μια σειρά, είσαι καλύτερα ή χειρότερα από τους άλλους; Πώς μπορείς να φτάσεις στην πρώτη σειρά; Βοήθησε τον εαυτό σου και τους άλλους. Μοιράσου την ανησυχία σου και δες πώς το αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

#4

Διερεύνησε πώς θα ήταν να μεγαλώνεις ιδανικά και τι σε εμποδίζει ώστε να το κάνεις; Βρες τρόπους να πετύχεις τον ιδανικό τρόπο για να μεγαλώνεις, για να ζεις μετά τα 50. Μην περιμένεις να μεγαλώσουν τα παιδιά σου, να βγεις στην σύνταξη... Ο χρόνος είναι υπέρ σου αν είσαι ακόμα στην "δημιουργική ηλικία” έχεις τα μέσα, τον τρόπο και το χρόνο να πετύχεις τα ιδανικά γηρατειά.

#5

Συνειδητοποίησε ότι μεγαλώνοντας έχεις τη δυνατότητα να αξιολογείς τα σημαντικά πράγματα διαφορετικά γιατί έχεις την εμπειρία της ζωής; Αυτό είναι κάτι που οι νεότεροι το ζηλεύουν από εσένα. Μην ζηλεύεις λοιπόν για όσα δεν πρόλαβες να κάνεις. Δεν θα τα ήθελες τόσο πολύ και γι'αυτό δεν έγιναν προτεραιότητα σου. Έπειτα από ματαιώσεις και απογοητεύσεις φοβόμαστε ότι δεν προλάβαμε να κάνουμε αυτά που θέλαμε. Στην πραγματικότητα όμως είναι η αποτυχία που με την σωστή αξιολόγηση γίνεται επιτυχία ζωής. Βρες το χρόνο, την δύναμη και την όρεξη να κάνεις αυτό που θέλεις με λίγα περισσότερο άσπρα μαλλιά.

Διάβασε επίσης: Πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να "γερνάμε": Ένας 10λογος που αξίζει να κολλήσεις στο ψυγείο

Διάβασε επίσης: "Γερνάω ή μεγαλώνω;" Η Δρ Νανά Τσουμάκη αποκαλύπτει πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i