Βιολογικά φάρμακα, βιοομοειδή και βιοπαρόμοια: Άγνωστες λέξεις; Όχι πια!

Τι είναι τα βιοομοειδή και τα βιοπαρόμοια φάρμακα και τι κερδίζουμε από αυτά ως ασθενείς:

βιολογικά φάρμακα βιοπαρόμοια βιοομοειδή έρευνα ανάπτυξη φάρμακα scanrail

Μπορεί να ακούγονται σαν... λέξεις για να κερδίσεις μια παρτίδα Scrabble αλλά αυτές οι κατηγορίες φαρμάκων είναι σημαντικές.

Βιολογικά φάρμακα, βιοομοειδή και βιοπαρόμοια: Τι να γνωρίζεις

#1

Τα βιοομοειδή φάρμακα σχεδιάζονται έτσι ώστε να παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ομοιότητας με τα ήδη υπάρχοντα βιολογικά φάρμακα. «Μεγάλος βαθμός ομοιότητας» σημαίνει ότι το βιοομοειδές φάρμακο και το φάρμακο αναφοράς είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα.

#2

Όπως κάθε άλλο φάρμακο, υπόκεινται σε εντατικούς επιστημονικούς ελέγχους πριν από τη διάθεση στην αγορά. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, παρά τις μικρές διαφορές, μπορούν να θεωρηθούν εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με το φάρμακο αναφοράς.

#3

Τα βιοομοειδή φάρμακα μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες βιολογικές θεραπείες, μιας και βασίζονται στην επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε από το φάρμακο αναφοράς χωρίς να απαιτούνται πολυάριθμες νέες κλινικές μελέτες. Κατά κανόνα προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή, εξοικονομώντας πόρους για τα συστήματα υγείας.

#4

Τα περισσότερα βιοομοειδή απευθύνονται σε ρευματικά νοσήματα και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ σταδιακά εισέρχονται και στην ογκολογία.

#5

Η χρήση τους μετρά ήδη αρκετά χρόνια και τα δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική δείχνουν ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική λύση, όταν ο ασθενής περνά από το φάρμακο αναφοράς σε βιοομοειδές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και αφορά δεδομένα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο στην United European Gastroenterology (UEG) Week, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τόσο η βιοομοειδής ετανερσέπτη, η αδαλιμουμάμπη όσο και η ινφλιξιμάμπη της Samsung Bioepis και Biogen φαίνεται ότι σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε ασθενείς που μετέβησαν σε αυτές τις θεραπείες από τα φάρμακα αναφοράς. Ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα που προχώρησαν σε θεραπεία με τη βιοομοειδή αδαλιμουμπάμπη παρουσίασαν σταθερή πορεία τόσο ως προς τα συμπτώματα όσο και προς τους βιοδείκτες φλεγμονής.

Διάβασε επίσης: «Άραγε αξίζει να με ζηλεύεις που είμαι αδύνατη;» Μία αδύνατη κοπέλα μιλά στο Shape για την άλλη πλευρά του νομίσματος

Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i