5 -άχρηστα- πράγματα που κάνουμε όλοι για να προστατευτούμε από τα βακτήρια

Βακτήρια: Μήπως κι εσύ προσπαθείς να προστατευτείς από αυτά με τους λάθος- άχρηστους- τρόπους;

27.10.2018

εχεις διαβασει

5 -άχρηστα- πράγματα που κάνουμε όλοι για να προστατευτούμε από τα βακτήρια

Κάθε τόσο μία νέα έρευνα μας υπενθυμίζει το γεγονός ότι τα δημόσια μέρη είναι γεμάτα με βακτήρια και τότε προσπαθούμε να μην αναγουλιάσουμε όταν έχουμε στο χέρι ένα καλάθι του σούπερ μάρκετ ή το μενού του εστιατορίου.

Για αυτό το λόγο προσπαθείς να ανοίξεις με τον αγκώνα το χερούλι της δημόσιας τουαλέτας ή πιάνεις με το μανίκι τη μπάρα στο μετρό.

Όλες αυτές οι τακτικές εναντίον των μικροβίων έχουν πράγματι αποτέλεσμα;

Μιλήσαμε με τον Philip Tierno, Ph.D., καθηγητή της μικροβιολογίας και της παθολογίας στο NYU School of Medicine για μερικές από τις πιο ανώφελες κινήσεις μας στην αποφυγή των μικροβίων καθημερινά.

  1. Χρησιμοποιείς το πόδι σου για να τραβήξεις το καζανάκι

Εκτός και αν μπορείς να σκεφτείς πώς θα ανοίξεις και θα κλειδώσεις την πόρτα του μπάνιου-μία μεγάλη ζώνη μικροβίων-χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου, μην περιμένεις ότι θα φύγεις από εκεί έχοντας τουλάχιστον καθαρά πόδια. Μπορεί να σε βοηθήσει ένα κομμάτι χαρτί για να ξεκλειδώσεις την πόρτα, αλλά το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πλύνεις σχολαστικά τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό και να χρησιμοποιήσεις πάλι ένα κομμάτι χαρτί ή τον αγκώνα σου για να βγεις από την κεντρική πόρτα του μπάνιου.

2. Κρατάς την αναπνοή σου όταν φτερνίζεται κάποιος δίπλα σου

“Εκτός και αν μπορείς να την κρατήσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δε θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα μικρόβια που πιστεύεις”, λέει ο Tierno, δεδομένου ότι αυτά τα μικρά αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν μετά να περιφέρονται στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσα μικρόβια κρύβει ένα αθώο φιλί στο στόμα

Αλλά, αν μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου και να τρέξεις προς την άλλη κατεύθυνση-εκτός και αν δεν προσβάλλεις το αφεντικό σου για παράδειγμα-μπορεί να αποφύγεις τα μικρόβια, καθώς τα σταγονίδια από σάλιο και βλέννα μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι περίπου το ενάμισι μέτρο.

3.Σκουπίζεις το στόμιο από ένα ποτό που θα μοιραστείς

Αυτή η τακτική λειτουργεί κατά 50-50. “Είναι κάπως χρήσιμη, γιατί μειώνεις μερικές από τις σιελλογόνες εκκρίσεις, αλλά δεν σε προφυλάσσει και απόλυτα”, τονίζει ο Tierno. Ακόμα και αν το έχεις καθαρίσει καλά, μπορεί να έχει απομείνει ένα μικρόβιο από μία ίωση ή γρίπη. Καλύτερα να πεις ψέματα ότι έχεις εσύ μία αδιαθεσία και προτιμάς να μην κολλήσεις τους υπόλοιπους.

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece