Ποια συνήθεια είναι το ίδιο βλαβερή για τα δόντια σου όσο τo να πίνεις αναψυκτικά;

Εάν κοιμάσαι με ανοιχτό το στόμα, έχουμε άσχημα νέα. Αυτή είναι μια απρόβλεπτη βλαβερή συνήθεια για τα δόντια σου.

8. Τραυματικές κακώσεις

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τα δόντια σου κινδυνεύουν όσο εσύ κοιμάσαι! Ποια είναι η βλαβερή συνήθεια για τα δόντια που οι περισσότερες δεν γνωρίζουμε;

Μια (άγνωστη) βλαβερή συνήθεια για τα δόντια

Έρευνα δείχνει πως τα επίπεδα της οξύτητας στο στόμα σου αυξάνονται επικίνδυνα εάν κοιμάσαι με ανοιχτό το στόμα, ενώ οι πιθανές βλάβες για τα δόντια είναι οι ίδιες σε σχέση με την κατανάλωση αναψυκτικών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Oral Rehabilitation και αναφέρει πως οι άνθρωποι που κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα έχουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας συγκριτικά με εκείνους που αναπνέουν από τη μύτη την ώρα του ύπνου τους.

Διάβασε επίσης: Τι προκαλεί την τερηδόνα στα δόντια; Είναι όλα τα γλυκά το ίδιο επιβαρυντικά;

Διάβασε επίσης: Say cheese! Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχεις καθαρά και υγιή δόντια

Γιατί συμβαίνει αυτό

Το σάλιο προστατεύει φυσικά τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας στα δόντια σου. Η πλάκα είναι ένα «βιοφίλμ» - ένα στρώμα από βακτήρια που καλύπτει τα δόντια και απελευθερώνει οξέα που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα. Όταν κοιμάσαι με το στόμα ανοιχτό, θα έχεις παρατηρήσει πως ξυπνάς με μια αίσθηση ξηρότητας στη στοματική κοιλότητα επειδή έτσι παράγεται λιγότερο σάλιο. Η απουσία σάλιου στο στόμα κατά τον ύπνο σημαίνει μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας και τερηδόνα στα δόντια, αφού τα βακτήρια δρουν... ανεξέλεγκτα.

Η μελέτη αναφέρει πως μια νύχτα ύπνου με το στόμα ανοιχτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξύτητας στο 3,6 σε κλίμακα pH – το οποίο ισοδυναμεί με το να πιεις ένα αναψυκτικό ή να φας ένα πορτοκάλι πριν ξαπλώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i