Καρδιαγγειακά νοσήματα: 6 βήματα για την προστασία μας

Ο καθηγητής Παθολογίας μας επισημαίνει όσα περνάνε από το χέρι μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα στα επόμενα χρόνια της ζωής μας.

καρδιά istock

Από τον Ευάγγελο Λυμπερόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσος, bypass, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) είναι σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας να τα προλάβουμε, αφού η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Τι σημαίνει πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Σημαίνει πολύ απλά ότι αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή τους. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μας σε συνεργασία με τον γιατρό του. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε;

#1 Το κάπνισμα

Ο πρώτος βασικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι το κάπνισμα. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει και για το οποίο χρειάζεται να καταβάλουμε όλοι μας, γιατροί και ενδιαφερόμενοι, προσπάθεια για τη διακοπή του.

#2 Υπέρταση

Ο δεύτερος παράγοντας καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η υπέρταση. Σε ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση αυτή χρειάζεται να ρυθμιστεί με τη βοήθεια του γιατρού, με αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες αλλά και φάρμακα προκειμένου να υπάρχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

#3 Η δυσλιπιδαιμία

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε διαταραχές στις τιμές των λιπιδίων στο αίμα. Στην ουσία μιλάμε για αυξημένες τιμές της κακής (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων που είναι και τα δύο άμεσα συνδεδεμένα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

# 4 Ο σακχαρώδης διαβήτης

#5 Η παχυσαρκία

#6 Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης.

Προφανώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και το ανδρικό φύλο, τους οποίους όμως -προφανώς- δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Φροντίζοντας ωστόσο τον έλεγχο όλων των παραπάνω παραγόντων, και πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό μας, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Φυσικές λύσεις για τις εξάψεις, τον νυχτερινό ιδρώτα, την κούραση, τα νεύρα

Διάβασε επίσης: Κάνε το τεστ για υγιή καρδιά: Πόσο καλά γνωρίζεις και φροντίζεις την καρδιά σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i