7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης

Ίσως να μην τους γνωρίζεις αλλά αυτοί είναι οι επτά παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

paragontes-thromvosis

Οι θρόμβοι αίματος, βαθεία φλεβική θρόμβωση (DVT) ή θρόμβωση όπως λέγεται επιστημονικά, είναι σχηματισμοί από πήγματα αίματος που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στις μεγάλες φλέβες στη λεκάνη, τη γάμπα, το μηρό ή άλλες περιοχές του σώματος.

Σύμφωνα με έρευνα από την Κλινική Κλέβελαντ, η θρόμβωση μπορεί να γίνει μοιραία εάν αποκολληθεί και ταξιδεύοντας μέσω του κυκλοφορικού μπλοκάρει κάποια φλέβα στους πνεύμονες, προκαλώντας μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση που λέγεται πνευμονική εμβολή.

Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις το σχηματισμό θρόμβου είναι να γνωρίζεις και να αποφεύγεις τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανάπτυξη του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη θρόμβωση

Μεγάλες περίοδοι ακινησίας

Σύμφωνα με έρευνα από το Αμερικανικό Κολέγιο Φλεβολογίας, ένα από τα πιο ιδανικά περιβάλλοντα για το σχηματισμό θρόμβωσης είναι τα μεγάλα διαστήματα σε καθιστή θέση ή η ακινησία, όπου οι μύες δεν συσπώνται.

Σκέψου τις φορές που ήσουν για ώρες καθιστή χωρίς να κινείσαι, π.χ. σε ένα μεγάλο αεροπορικό ταξίδι ή σε ταξίδι με λεωφορείο ή αυτοκίνητο. Αυτή η ακινησία μπορεί να μειώσει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβου αίματος. Επίσης οι μεγάλες περίοδοι ακινησίας (π.χ. μετά από ένα χειρουργείο ή τραυματισμό) θεωρούνται επίσης επικίνδυνες για σχηματισμό θρόμβου.

Ηλικία και σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει σε πολλά θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού θρόμβου. Οι ειδικοί από την Κλινική Μάγιο επισημαίνουν πως το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες της πυέλου και των ποδιών. Σημειώνουν επίσης πως άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, ειδικά εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Εγκυμοσύνη

Όταν είσαι έγκυος αυξάνεται και γρήγορα το βάρος σου – ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο. Η ένωση American Pregnancy Association επισημαίνει πως αυτή η επιπλέον πίεση μπορεί να αυξήσει το στρες και τη συμπίεση στις φλέβες στην πύελο και τη λεκάνη της μέλλουσας μαμάς. Επιπλέον, ο κίνδυνος για θρόμβωση μπορεί να διαρκέσει και 6 μήνες μετά τον τοκετό, κάτι που ισχύει κυρίως για γυναίκες που ήταν αδρανείς μετά τον τοκετό (π.χ. αν ανάρρωναν από καισαρική).

4. Τραυματισμοί ή χειρουργεία

Οι ειδικοί από την Κλινική Μάγιο βρήκαν πως η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Οποιαδήποτε παρατεταμένη περίοδος αδράνειας –όπως παραμονή σε νοσοκομείο- μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες συσπάσεις των μυών στα πόδια, μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και υψηλότερο κίνδυνο για σχηματισμό θρόμβου. Οι ασθενείς με παράλυση έχουν ανήκουν επίσης στις ομάδες κινδύνου για θρόμβωση.

6. Αντισυλληπτικό χάπι

Ο αμερικανικός οργανισμός National Blood Clot Alliance επισημαίνει πως παρότι το αντισυλληπτικό χάπι δεν προκαλεί απαραίτητα θρόμβους, ορισμένα είδη αντισυλληπτικών μπορεί να αυξήσουν κατά 40% την πιθανότητα στις γυναίκες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τόσο τα αντισυλληπτικά χάπια όσο και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (που περιλαμβάνει οιστρογόνα και προγεστερόνη) μπορεί να ενισχύουν τους παράγοντες πήξης του αίματος με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης για τις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν.

7. Κάπνισμα

Εάν καπνίζεις, το ξέρεις ήδη πως δεν κάνεις καλό στην υγεία σου. Σύμφωνα με έρευνα της ένωσης American Thoracic Society, το κάπνισμα επηρεάζει τόσο την κυκλοφορία του αίματος όσο και την ικανότητά του να δημιουργεί θρόμβους – αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για θρόμβωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i