Οι ερευνητές εντοπίζουν 6 τύπους προδιαβήτη

Μία νέα μελέτη που έχει πολύ ενδιαφέρον.

BeFunky-collage (6)

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2. Με το πέρας πολλών ετών, τα κύτταρα των ατόμων με αυτή τη νόσο γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η μετάβαση στον διαβήτη τύπου 2 πραγματοποιείται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να αντισταθμίσει αυτή την αντίσταση με την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης.

Για τα άτομα με προδιαβήτη, τακτικές όπως η απώλεια βάρους, η καθιέρωση μιας πιο υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, η μείωση των επιπέδων του στρες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 έως και 58% σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention. Στα άτομα άνω των 60 ετών, αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως αυτές που αναφέρθηκαν, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη ακόμη περισσότερο, έως και 71%.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι οι άνθρωποι με προδιαβήτη δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα. Τώρα, μια νέα μελέτη έχει εντοπίσει έξι ευρείες κατηγορίες, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά τις προοπτικές και τα είδη των παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τον διαβήτη.

Ερευνητές σε διάφορα ιδρύματα στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του University of Tübingen και του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Διαβήτη, στο Neuherberg, ηγήθηκαν της μελέτης, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Nature Medicine.

«Για τα άτομα με προδιαβήτη, δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα να προβλεφθεί αν θα αναπτύξουν διαβήτη και αν θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια, ή αν θα έχουν μόνο μια ακίνδυνη μορφή του με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά χωρίς σημαντικό κίνδυνο», αναφέρει ο καθηγητής Hans-Ulrich Häring, συν-επικεφαλής και συγγραφέας της έρευνας.

Αλλαγές στον μεταβολισμό

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές στο μεταβολισμό 899 ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και είχαν εγγραφεί στα Tübingen Family Study και Tübingen Lifestyle Program. Για περισσότερα από 25 χρόνια, οι επιστήμονες διεξήγαγαν επαναλαμβανόμενες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμές, καθώς και μαγνητική τομογραφία.

Έπειτα, χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική αποκαλούμενη «Ανάλυση Συστάδων» που προσδιόρισε έξι ευδιάκριτες ομάδες ανθρώπων με προδιαβήτη βάσει οκτώ μεταβολικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Μεταξύ αυτών ήταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η ποσότητα του λίπους στο ήπαρ, η συνολική κατανομή του λίπους, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη.

Εν τέλει, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι έξι υποτύποι του προδιαβήτη ισχύουν ευρύτερα επεκτείνοντας την ανάλυσή τους σε σχεδόν 7.000 άτομα που αποτελούν μέρος της μελέτης Whitehall II των δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στις έξι συστάδες έχουν τα ακόλουθα μεταβολικά χαρακτηριστικά και προφίλ επικινδυνότητας:

  • Οι συστάδες 1, 2 και 4 έχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και χαμηλής θνησιμότητας, σε σύγκριση με τις άλλες τρεις.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι στη συστάδα 2 είναι λεπτοί και έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών του διαβήτη.
  • Οι άνθρωποι στη συστάδα 4 είναι υπέρβαροι, αλλά ο μεταβολισμός τους είναι σχετικά υγιής.
  • Τα άτομα τη συστάδας 3 παράγουν πολύ λίγη ινσουλίνη και έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών επιπλοκών και νεφρικής νόσου. Ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι μέτριος.
  • Τα άτομα της συστάδας 5 έχουν υψηλά επίπεδα λίπους στο συκώτι τους, οι ιστοί τους είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και έχουν υψηλό κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών επιπλοκών και νεφροπάθειας. Το ποσοστό θνησιμότητας τους είναι υψηλότερο από αυτό της συστάδας 3.
  • Όσοι ανήκουν στη συστάδα 6 παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα λίπους στα νεφρά τους και στις κοιλιακές κοιλότητες, το οποίο είναι γνωστό ως σπλαχνικό λίπος. Σε σύγκριση με τις συστάδες 3 και 5, ο κίνδυνος διαβήτη είναι σχετικά χαμηλός, αλλά ο κίνδυνος νεφροπάθειας και θνησιμότητας είναι υψηλός.

Εξατομικευμένη θεραπεία

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν μόνο για ομάδες και δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν τον ατομικό κίνδυνο ή τις ατομικές προοπτικές.

Ωστόσο, σχεδιάζουν να διερευνήσουν κατά πόσον αυτές οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου και την παροχή στοχευμένων θεραπειών και στρατηγικών πρόληψης.

«Σε επόμενο στάδιο, σε μελλοντικές μελέτες, θα επιδιώξουμε πρώτα να καθορίσουμε σε ποιο βαθμό τα νέα ευρήματα ισχύουν για την ταξινόμηση μεμονωμένων ατόμων σε ομάδες κινδύνου», εξηγεί ο καθηγητής Andreas Fritsche από το Tübingen University Hospital, ο οποίος είναι ο επικεφαλής συντάκτης της εν λόγω ερευνητικής εργασίας.

Στην εργασία λοιπόν η ομάδα καταλήγει: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η διαστρωμάτωση των πληθυσμών σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιώντας απλά κλινικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να επιτρέψει ακριβείς και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2».

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι ο προδιαβήτης, τι κινδύνους κρύβει και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε

Διαβάστε ακόμα: Επηρεάζει ο διαβήτης τη σεξουαλική σου ζωή; (Ή του συντρόφου σου;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i