Μήπως λες (κι εσύ) ψέματα στο γιατρό; Ή, ίσως, δεν λες όλη την αλήθεια...

Τα ψέματα στο γιατρό είναι μια κακή -για την υγεία μας- συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι. Μάθε γιατί δεν θα πρέπει να το κάνεις.

γιατρός ασθενής istock

Συνεργάστηκαν οι Ιωάννης Γ. Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου "Υγεία", Ηλίας Ανδρεανίδης, καρδιολόγος, Αλέξανδρος Φραγκουλίδης, γαστρεντερολόγος

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, πάνω από τις μισές γυναίκες ηλικίας 25 έως 49 ετών λένε ψέματα στο γιατρό τους ή αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες. Μήπως πέφτεις κι εσύ σε αυτή την παγίδα;

Τα πιο συχνά ψέματα στο γιατρό (Μπορείς να τα πεις και μισές αλήθειες!)

Ψέματα στο γιατρό: Δεν καπνίζω

Όλη η αλήθεια: Κάνεις τράκα πού και πού κανένα τσιγαράκι από τους συναδέλφους. Πάνω από ένας στους 10 ανθρώπους που καπνίζουν περιστασιακά το κρύβουν από το γιατρό τους, σύμφωνα με το American Legacy Foundation, μία ομάδα κατά του καπνίσματος. Εφόσον όμως δεν κάνεις ολόκληρο πακέτο τη μέρα, δεν είσαι στ’ αλήθεια καπνιστής, σωστά; Λάθος! "Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης – ακόμα και οι "περιστασιακοί καπνιστές” διατρέχουν κίνδυνο για πολλές παθήσεις" επισημαίνει ο Ηλίας Ανδρεανίδης, καρδιολόγος. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις 1 με 4 τσιγάρα την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες συμβάντος που σχετίζεται με την καρδιά τουλάχιστον τρεις φορές. Το κάπνισμα σχετίζεται, επίσης, με μολύνσεις των ιγμόριων και του άνω αναπνευστικού, το εμφύσημα, το εγκεφαλικό και φυσικά τον καρκίνο των πνευμόνων – γι’ αυτό καλό είναι να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις. Εάν καπνίζεις κανονικά, ο γιατρός θα το σκεφτεί σοβαρά πριν σου γράψει αντισυλληπτικά ορμονικού τύπου, επειδή είναι πιο πιθανό να υποστείς θρόμβωση ή εγκεφαλικό. Και να παρουσιάσεις σοβαρό κρυολόγημα, θα πρέπει να σε παρακολουθεί, επειδή οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στην πνευμονία. Ναι, προφανώς και η παραδοχή σου μπορεί να συνοδευτεί από το ανάλογο κήρυγμα, αλλά πιθανόν να σου δώσει και μερικές καλές συμβουλές για το πώς να το κόψεις τελικά!

Ψέματα στο γιατρό: Πίνω περιστασιακά

Όλη η αλήθεια: Απολαμβάνεις το κρασί με το δείπνο και συχνά πίνεις αρκετούς γύρους ποτά όταν βγαίνεις με φίλους. Από τεχνικής άποψης, αυτό σε κάνει κανονικό πότη, όπως ορίζεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, ως μια γυναίκα που πίνει κατά μέσον όρο πάνω από 1 αλκοολούχο ποτό την ημέρα. Και αν πίνεις 4 με 5 ποτά τη φορά αυτό θεωρείται κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας binge drinking, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών και ηπατικών παθήσεων, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεση και ένα σωρό άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων και προβλημάτων μνήμης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εθισμού, ενώ η κατανάλωση περισσότερων από 3 ποτά την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 30%. Μαζί με τους κινδύνους που ενέχει από μόνη της η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί επίσης να είναι προβληματική όταν ακολουθείται σε συνδυασμό με πολλά φάρμακα – ακόμη και τα μη συνταγογραφούμενα. Για παράδειγμα, όταν οι χρόνιοι πότες πάρουν μόλις 4 με 5 ισχυρά χάπια ακεταμινοφαίνης σε μία μέρα μπορεί να προκληθεί βλάβη στο συκώτι, ενώ η ανάμειξη ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ζαλάδα και ταχυκαρδία. Εάν ο γιατρός σου ξέρει την κατάσταση, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις άσχημες αλληλεπιδράσεις.

Ψέματα στο γιατρό: Κάνω ασφαλές σεξ

Όλη η αλήθεια: Καμιά φορά δε χρησιμοποιείς προφυλακτικό, ενώ έχεις υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Κάποιες πλευρές του σεξουαλικού ιστορικού, όπως το πόσους συντρόφους είχες και αν έχεις μολυνθεί ποτέ με κάποιο ΣΜΝ, είναι από τα βασικά πράγματα για τα οποία ψεύδονται συνήθως οι γυναίκες στο γιατρό τους. Είναι όμως επικίνδυνο να κρύβεις την παρελθοντική και/ή παρούσα σεξουαλική συμπεριφορά σου. Αν δεν αντιμετωπιστούν, τα ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, ενώ ο ιός HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – ο οποίος σκοτώνει 4 χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων μπορεί να αποτρέψει το κακό. Δε χρειάζεται να αποκαλύψεις τον ακριβή αριθμό των ατόμων με τα οποία έχεις κοιμηθεί, αν ντρέπεσαι. Όμως, αν είχες έστω και ένα νέο σύντροφο από την τελευταία σου εξέταση, ζήτησε από το γιατρό να σε εξετάσει ξανά. Βεβαιώσου ότι του έχεις αναφέρει τυχόν ΣΜΝ για τα οποία έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος ή αν έχεις επώδυνες κράμπες, ο γιατρός σου θα είναι ενημερωμένος για να αναζητήσει την αιτία του προβλήματος.

Διάβασε επίσης: Αυτός είναι ο καλός γιατρός! Διάβασε εδώ πέντε βασικά χαρακτηριστικά

Διάβασε επίσης: Διαγνώστηκες με χρόνιο νόσημα; Να τι θα ήθελε ο γιατρός σου να γνωρίζεις

Ψέματα στο γιατρό: Δεν έχω προβλήματα του πεπτικού

Όλη η αλήθεια: Έχεις προβλήματα που σου προκαλούν αμηχανία, όπως αέρια, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα, σε τακτική βάση. Ένας στους τέσσερις Έλληνες υποφέρει από γαστρεντερικές διαταραχές – το 70% εξ αυτών είναι γυναίκες. "Το παχύ έντερο των γυναικών είναι πιο μακρύ κι έτσι συστρέφεται, πράγμα που δυσχεραίνει τη διέλευση της τροφής", λέει ο Αλέξανδρος Φραγκουλίδης, γαστρεντερολόγος. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή IBS (το οποίο χαρακτηρίζεται από χρόνια δυσκοιλιότητα και/ή διάρροια), μια πάθηση που συχνά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με μερικές διατροφικές αλλαγές. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αν υποφέρεις από κοιλιοκάκη (μια άσχημη αντίδραση στη γλουτένη) ή από δυσανεξία στη λακτόζη (δυσκολία αφομοίωσης του γάλακτος). Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να γίνει εξέταση για πιο σοβαρές βαθύτερες παθήσεις. Το πρήξιμο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρκίνου στις ωοθήκες, οι επίμονες στομαχικές κράμπες μπορεί να υποδεικνύουν μια αυτοάνοση διαταραχή, όπως η νόσος του Crohn, και το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ψέματα στο γιατρό: Δεν παίρνω φάρμακα

Όλη η αλήθεια: Παίρνεις βιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα χωρίς να το πολυσκέφτεσαι. "Όταν ρωτάμε τους ασθενείς "Τι φάρμακα παίρνετε;”, δεν αναφέρουν τα βότανα, γιατί δεν τα θεωρούν το ίδιο ισχυρά", λέει ο παθολόγος, "αλλά μπορεί και να είναι". Έτσι, μπορεί να παίρνεις βιοτίνη για δυνατά μαλλιά και νύχια, όπως προτείνει η μαμά σου, ή acai berry για να χάσεις κιλά, όπως σου είπε μια κοπέλα στο γυμναστήριο, χωρίς να γνωρίζεις την επίδραση που έχουν στον οργανισμό σου. Για παράδειγμα, το σύμφυτο μπορεί να βλέπει το συκώτι σου, ενώ η βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Και αν αναμειγνύεις τα συμπληρώματα με φάρμακα, τότε τα καθιστάς είτε πιο ισχυρά είτε πιο ασθενή: αν αναμείξεις βαλσαμόχορτο με αντικαταθλιπτικό, για παράδειγμα, η επίδραση πολλαπλασιάζεται. Μια πολυβιταμίνη που περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία αυξάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, μπορεί να παρεμποδίζει τη δράση των αιμολυτικών. Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με τόσα; Ακριβώς! Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσεις στο γιατρό σου – και γι’ αυτό και για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το σώμα σου, το μυαλό σου και τη ζωή σου. Η υπερπληροφόρηση είναι κακή, αλλά όχι όταν αφορά την υγεία!

Προειδοποιητικό σημάδι

Δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι μειώνουν λιγάκι τον αριθμό όταν τους ρωτούν για το βάρος τους – αλλά φαίνεται πως το 64% των γυναικών υπερεκτιμά επίσης και το ύψος τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Αυτό μπορεί να βγάλει λάθος αποτέλεσμα στο δείκτη μάζας σώματος, κάτι που μπορεί να μπερδέψει το γιατρό σου σχετικά με τους κινδύνους της υγείας σου. Αν δεν είσαι σίγουρη για το ύψος σου ή για το αν έχεις κοντύνει λιγάκι με τα χρόνια, μην το ρίχνεις στις εικασίες. Ζήτησε από το γιατρό ή τη νοσοκόμα να σε μετρήσει την επόμενη φορά που θα σε ζυγίσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i