Αλήθειες και μύθοι για τον έρπη των γεννητικών οργάνων

Ποιοι κινδυνεύουν από έρπη των γεννητικών οργάνων και τι χρειάζεται να γνωρίζεις.

good-healthy-breeds-positivity-picture-id657481614 Credit: PeopleImages

Συνεργάστηκε η Ζωή Βεηκώντη, δερματολόγος- αφροδισιολόγος, ειδικευμένη στην αισθητική δερματολογία και δερματοχειρουργική (allforskin.gr)

Σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένα με τον ιό του απλού έρπη τύπου 1 (HSV-1), σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι ερευνητές του οργανισμού εκτιμούν πως 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 50 ετών είναι μολυσμένοι με HSV-1, ιός που είναι πιο γνωστός ως επιχείλιος έρπης. Άλλα 417 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ηλικίας από 15 έως 49 ετών, έχουν HSV-2, τον τύπο του ιού που συνήθως θεωρούμε ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Για σκέψου όμως αυτό: 140 εκατομμύρια ενήλικες έχουν γενετικές μολύνσεις που προκαλούνται από τον HSV-1, που σημαίνει πως μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταδώσουν, μέσω της ερωτικής επαφής, έναν από τους δύο τύπους τους ιού. Φαίνεται σοκαριστικό – αλλά μην πανικοβάλλεσαι. Ο έρπης αποτελούσε σοβαρό στίγμα για χρόνια, όμως σήμερα γνωρίζουμε ότι, ακόμα κι αν δεν έχεις ήδη έναν από τους δύο τύπους του ιού, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή σου να εκτεθείς σε αυτόν. Διάβασε, λοιπόν, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις και μάθε την αλήθεια για μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους για την ασθένεια.

Μύθος: «Ο επιχείλιος έρπης και ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι εντελώς διαφορετικοί».

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα πως ο επιχείλιος έρπης δεν είναι «αληθινός» έρπης. Αυτή η μεγάλη παρανόηση πηγάζει από τη γενική εκδήλωση των δύο τύπων. Παρότι ισχύει πως στους περισσότερους ανθρώπους ο HSV-1 τείνει να επηρεάζει το στόμα και ο HSV-2 συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα στα γεννητικά όργανα, το μόνο που χρειάζεται για να κολλήσεις οποιονδήποτε από τους δύο ιούς είναι η επαφή δέρμα με δέρμα. Αυτό σημαίνει πως και οι δύο μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σου. Για να αποσαφηνίσουμε εντελώς το θέμα, ας πούμε πως αγγίζεις τα γεννητικά όργανα ενός ανθρώπου που έχει ενεργή μόλυνση με το στόμα σου, αλλά δεν υπάρχει επαφή μεταξύ των γεννητικών σας οργάνων. Μπορείς να κολλήσεις είτε HSV-1 είτε HSV-2 (όποιον τύπο του ιού έχει ο σύντροφός σου) και να παρουσιάσεις βλάβες οπουδήποτε στο σημείο της μόλυνσης (στο στόμα σου, στην προκειμένη περίπτωση).

Μύθος: «Δεν έχω βγάλει ποτέ έρπη, οπότε δεν έχω τον ιό».

Δυστυχώς, η απουσία ορατών βλαβών δε σημαίνει ότι δεν έχεις έρπη. Πολλοί άνθρωποι που είναι μολυσμένοι από τον ιό δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ ορατά συμπτώματα. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτά υπάρχουν, πολλές φορές δε συνδέονται με τον ιό. «Τα ξεσπάσματα του ιού μπορεί να είναι πολύ ήπια και να συγχέονται με δερματικές παθήσεις, όπως εξάνθημα από τον ιδρώτα, έκζεμα, μυκητίαση ή αλλεργική αντίδραση». Έτσι, παρότι κάποιες περιπτώσεις έχουν έντονα συμπτώματα, στις περισσότερες δεν εμφανίζονται ποτέ.

Μύθος: «Έκανα εξετάσεις για ΣΜΝ πρόσφατα, οπότε ξέρω ότι είμαι καθαρή».

Ακόμη κι αν είσαι πολύ τυπική όσον αφορά τις εξετάσεις σου, δεν μπορείς να είσαι ήσυχη σχετικά με τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Εξάλλου, ο έλεγχος για τον ιό συνήθως δε συμπεριλαμβάνεται στις εξετάσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή μια εξέταση αίματος για έρπη σου λέει μόνο αν έχεις εκτεθεί στον ιό» εξηγεί η δερματολόγος. Και ένα θετικό αποτέλεσμα εγείρει μόνο απορίες για το «πότε», το «πώς» και το «πού», οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν με αυτή την εξέταση. Αυτό που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα είναι πως ο ιός του έρπη είναι παρόμοιος με τον ιό που προκαλεί έρπη ζωστήρα και ανεμοβλογιά, οπότε, αν έχεις περάσει μία από τις δύο ασθένειες, μπορεί αυτό να αλλοιώσει τα αποτελέσματά σου. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθεις είναι να περιμένεις μέχρι να εμφανίσεις εξάνθημα. Τότε ο γιατρός σου μπορεί να κάνει τεστ στο εξάνθημα για να προσδιορίσει αν είναι πράγματι έρπης και το είδος του.

Μύθος: «Οι άνθρωποι με έρπη έχουν έντονη ερωτική ζωή».

Η πραγματικότητα πίσω από κάθε ΣΜΝ είναι πως δεν είναι απαραίτητο να κοιμάσαι από δω κι από κει για να κολλήσεις. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τον έρπη, δεδομένου ότι υπάρχει ένας μεγάλος πληθυσμός «ασυμπτωματικών φορέων». Παρότι το να έχεις πάνω από έναν συντρόφους προφανώς αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε είδους σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση, το αντίστροφο δεν ισχύει πάντα. Με άλλα λόγια, και μόνο έναν ερωτικό σύντροφο αν είχες, μπορεί να έχεις κολλήσει.

Μύθος: «Δεν μπορώ να κάνω παιδιά αν έχω έρπη των γεννητικών οργάνων».

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ο έρπης δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη γονιμότητά σου και υπάρχουν πολλές ασφαλείς επιλογές τοκετού που εξασφαλίζουν πως ο έρπης δε θα μεταφερθεί στο μωρό σου. Ο έρπης των γενετικών οργάνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει μια πιθανώς επικίνδυνη μόλυνση στο νεογέννητο, αν η μητέρα έχει ενεργά συμπτώματα την ώρα του τοκετού.

Μύθος: «Αν ο σύντροφός μου εμφανίσει ξαφνικά έρπη, σημαίνει ότι με έχει απατήσει».

Αν διατηρείτε μονογαμική σχέση για 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια και ο σύντροφός σου παρουσιάσει ξαφνικά έρπη, η μόνη λογική εξήγηση είναι πως σε έχει απατήσει, σωστά; Όχι απαραίτητα. Όπως ο HIV ή η ανεμοβλογιά, ο έρπης μπορεί να έχει ιική αδράνεια, που σημαίνει ότι μπορεί να παραμένει «κοιμισμένος» στο σώμα σου για χρόνια χωρίς να έχεις κάποιο σύμπτωμα. «Θα μπορούσες να έχεις μολυνθεί στα 20 σου και ο ιός να εμφανιστεί ξανά όταν είσαι 40» εξηγεί ο ειδικός. «Ο ιός μένει στο σύστημά σου ακόμη κι αν δεν είναι ενεργός». Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα έως ότου πυροδοτηθεί από ένα σημαντικά στρεσογόνο γεγονός, όπως μία άλλη ασθένεια.

Διάβασε επίσης: Οι εξετάσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Πώς θα τα διαγνώσεις

Διάβασε επίσης: Κοροναϊός σε εγκύους και βρέφη: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μας ενημερώνει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i