ΧΑΠ: Η νόσος που ξεκινά ακόμη και στα 35 και αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στον κόσμο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πάρουμε τη ΧΑΠ, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στα σοβαρά.

μπαλόνι ανάσα δύσπνοια αναπνευστικά αναπνοή 936272924

Η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) είναι μια σοβαρή νόσος του αναπνευστικού. Και παρότι συνήθως η διάγνωση γίνεται μετά τα 50 ή τα 60 χρόνια, είναι μια νόσος που "δουλεύει" σιωπηλά πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Πρόκειται για ένα συχνό και σοβαρό νόσημα που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα - αλλά όχι μόνο με αυτό. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

  • 210 εκατομμύρια ασθενείς με ΧΑΠ σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, μόνο οι μισοί είναι διαγνωσμένοι.
  •  20-30 χρόνια καπνίσματος απαιτούνται για να αναπτυχθεί η ΧΑΠ. Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται για ένα νόσημα που αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους. Μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεότερους, εάν έχουν ξεκινήσει από μικρή ηλικία το τσιγάρο.
  • 3 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στη νόσο αυτή, γι' αυτό και για το 2020 θα εξακολουθήσει να είναι η τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Ένα νόσημα που συνοδεύεται από άλλα σοβαρά νοσήματα

Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με ΧΑΠ πάσχει επίσης από:

  • 42% υπέρταση
  • 40% καρδιαγγειακά νοσήματα
  • 19% οστεοπόρωση
  • 10% σακχαρώδη διαβήτη

Τα συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα είναι η κόπωση, ο βήχας με πτύελα και η δύσπνοια στις καθημερινές δραστηριότητες, π.χ. όταν ανεβαίνεις σκάλα. Δυστυχώς, τα συμπτώματα αυτά είναι τόσο γενικά που οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν η νόσος πια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες.

Η εξέταση που σώζει

Είναι η σπιρομέτρηση, μια απλή, μη παρεμβατική και ανώδυνη εξέταση που γίνεται στον πνευμονολόγο. Απλά "φυσάς" μέσα στο μηχάνημα. Είναι σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο στους καπνιστές και σε όσους έχουν κόψει το τσιγάρο. Η μέτρηση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως αναφορά για τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα την προλάβεις

Απλά σβήσε το τσιγάρο! Αν δεν καπνίζαμε, η ΧΑΠ θα ήταν μία σπάνια νόσος, με πολύ μικρή εμφάνιση. Στα καλά νέα, οι νέες θεραπείες βελτιώνουν πολύ τα συμπτώματα των ασθενών και μειώνουν τις εξάρσεις της νόσου, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μάθε περισσότερα

Μια νέα διαδικτυακή καμπάνια της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas με τον ευφάνταστο τίτλο #happyBREATHday είναι πλέον "στον αέρα" με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.). Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Διάβασε επίσης: Μήπως η δυσκολία στην αναπνοή σου είναι δύσπνοια; Τα συμπτώματα και η θεραπεία Διάβασε επίσης: Μήπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί έχει σχέση με το άσθμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i