Καρδιακές επιπλοκές που σχετίζονται με την COVID-19: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Ακόμη και νεαροί ενήλικες μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19;

BeFunky-collage

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, επηρεάζει διάφορα όργανα και συστήματα στο σώμα, αλλά περισσότερο από όλα το αναπνευστικό. Από την εμφάνισή του, οι άνθρωποι που νόσησαν με τον ιό αναφέρουν επίσης συμπτώματα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το γαστρεντερικό σύστημα και την καρδιά.

Τα δεδομένα παρατήρησης και έρευνας δείχνουν ότι η COVID-19 επηρεάζει την καρδιά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σε άτομα με ήπια κρούσματα της νόσου και σε άτομα χωρίς προηγούμενες καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να παραμείνουν πολύ καιρό μετά την ασθένεια, ανεξάρτητα από το αν το άτομο πέρασε ήπια ή σοβαρά την COVID-19. Οι γιατροί εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως πώς ο ιός προκαλεί καρδιακά προβλήματα, την έκταση αυτών των ζητημάτων ή αν αυτή η πτυχή του αυτή πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.

Καρδιακές επιπλοκές που σχετίζονται με την COVID-19

Αν και πολλοί ιοί, όπως της γρίπης, μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, ο SARS-CoV-2 φαίνεται να επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα πιο συχνά. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science, από την οικογένεια των επτά ανθρώπινων κορονοϊών, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι επηρεάζουν τους πνεύμονες αλλά όχι την καρδιά. Ο SARS-CoV-2 είναι διαφορετικός επειδή έχει την τάση να προκαλεί καρδιακά προβλήματα, όπως φλεγμονή της καρδιάς, καθώς και συμπτώματα που μοιάζουν με καρδιακή προσβολή και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Ωστόσο, άλλα- μάλλον ανησυχητικά- δεδομένα που διαβάζουμε στο American Heart Association, δείχνουν ότι περίπου το 25% των ατόμων που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, συμβάλλοντας στο 40% περίπου όλων των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα με σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να μην είναι τα μόνα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών. Πρόσθετες έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Cardiology δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν covid-19 μπορεί να εμφανίσουν καρδιακή εμπλοκή ακόμη και με ήπια ασθένεια. Τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα μετά την αρχική διάγνωση, τις προϋπάρχουσες παθήσεις, τη σοβαρότητα και τη συνολική πορεία της COVID-19.

Ακόμη και νεαροί ενήλικες μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε επίσης στο JAMA Cardiology, διαπίστωσε ότι από τους 26 αθλητές (ηλικίας λίγο μετά τα 18) που προηγουμένως βρέθηκαν θετικοί στον ιό, οι τέσσερις (δηλαδή το 15%) είχαν καρδιαγγειακά ευρήματα μαγνητικού συντονισμού που υποδήλωναν μυοκαρδίτιδα. Οκτώ επιπλέον αθλητές (δηλαδή το 30,8%) παρουσίασαν καθυστερημένη ενίσχυση γαδολινίου (LGE) χωρίς άνοδο του Τ2, γεγονός που υποδηλώνει προηγούμενο τραυματισμό των καρδιακών μυών.

Τόσο το LGE όσο και το T2 είναι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να χαρακτηρίσουν το μυοκάρδιο (καρδιακός μυς) και να καθορίσουν τυχόν κατεστραμμένες περιοχές. Ωστόσο, λόγω ενός περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στη μελέτη, η σχέση μεταξύ COVID-19 και τραυματισμού του μυοκαρδίου στους αθλητές χρειάζεται πιο εκτεταμένες έρευνες.

Παρατηρήσεις ιατρών σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα

Σύμφωνα με τον Joshua I. Goldhaber MD, Καρδιολόγο και Αναπληρωτή Διευθυντή του Coronary Intensive Care Unit, Smidt Heart Institute at Cedars Sinai στο Los Angeles, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που περνούν την COVID-19 με καρδιακές επιπλοκές, είναι άτομα που έχουν ήδη μια υποκείμενη καρδιακή πάθηση, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο.

Σε ασθενείς με COVID-19 και υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, η ασθένεια έτεινε να επιδεινώνει τα καρδιακά τους προβλήματα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα αυτοί οι ασθενείς να χρειαστούν διασωλήνωση στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Στις αρχές της πανδημίας, ο Δρ Goldhaber και οι συνεργάτες του ανησυχούσαν ότι επρόκειτο να υπάρξει αυξημένο ποσοστό καρδιακών ευρημάτων που σχετίζονται με τον covid-19.

Ο Δρ Goldhaber αναφέρει: «Ήμασταν έκπληκτοι - και συνεχίζουμε να είμαστε - που δεν το έχουμε δει στον βαθμό που περιμέναμε, με βάση τα δεδομένα που είχαν βγει από την Κίνα στις αρχές της πανδημίας». Ο Δρ Goldhaber σημείωσε επίσης ότι η ομάδα του δεν έχει δει πολλά νέα καρδιακά προβλήματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται άμεσα με τη νόσο covid-19.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης, βλέπουμε πάντα μια αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια ιογενής ασθένεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα. Αλλά ειλικρινά έχω δει λιγότερες περιπτώσεις από το συνηθισμένο, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με αυτό που όλοι εδώ περιμέναμε».

Πώς ο SARS-CoV-2 επιτίθεται στην καρδιά

Οι επιστήμονες αρχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για το πώς ο SARS-CoV-2 επηρεάζει την καρδιά. Υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει διαφορετικές πτυχές του ιού και του αντίκτυπό του στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πρώτον, η φλεγμονή που προκαλείται από την ισχυρή ανοσολογική απόκριση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της COVID-19 μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόκληση καρδιακών επιπλοκών. Αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί έμμεσα να βλάψει τους καρδιακούς ιστούς μειώνοντας την παροχή αίματος της καρδιάς και αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής της.

Οι επιστήμονες επίσης υποψιάζονται ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον καρδιακό ιστό εξαιτίας της διακριτής πρωτεΐνης ακίδας που μπορεί να προσκολληθεί και να εισέλθει απευθείας στα καρδιακά κύτταρα.

Είτε σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα είτε είναι αποτέλεσμα του SARS-CoV-2 που συνδέεται άμεσα με τους υποδοχείς της καρδιάς, η έρευνα αποκάλυψε ενδείξεις βλάβης των καρδιακών κυττάρων σε άτομα που είχαν COVID-19.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν τις καρδιές των ανθρώπων που πέθαναν από covid-19 στις αρχές της πανδημίας βρήκαν ενδείξεις προβλημάτων πήξης του αίματος (μικροαγγειακή θρόμβωση) και θανάτου καρδιακών κυττάρων (νέκρωση). Βρήκαν επίσης θρόμβους αίματος στα τριχοειδή αγγεία ή μικρά αιμοφόρα αγγεία στον καρδιακό ιστό.

Λόγω της έλλειψης μελετών μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα για να αποκαλυφθούν πλήρως οι μηχανισμοί πίσω από τις επιπτώσεις του SARS-CoV-2 στην καρδιά.

Θεραπεία καρδιακών επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19

Η συνήθης θεραπεία για άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 περιλαμβάνει γενικά ρεμδεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη. Ως επί το πλείστον, αυτό δεν αλλάζει για άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τον Δρ Goldhaber, τα σχέδια θεραπείας στην ιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας Cedars-Sinai περιλαμβάνουν επίσης αντιπηκτικά.

Ανεξάρτητα από το θεραπευτικό σχήμα που χρησιμοποιήθηκε, ο Δρ Goldhaber και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι γενικά οι ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις έπρεπε να παραμείνουν περισσότερο στη ΜΕΘ από τα άτομα χωρίς υποκείμενα καρδιακά προβλήματα.

Τι γίνεται με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιά;

Η COVID-19 δείχνει μια τάση να προκαλεί μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το BMJ, περίπου το 10% των ατόμων που είχαν τη νόσο εμφανίζουν παρατεταμένη ασθένεια ή αναπνευστικά, καρδιακά και νευρολογικά συμπτώματα.

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα καρδιακά προβλήματα, ο Δρ Goldhaber είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε, αλλά αυτό που σίγουρα μας ανησυχεί είναι ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν είχαν προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα, οι οποίοι παραπονιούνται για δυσανεξία στην άσκηση και άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την καρδιά».

Καρδιολόγοι υπό πίεση

Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι η πανδημία έχει ασκήσει απίστευτη πίεση στα νοσοκομεία και στις ιατρικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως.

«Είμαι ο διευθυντής του Προγράμματος Καρδιολογίας, του εκπαιδευτικού προγράμματος για νέους καρδιολόγους. Και όπως πολλοί από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι καρδιολόγοι που τυχαίνει να εκπαιδεύονται στην ιατρική εντατικής θεραπείας, έχουν κληθεί να κάνουν διπλό καθήκον, όχι μόνο ως καρδιολόγοι αλλά και στις μονάδες COVID-19» λέει ο Δρ Goldhaber.

Διάβασε ακόμα: Φάκελος υγεία: Τα tips για την υγεία της καρδιάς μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Διάβασε ακόμα: Χώρισες; Μάθε πώς επηρεάζεται η υγεία σου από τον χωρισμό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i