Διαχείριση του άσθματος: Μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική

Η διαχείριση του άσθματος από τον ίδιο τον ασθενή είναι το μυστικό για καλύτερη ποιότητα ζωής κάθε μέρα.

άσθμα Jon Wightman

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή του αναπνευστικού (υπεραντιδραστικών αεραγωγών), με "ασαφή" αιτία. Είναι μία χρόνια νόσος, η οποία αφού διαγνωστεί και τεθεί υπό έλεγχο από τον γιατρό, μπορεί να μην σε απασχολεί και να μην "εμποδίζει" καθόλου τη ζωή σου! Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η διαχείριση του άσθματος από εσένα την ίδια.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό

Το να πάρεις στον έλεγχο της διαχείρισης του άσθματος στα χέρια σου είναι ίσως το μυστικό για να απολαμβάνεις καλύτερη ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έτσι μειώνονται οι εξάρσεις της νόσου και βελτιώνεται η καθημερινότητά σου. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των αγαπημένων σου προσώπων, καθώς η ετοιμότητα και η ψυχραιμία τους σε περίπτωση εξάρσεων, διευκολύνει την ομαλή έκβαση μιας κρίσης άσθματος. Διάβασε επίσης: Μάθε σε 5 λεπτά 5 facts για το άσθμα (σε ποια περιοχή της Ελλάδας είναι συχνότερο;) Διάβασε επίσης: Έχεις άσθμα; Έτσι θα βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση

5 tips για καλύτερη διαχείριση του άσθματος

Είναι καλό να διατηρείς φυσιολογικό βάρος, καθώς οι υπέρβαροι φαίνεται να κάνουν συχνότερες κρίσεις άσθματος. Πριν την σωματική άσκηση συνιστάται η χρήση βραχείας δράσης φαρμάκων (SABA), επιπλέον από την κανονική φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να προληφθεί η κρίση στην άσκηση. Η ιδανική υγρασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι μεταξύ 40%-50%, ενώ το κάπνισμα και η παρουσία σε χώρους με καπνό από τσιγάρα πρέπει να αποφεύγεται επειδή πολύ συχνά προκαλεί παροξύνσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η καλή καθαριότητα του χώρου σου, των καλυμμάτων σε στρώματα και μαξιλάρια, των λούτρινων παιχνιδιών και του φίλτρου των κλιματιστικών. Τέλος, φρόντισε να εξοικειωθείς με την αγωγή σου και το "σχέδιο διαχείρισης" που θα δημιουργήσετε μαζί με τον γιατρό σου. Έτσι σε περίπτωση κρίσης θα μπορείς να διατηρείς την ψυχραιμία σου και θα μπορείς να δράσεις όπως χρειάζεται.

Το σχέδιο διαχείρισης του άσθματος

Συνήθως αυτό περιλαμβάνει την εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένες οδηγίες από το γιατρό για σωστή λήψη της θεραπείας ανάλογα με τα συμπτώματα. Περιλαμβάνει επίσης τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ίδιος ο ασθενής και οι κοντινοί του άνθρωποι σε περίπτωση αύξησης των συμπτωμάτων, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιατρού, των συγγενών και του κοντινότερου νοσοκομείου στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια.

Τα χαρακτηριστικά της επιτυχούς διαχείρισης του άσθματος:

  • Απαλλαγή από συχνά ή πολύ ενοχλητικά συμπτώματα
  • Ανάγκη για χρήση βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικών (SABA) λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα
  • Νυχτερινές αφυπνίσεις λιγότερο από 2 φορές τον μήνα
  • Χρήση από του στόματος κορτικοειδή (κορτιζόνη) λιγότερο από 1 φορά τον χρόνο
  • Επισκέψεις στα επείγοντα λιγότερο από 1 φορά τον χρόνο
  • Βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας
  • Διατήρηση των καθημερινών δραστηριοτήτων (εργασία, σχολείο, άσκηση)

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από ενημερωτική εκδήλωση για το νόσημα στο πλαίσιο των διαλέξεων από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με κεντρική ομιλήτρια την κ. Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγο-εντατικολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i