Διατροφή για γαστρίτιδα: Τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση, ποιες τροφές να τρως και ποιες να αποφεύγεις

Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρίτιδας και ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για πρόληψη και αντιμετώπιση

young-woman-having-painful-stomachache-lying-on-sofa-at-home-chronic-picture-id1027194866 Credit:spukkato

Από την  διαιτολόγο - διατροφολόγο, Ελένη Ηλιάκη

Σύμφωνα και με τα νεότερα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας η γαστρίτιδα, που είναι μια νόσος οξεία ή χρόνια ταλαιπωρεί πάνω από το 50% των ατόμων του δυτικού κόσμου.

Τι είναι όμως η γαστρίτιδα που έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις επιπολασμού;

Με το άκουσμα της λέξης και μόνο γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για μια διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα. Συγκεκριμένα, αφορά μια φλεγμονή που παρουσιάζεται στο βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος λειτουργεί σαν ασπίδα, προστατεύοντας το στομάχι από το γαστρικό οξύ και την πεψίνη που εκκρίνονται κατά την πέψη σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι, λόγω της διαταραχής του βλεννογόνου παρατηρείται διάβρωση της γαστρικής επιφάνειας με αποτέλεσμα το έλκος τόσο του στομάχου όσο και του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου και του δωδεκαδάκτυλου.

Διάβασε επίσης: Οι top τροφές που προτείνει ο trainer Κωνσταντίνος Παγκαλίδης για μετά την προπόνηση

Η συχνότερη αιτία της γαστρίτιδας είναι η μόλυνση από το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Κάποια άτομα μπορεί και είναι φορείς του βακτηρίου αλλά ασυμπτωματικοί ενώ άλλα άτομα εμφανίζουν χρόνια η οξεία γαστρίτιδα. Άλλες συχνές αιτίες γαστρίτιδας είναι κάποια είδη φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η κατανάλωση αλκοόλ, η νικοτίνη του καπνού, το ψυχολογικό στρες και το οικογενειακό ιστορικό.

Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας

  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα
  • Δυσπεψία
  • Καούρα
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια όρεξης
  • Φούσκωμα

Γαστρίτιδα διατροφή και αντιμετώπιση

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης μέσω της διατροφής

Ακολουθώντας ένα καθημερινό διαιτολόγιο ελαφρώς τροποποιημένο και με υγιεινές επιλογές μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης γαστρίτιδας σε συνδυασμό με άσκηση ήπιας ή μέτριας έντασης.

Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση έκκρισης γαστρικού οξέος ή η επούλωση του βλεννογόνου σε περίπτωση ήδη υπάρχουσας φλεγμονής ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις.

Τι να τρως

  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: μια καθημερινή διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους στον δωδεκαδάκτυλο. Η βρώμη, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες.
  • Τροφές με βιταμίνη Α: σε φρούτα και λαχανικά όπως κόκκινες πιπεριές, καρότα, λάχανο, μπρόκολο, βερίκοκα, ροδάκινα και σε ζωικές πηγές όπως το συκώτι και το μουρουνέλαιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες η βιταμίνη Α. Η επαρκής πρόσληψη της έχει συσχετισθεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης έλκους και κυρίως του δωδεκαδάκτυλου.
  • Τσάι και αφεψήματα βοτάνων: τα αντιοξειδωτικά και οι κατεχίνες που βρίσκονται στο τσάι μπορούν να καταστείλουν τη γαστρίτιδα που έχει προκληθεί από το H. Pylori, χωρίς όμως να συστήνεται η κατανάλωσή του για την πρόληψη της γαστρίτιδας.
  • Συνήθως συστήνεται η πρόσληψη προβιοτικών.

Τι να αποφεύγεις

  • Το αλκοόλ: το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση του βλεννογόνου και να επιτείνει περισσότερο το έλκος, λόγω της οξείδωσης της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη, έναν τοξικό μεταβολίτη.
  • Τον καφέ: ο καφές με ή χωρίς καφεΐνη διεγείρει την έκκριση οξέων. Επίσης, η κατανάλωση καφέ σε ποσότητα πάνω από 3 φλιτζάνια την ημέρα έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από το H. Pylori.
  • Το γάλα: το γάλα αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέος, το οποίο χρειάζεται να μειωθεί. Να θυμάσαι ότι δεν επηρεάζουν όλες οι τροφές το ίδιο όλους τους ανθρώπους - μάθε να ακούς το σώμα σου, ώστε να καταλαβαίνεις ποιες τροφές σε ενοχλούν περισσότερο.
  • Τις τροφές με κιτρικό οξύ: το κιτρικό οξύ βρίσκεται στους χυμούς των εσπεριδοειδών καθώς και σε άλλα τρόφιμα στην αγορά ως συντηρητικό. Άρα, θα πρέπει να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων και να δίνεις προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν κιτρικό οξύ, γιατί ίσως η πρόσληψή του να σου προκαλεί δυσφορία.
  • Τρόφιμα που είναι δύσπεπτα.
  • Τα μπαχαρικά καλό θα ήταν να αποφεύγονται ειδικά σε περιπτώσεις οξείας φάσης.

Τι να αλλάξεις στη ζωή σου

Ααπό τις βασικές συστάσεις για την αντιμετώπιση γαστρίτιδας είναι

  • η μείωση άγχους και
  • η διακοπή του καπνίσματος

Σημαντικό:

Σε περίπτωση λοίμωξης από το ελικοβακτήριο του πυλωρού είναι πιθανό να μειωθεί η απορρόφηση των βιταμινών A, C, B12, σιδήρου, και φολικού οξέος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i