Δωρεά Οργάνων: Σήμερα είναι η Πανελλήνια Ημέρα - διάβασε αυτό το χρήσιμο Q+A

Λύσε τις απορίες σου για τη δωρεά οργάνων και κάνε κι εσύ αυτή τη γενναία πράξη αλτρουισμού.

καρδιά υγεία eternalcreative

Με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Η δωρεά οργάνων και ιστών είναι η μεγαλύτερη πράξη καλοσύνης, προσφοράς και εθελοντισμού που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Και είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορούν να γίνουν μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων σε ανθρώπους που χωρίς το «νέο» όργανο απλά θα πεθάνουν. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Διάβασε εδώ τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους για τη δωρεά οργάνων και τα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζεις.

Q&A για τη δωρεά οργάνων

«Μπορούν όλοι να γίνουν δότες οργάνων;»

Όχι, αν και πλέον δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας όπως παλιότερα. Αναφορικά με την ηλικία, σημασία πλέον έχει η βιολογική και όχι η χρονολογική ηλικία του δωρητή. Δωρητής μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος που είναι εγκεφαλικά νεκρός. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με το θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις. Οι γιατροί στη συνέχεια θα εκτιμήσουν εάν κάποιος εγκεφαλικά νεκρός ασθενής είναι ικανός να γίνει δότης οργάνων ή ιστών. Μια ακόμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας.

«Τι συμβαίνει αν κάποιος δεν έχει δηλώσει δωρητής οργάνων;»

Εφόσον θεωρηθεί κατάλληλος για δότης κάποιος που δεν είναι δωρητής οργάνων και δεν έχει υπογράψει στο Μητρώο Αρνητών, όπου θα κάνει σαφές ότι δε θέλει να δωρήσει όργανα και ιστούς μετά θάνατον, οι γιατροί θα απευθυνθούν στους συγγενείς του και θα ζητήσουν τη συγκατάθεσή τους για δωρεά οργάνων.

«Πώς γίνεται εγγραφή στο Μητρώο Δωρητών ή στο Μητρώο Αρνητών;»

Είτε επιθυμείς να γίνεις δότρια οργάνων είτε είσαι αρνητική, μπορείς να δηλώσεις την επιθυμία σου συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών» ή τη «Δήλωση Άρνησης Δωρεάς Οργάνων και Ιστών» αντίστοιχα. Θα βρεις και τις δύο δηλώσεις στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και στα γραφεία του (ΕΟΜ, Αν. Τσόχα 5, Αθήνα). Μπορείς, επίσης, να υπογράψεις ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του TAXISnet (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης).

«Μπορώ να αλλάξω γνώμη;»

Ναι, είτε είσαι θετική στη δωρεά είτε αρνητική, μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις γνώμη υποβάλλοντας τη «Δήλωση Διαγραφής από το Μητρώο Δωρητών ή Αρνητών Δωρεάς Οργάνων και Ιστών».

Διάβασε επίσης: Σκέφτεσαι να δώσεις αίμα; Ποιος μπορεί να προσφέρει αίμα, κάθε πότε, και ποια είναι η προετοιμασία πριν την αιμοδοσία

Διάβασε επίσης: Δωρεά αιμοπεταλίων: Τι είναι, ποιος μπορεί να προσφέρει, η διαδικασία

«Μπορώ να γίνω δότρια οργάνων εν ζωή;»

Ναι. Από ζώντα δότη μπορεί να μεταμοσχευθούν νεφρό, μέρος του ήπατος, μέρος του πνεύμονα ή μέρος του λεπτού εντέρου. Επίσης, μεταμόσχευση από ζώντα δότη γίνεται και στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα.

3 δεδομένα που αξίζει να θυμάσαι

▶ Η πιθανότητα να χρειαστείς εσύ η ίδια κάποια στιγμή της ζωής σου ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσεις τα όργανά σου μετά θάνατον.

▶ Από έναν και μόνο δότη θα μπορούσαν να σωθούν έως και 8 άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη από μεταμόσχευση οργάνων για να συνεχίσουν να ζουν, ενώ μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής έως και 20 ανθρώπων μέσω της δωρεάς ιστών.

▶ Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση, επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων.

Εναλλακτικές μορφές δωρεάς προς τον συνάνθρωπο!

Μπορείς να κάνεις μια πράξη αλτρουισμού ακόμα κι αν δεν είσαι έτοιμη να υπογράψεις δήλωση για δωρεά οργάνων. Ξεκίνα δίνοντας αίμα ή/και αιμοπετάλια και γράψου στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων και Μονάδων Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος. Μπορεί έτσι να σώσεις κάποιον συνάνθρωπό μας, παιδί ή ενήλικο, που πάσχει από σοβαρές παθήσεις ή κακοήθειες του αίματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i