Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, επιμελητής Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», υπεύθυνος ιατρός γυναικείας ομάδας καλαθοσφαίρισης Πανιωνίου ΓΣ
Η άρθρωση του ώμου εκτελεί μεγάλο εύρος κινήσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η ελευθερία κινήσεων πραγματοποιείται σε βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης με αποτέλεσμα την επιρρέπεια του ώμου σε υποτροπές. Έτσι, ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο σώμα μας αλλά και η άρθρωση που εξαρθρώνεται συχνότερα.
Το εξάρθρημα ώμου
Ένα εξάρθρημα συμβαίνει συνήθως μετά από τραυματισμό και απαιτεί την άσκηση σημαντικής βίας. Σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν γεννηθεί με χαλαρές αρθρώσεις, μπορεί να συμβεί και με μικρότερη βία. Αν η βλάβη δεν επουλωθεί, τότε τα επεισόδια που «βγαίνει» ο ώμος μπορεί να επαναλαμβάνονται.
Οι τραυματισμοί μπορεί να είναι αρκετά μεγάλοι από το πρώτο επεισόδιο, αλλά συνήθως εξελίσσονται ανάλογα με τον αριθμό των υποτροπών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται χρόνιο υποτροπιάζον εξάρθρημα και προκαλεί αστάθεια της άρθρωσης.
Τι κάνει ο φυσικοθεραπευτής για να μην υποφέρει από πόνο στην πλάτη;
Τι κάνει ένας νευρολόγος για να αποφύγει τον πονοκέφαλο;
Το πρόβλημα
Το εξάρθρημα ώμου αποτελεί ένα σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να σημαίνει το τέλος της
αθλητικής καριέρας ή μιας δραστήριας και ενεργούς ζωής. Η κατάσταση αυτή αφήνει τον ασθενή με ένα συνεχή φόβο και διαρκή επαγρύπνηση για το πότε θα είναι η επόμενη φορά. Αυτό που παρατηρείται συνήθως είναι ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασθενούς κατά το πρώτο εξάρθρημα και όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της δραστηριότητάς του, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα νέων υποτροπών, ενώ τα επεισόδια προκαλούνται με μεγαλύτερη ευκολία.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς αναφέρουν ότι ο ώμος τους «βγαίνει» ακόμα και στον ύπνο. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι όλοι οι δείκτες ποιότητας ζωής επηρεάζονται αρνητικά, ενώ συχνά αποτελεί την αιτία απόσυρσης ενός αθλητή από την ενεργό δράση.
Η αντιμετώπιση
Στις περιπτώσεις αυτές, η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την επούλωση των βλαβών στη σωστή ανατομική τους θέση, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της άρθρωσης και την εμφάνιση υποτροπών. Σήμερα η αρθροσκοπική
αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών του ώμου είναι η επέμβαση εκλογής, ακόμα και με οστικά ελλείμματα. Η επέμβαση πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία, με τη βοήθεια οπτικών ινών μικρού μεγέθους που εισάγονται στην άρθρωση και αναδεικνύουν το εσωτερικό της μεγεθυμένο περίπου 20 φορές.
Οι τραυματισμένοι ιστοί καθηλώνονται στην ανατομική τους θέση με άγκυρες και ειδικά ράμματα. Η πρόοδος εργαλείων και τεχνικών επιτρέπει την πλήρη και ανατομική αποκατάσταση των βλαβών και συνδυάζεται με πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρό ποσοστό υποτροπών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr