Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «ασπίδα» για την υγεία της καρδιάς σου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις που είναι ευεργετικές στη λειτουργία της καρδιάς.

ελαιόλαδο

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στο έξτρα παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι, λοιπόν:

  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που έχει ευχάριστη γεύση πικάντικη ή/και πικρή, και οσμή άγουρης ελιάς. Η οξύτητά του πρέπει να είναι <0,8%.
  • Παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που έχει ελαφριά γεύση και οσμή και φέρει κάποιο εμφανές γευστικό ελάττωμα. Η οξύτητά του πρέπει να είναι <2,0%.

Πρόσφατη κλινική μελέτη, η οποία έγινε σε συνεργασία με τον διευθυντή του κέντρου ελιάς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dan Flynn και υλοποιήθηκε από τους Roberta R. Holt , Karan Agrawal, Selina Wang, Theresa Pedersen, Eleni Melliou, Prokopios Magiatis & John W. Newman διαπίστωσε την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύστασή τους επιβεβαιώθηκε από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή έγινε σε έξι υγιή άτομα ηλικίας 25 ετών και ήταν η 1η φορά που διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα άτομα που καταναλώνουν ένα φαγητό που περιέχει ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, τότε έχουν καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Ενώ, παρατήρησαν ότι το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, συνοδεύεται από αύξηση στο αίμα ουσιών όπως το νιτρικό οξείδιο, το οποίο έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «ασπίδα» για την υγεία της καρδιάς σου - εικόνα 1

Και άλλα οφέλη του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (σε ποσοστό μέχρι και 83%) και αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες του ελαιόλαδου: ελαϊκό οξύ, ολευροπεΐνη, σκουαλένιο). Οι ουσίες αυτές που περιέχει δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ βοηθούν επίσης και στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης αντίστοιχα. Θεωρείται, επίσης, πως δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου και για την οστεοπόρωση. Επίσης, το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει δράση προστατευτική κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος, συμβάλλει στον έλεγχο της γήρανσης του δέρματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i