Φάρμακα για την υπέρταση και αλκοόλ: Μήπως δεν πρέπει να τα συνδυάζεις;

Ένας συνδυασμός που κρύβει κινδύνους.

BeFunky-collage (1)

Το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο δράσης των β-αναστολέων. Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ και λαμβάνουν ταυτόχρονα βήτα-αναστολείς θα πρέπει να συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη του φαρμάκου με έναν γιατρό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν το ποτό.

Η ανάμειξη αλκοόλ και β-αναστολέων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες και μερικές φορές επικίνδυνες παρενέργειες. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το συγκεκριμένο είδος του βήτα-αναστολέα, την ποσότητα του αλκοόλ και τον ιατρικό λόγο λήψης των φαρμάκων.

Για παράδειγμα, το αλκοόλ υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της μορφής εκτεταμένης αποδέσμευσης της μετοπρολόλης. Όταν ένα άτομο παίρνει το φάρμακο αυτό με αλκοόλ, απελευθερώνεται στο σώμα γρηγορότερα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων συνεπειών.

Σε μία μελέτη για τη μετοπρολόλη, οι ερευνητές εξέτασαν την αλληλεπίδραση του αλκοόλ και του β-αναστολέα σε ένα εργαστήριο και διαπίστωσαν ότι τα πολύ ισχυρά ποτά μπορεί να κάνουν το φάρμακο να λειτουργήσει διαφορετικά. Ένας μικρός αριθμός μελετών έχουν ερευνήσει τη χρήση των β-αναστολέων για την πρόληψη καρδιακών προβλημάτων σε άτομα που πίνουν. Για παράδειγμα, μια περιπτωσιολογική μελέτη του 2019 που διαβάζουμε στο EPLabDigest  περιγράφει λεπτομερώς την περίπτωση ενός 75χρονου με κολπική μαρμαρυγή. Οι γιατροί χορήγησαν β-αναστολείς πριν από την κατανάλωση αλκοόλ για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και η θεραπεία λειτούργησε. Ως εκ τούτου, οι β-αναστολείς μπορεί να είναι κατάλληλοι σε ορισμένα άτομα που πίνουν αλκοόλ, αλλά μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού. Οι ερευνητές χρειάζεται να συνεχίσουν να μελετούν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και β-αναστολέων.

Σε γενικές γραμμές, το αλκοόλ μπορεί δυνητικά να κάνει τους β-αναστολείς λιγότερο αποτελεσματικούς ή να αυξήσει τον κίνδυνο των ανεπιθύμητων ενεργειών και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν συνδυάζεται η λήψη αυτών των δύο.

Για παράδειγμα, το αλκοόλ υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της μορφής εκτεταμένης αποδέσμευσης της μετοπρολόλης. Όταν ένα άτομο παίρνει αυτό το φάρμακο με αλκοόλ, απελευθερώνεται στο σώμα γρηγορότερα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η ανάμειξη αλκοόλ και β-αναστολέων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες και μερικές φορές επικίνδυνες παρενέργειες. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βήτα-αναστολείς, την ποσότητα του αλκοόλ και τον ιατρικό λόγο για τον οποίο γίνεται λήψη του β-αναστολέα. Οι λήψη β-αναστολέων μπορεί να είναι κατάλληλη σε ορισμένα άτομα που πίνουν, αλλά μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του συνδυασμού αλκοόλ και β-αναστολέων;

Σε γενικές γραμμές, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των β-αναστολέων, ενδεχομένως με την αλλαγή του τρόπου της απελευθέρωσής τους στο σώμα ή της ταχύτητας με την οποία το σώμα τους μεταβολίζει.

Το αλκοόλ, ιδιαίτερα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακού ρυθμού, καθώς και χρόνια προβλήματα υγείας - όπως η υψηλή χοληστερόλη - που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα άτομο που λαμβάνει έναν βήτα-αναστολέα για μια καρδιακή πάθηση μπορεί να δει λιγότερα οφέλη, αν πίνει αλκοόλ, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παρενεργειών των β-αναστολέων, ιδιαίτερα όταν κάνει το σώμα να απορροφά μια φόρμουλα εκτεταμένης αποδέσμευσης πιο γρήγορα.

Μερικές παρενέργειες των β-αναστολέων περιλαμβάνουν:

 • Ζαλάδα
 • Ναυτία
 • Αίσθημα κρύου
 • Σύγχυση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Πρόβλημα στον ύπνο

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Εκτός από τη μείωση της αποτελεσματικότητας των β-αναστολέων, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των πιο σοβαρών επιπτώσεων αυτών των φαρμάκων. Αυτές περιλαμβάνουν επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και αρτηριακή ανεπάρκεια.

Η ξαφνικά διακοπή των βήτα-αναστολέων μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή θέματα υγείας, όπως η κρίση του θυρεοειδούς (θυρεοτοξική κρίση), σε άτομα με υπερθυρεοειδισμό. Μια θυρεοτοξική κρίση επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει πολλά συστήματα, για αυτό και είναι μια από μόνη της επείγουσα κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε κάποιος να σταματήσει να παίρνει β-αναστολείς απλώς και μόνο για να μπορεί να πίνει.

Ομοίως, ένα άτομο που πίνει και στη συνέχεια έχει ανησυχητικές παρενέργειες θα πρέπει να καλέσει έναν γιατρό, αλλά να συνεχίσει να λαμβάνει τον βήτα-αναστολέα. Ο κίνδυνος αιφνίδιας διακοπής των β-αναστολέων είναι συνήθως υψηλότερος από τον κίνδυνο συνδυασμό των φαρμάκων αυτών με ένα ή δύο ποτά.

Τι είναι οι β-αναστολείς;

Οι βήτα-αναστολείς, τους οποίους οι γιατροί αποκαλούν μερικές φορές βήτα-αδρενεργικούς παράγοντες αποκλεισμού, επιβραδύνουν ή σταματούν την απελευθέρωση των ορμονών επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη (μερικές φορές αποκαλούνται αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη) σε ορισμένα μέρη του σώματος. Με τον τρόπο αυτό, επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν την πίεση που χτυπά η καρδιά, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν με ορισμένα θέματα υγείας της καρδιάς, όπως:

 • Πόνος στην καρδιά και στο στήθος (στηθάγχη)
 • Ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, όπως κολπική μαρμαρυγή
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Συγκοπή

Οι β-αναστολείς μπορούν επίσης να αποτρέψουν καρδιακές προσβολές σε άτομα με ιστορικό αυτού του καρδιαγγειακού επεισοδίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να τους λάβουν για τη θεραπεία του άγχους ή των ημικρανιών.

Διατίθενται και διαφορετικοί β-αναστολείς οι οποίοι περιλαμβάνουν:

 • Ατενολόλη
 • Καρβεδιλόλη
 • Βισοπρολόλη
 • Μετοπρολόλη
 • Προπρανολόλη
 • Νεμπιβολόλη
 • Εσμολόλη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν στους βήτα-αναστολείς καλά, αλλά οι τελευταίοι μπορεί να τους προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες. Άτομα με πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση, πολύ αργό καρδιακό παλμό, κακώς ελεγχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένες διαταραχές των νεφρών μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν βήτα-αναστολείς με ασφάλεια.

Εναλλακτικές λύσεις

Ορισμένα φάρμακα, όπως η βεραπαμίλη, μπορεί να είναι εναλλακτικές λύσεις για τους β-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα έχουν παρόμοιες πιθανές παρενέργειες με τους βήτα-αναστολείς, συμπεριλαμβανομένης της ζαλάδας. Δεδομένου ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτές τις παρενέργειες, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν την αποφυγή της κατανάλωσής του ενώ γίνεται λήψη αυτών των φαρμάκων.

Τα άτομα με ιστορικό διαταραχής χρήσης αλκοόλ ή κατάχρησης αλκοόλ θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν από τη λήψη βήτα-αναστολέων ή οποιωνδήποτε άλλων φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μετριασμός της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει με την υγεία της καρδιάς.

Εν κατακλείδι, δεν συνιστάται να συνεχίσει κανείς να πίνει αλκοόλ όταν παίρνει β-αναστολείς, ειδικά χωρίς να μιλήσει πρώτα με έναν γιατρό. Ωστόσο, ένα μόνο ποτήρι ποτού με αλκοόλ με παράλληλη λήψη βήτα-αναστολέων δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα σε άτομα των οποίων ο οργανισμός δέχεται καλά τους βήτα-αναστολείς. Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να πίνουν θα πρέπει να μιλήσουν με έναν καρδιολόγο και να σταθμίσουν το κόστος και τα οφέλη της επιλογής τους, διερευνώντας τις εναλλακτικές επιλογές.

Διάβασε ακόμα:  Γιατί ζαλίζομαι όταν σηκώνομαι από την καρέκλα; Τι να γνωρίζεις για την υπόταση Διάβασε ακόμα: Μήπως είναι κρίση κρίση πανικού; Γιατί συμβαίνει, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i