Γιατί είναι σκούρα τα ούρα σου; Τέσσερις πιθανές αιτίες

Γιατί τα ούρα σου είναι σκούρα; Διάβασε εδώ κάποιες πιθανές αιτίες αλλά και κάποιες όχι-τόσο πιθανές αιτίες.

κυστιτιδα_χριστουγεννα Istock

Το χρώμα των ούρων μπορεί να είναι αποκαλυπτικό για την υγεία σου - ή για το τη διατροφή σου και το πόσο νερό πίνεις. Αν αναρωτιέσαι γιατί τα ούρα σου είναι σκούρα, διάβασε εδώ κάποιες πιθανές απαντήσεις.

Τι επηρεάζει το χρώμα των ούρων

Τα ούρα αποτελούνται από νερό και τα απόβλητα που φιλτράρουν τα νεφρά από το αίμα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο σαν κεχριμπάρι, ανάλογα με το ποσοστό του νερού προς τα απόβλητα προϊόντα. Αυτό γενικά. Πιο ειδικά, το χρώμα των ούρων μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα πράγματα. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, ωστόσο μια αλλαγή στο χρώμα θα μπορούσε να σημαίνει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Γιατί είναι τα ούρα σου πιο σκούρα από συνήθως;

Πίνεις αρκετό νερό;

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο. Δεν πίνεις πολύ νερό, οπότε στα ούρα σου κυριαρχούν τα απόβλητα προϊόντα που έχουν φιλτράρει από το αίμα σου τα νεφρά. Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν αφυδάτωση:

  • Ξηρό στόμα και χείλη
  • Δίψα
  • Ζαλάδα ή αδυναμία
  • Δυσκολία στην κατάποση ξηρών τροφών
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κόπωση

Τι έφαγες;

Τα παντζάρια και τα σκούρα φρούτα του δάσους μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σου σε πιο κοκκινωπό ή καφέ. (Αν φας σπαράγγια τα ούρα σου θα έχουν πολύ έντονη μυρωδιά την άλλη μέρα, αλλά δεν θα επηρεαστεί το χρώμα τους.)

Διάβασε επίσης: Τα σημάδια υγείας που δίνει το έντερο από τα κόπρανα

Διάβασε επίσης: Τι "λένε" τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;

Μήπως παίρνεις φάρμακα;

Κάποια φάρμακα (δραστικές ουσίες) επίσης προκαλούν αλλαγή στο χρώμα των ούρων: Η σένα, η χλωροπρομαζίνη και η θειοριδαζίνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κόκκινα ούρα. Η ριφαμπίνη, η βαρφαρίνη και η φαιναζοπυριδίνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πορτοκαλί ούρα. Η αμιτριπτυλίνη, η  ινδομεθακίνη, η σιμετιδίνη και η προμεθαζίνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα γαλάζια ή πρασινωπά ούρα. Τέλος, η χλωροκίνη, η πριμακίνη, η μετρονιδαζόλη και η νιτροφουαντοΐνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα σκούρα καφέ ούρα.

Μήπως έχεις ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Οι γυναίκες τείνουν να παθαίνουν ουρολοίμωξη πιο συχνά από τους άντρες, εξαιτίας της ανατομικής κατασκευής. Τα βασικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • πόνο ή αίσθηση πίεσης στην κοιλιά
  • τακτική ούρηση αλλά με μικρή ποσότητα ούρων
  • τα ούρα είναι θολά, σκούρα ή αιματηρά.

Για τα σκούρα ούρα μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες, όπως η αιμολυτική αναιμία και η ηπατίτιδα C, ωστόσο όμως είναι πιο σπάνιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν τα σκούρα ούρα επιμένουν, ωστόσο, ή έχεις οποιοδήποτε άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i